Bilčik: Dijalog između političkih aktera je veoma značajan, u pitanju je veliki ulog – budućnost Crne Gore u EU

"Sada je parlamentarnoj većini potrebno postizanje nacionalnog konsenzusa u vezi sa reformama koje su imperativ u postizanju progresa na putu ka EU u ključnim područjima – izborno zakonodavstvo i pravosuđe, što je, moram reći, sada na čekanju", kazao je Bilčik

6569 pregleda 2 komentar(a)
Bilčik, Foto: Printscreen
Bilčik, Foto: Printscreen

Predsjedavajući delegaciji Evropskog parlamenta u Parlamentarnom odboru Evropske unije (EU) i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) Vladimir Bilčik poručio je da je dijalog između svih političkih aktera u Crnoj Gori veoma značajan jer je u pitanju veliki ulog – budućnost Crne Gore u EU. On je kazao da se sjednica POSP održava nakon godinu dana rada Vlade Zdravka Krivokapića što je, kako je kazao, dobra prilika da svi zajedno ocijene šta je do sada urađeno i šta treba posebno uraditi da se ubrza proces pristupanja Crne Gore EU.

"Pozdravljam kontinuiranu posvećenost Crne Gore evropskim integracijama i euroatlantskoj orjentaciji", rekao je Bilčik na sjednici.

Podsjetio je da su se prošle godine u avgustu desile političke promjene koje su praćene velikim očekivanjima da se ono što je pratilo izbire – podjele i razlike, ostavi po strani. "Sada je parlamentarnoj većini potrebno postizanje nacionalnog konsenzusa u vezi sa reformama koje su imperativ u postizanju progresa na putu ka EU u ključnim područjima – izborno zakonodavstvo i pravosuđe, što je, moram reći, sada na čekanju", kazao je Bilčik. Naveo je da je od posljednjeg sastanka POSP u junu porasle tenzije između vlasti i opozicije, između dijela vlasti i vlade, parlamentarne većine i predsjednika države...

Podsjetio je da se polarizacija produbila nakon smjene ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, a naročito nakon događaja na Cetinju početkom septembra i ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija. Bilčik je kazao da očekuje da će Međuvladina komisija, koja se očekuje sredinom mjeseca, dati pozitivan impuls Crnoj Gori i uticati na razrješenje otvorenih političkih pitanja.

On je rekao da je pitao ambasadora Crne Gore pri EU za rok do kojeg bi politička kriza mogla da bude riješena.

"Rekao mi je da je to pitanje od miliona dolara", kazao je Bičik.

On je dodao da se nada da će to pitanje ipak biti riješeno.

Bonus video: