DPS: Opozicija opet traži alibi za poraz na izborima

"Prvo počnu nekoliko mjeseci unaprijed da najavljuju da će ih opet neko zakinuti na izborima, pa čekaju rezultate da bi na kraju, kad izgube, krivili DPS, OEBS, jedni druge"
10 komentar(a)
DPS logo
DPS logo
Ažurirano: 02.11.2017. 19:06h

Opozicija u Glavnom gradu je očigedno svjesna da joj predstoji još jedan poraz na izborima, pa je već počela da traži alibi za neuspjeh, kriveći i Demokratsku partiju socijalista, i OEBS, i građane i jedni druge, dakle sve samo ne sebe za to što ih narod neće, navodi se u saopštenju koje je potpisao klub odbornika DPS-a u Skupštini Glavnog grada nakon navoda opozicije da treba sumnjati u regularnost nastupajućih lokalnih izbora.

"Umjesto što svojim biračima pričaju bajke o tome kako ih neko eto godinama potkrada, zašto makar jednom ne iznesu činjenice koje neuptino pokazuju da opozicija ima sve mogućnosti da učestvuje, radi, kontroliše i na kraju verifikuje izbore? Jer građani znaju odlično da birački odbor čine predsjednik i četiri člana u stalnom sastavu i po jedan opunomoćeni predstavnik podnosioca izborne liste, te da svakoj političkoj partiji pripada broj predsjednika biračkih odbora srazmjerno proporcionalnoj zastupljenosti odborničkih mjesta u skupštini", kaže se u saopštenju.

Iz kluba odbornika DPS-a su kazali da na taj način u stalni sastav biračkih odbora dva člana se imenuju na predlog političke partije, odnosno koalicije koja ima većinu u skupštini kao i po jedan predstavnik dvije opozicione partije koje su na prethodnim izborima dobile najveći broj mandata.

"Opoziciji pripadaju i dva mjesta u svakom biračkom odboru i predsjednik na jednom broju biračkih odbora, što znači da na određenom broju biračkih mjesta opozicija ima tri a pozicija dva člana u stalnom sastavu. Prošireni sastav čine i opunomoćeni predstavnici političkih partija i njih ima pravo da predloži svaka potvrđena izborna lista što uobičajeno i urade. Obzirom na to da je na glasačkom listiću uvijek veći broj opozicionih partija, od kojih svaka ima pravo da delegira svoje posmatrače, u prostorijama u kojima se odvija glasanje uvijek je značajno veći broj opozicionih predstavnika od onih koji prate izborni proces u ime vladajućih partija. Na taj način itekako učestvuju u izbornom procesu i imaju mogućnost kontrole", ističu iz ovog kluba.

Oni dalje naglašavaju da je specifično da opozicioni prvaci imaju taktiku koju stalno ponavljaju, što, kako su kazali, nije ni čudo obzirom na broj izgubljenih izbora.

"Prvo počnu nekoliko mjeseci unaprijed da najavljuju da će ih opet neko zakinuti na izborima, pa čekaju rezultate da bi na kraju, kad izgube, krivili DPS, OEBS, jedni druge, regularnost procesa u kojem su ravnopravno učestvovali. Ali tamo gdje osvoje vlast, naravno ne sami jer pojedinačno ni jedna partija ne može ni da sanja rezultat DPS-a, e tu su izbori u redu i nemaju primjedbe na njegovu legitimnost! Upravo zbog ovakve demagogije i zamajavanja građana, nesposobnosti da korektno priznaju poraz i nemaju podršku. Jer ti isti građani u svakom izbornom ciklusu trpe prozivke od opozicije da su prodali glasove i lične karte. Takvo mišljenje o svom narodu za rezultat može da ima samo ponovljene poraze, od kojih ih prvi sljedeći čeka već 26. novembra", istakli su na kraju reagovanja iz DPS-a.

Bonus video: