"u sklopu stalne britanske posvećenosti stabilnosti i prosperitetu u regionu"

Džonson imenovao Piča za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan

"Ser Stjuart Pič će preuzeti tu ulogu nakon što je ranije ove godine podnio ostavku na mjesto predsjedavajućeg vojnog komiteta NATO-a, dužnosti koju je obavljao od 2018. On je takođe ranije služio kao načelnik generalštaba Ujedinjenog Kraljevstva"

13619 pregleda 8 komentar(a)
Pič, Foto: Ambasada Velike Britanije u Podgorici
Pič, Foto: Ambasada Velike Britanije u Podgorici
Ažurirano: 02.12.2021. 11:28h

Premijer Velike Britanije Boris Džonson imenovao je Stjuarta Piča za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, saopšteno je danas iz Britanske ambasade u Podgorici.

Oni su dodali da je Džonson imenovao specijalnog izaslanika "u sklopu stalne britanske posvećenosti stabilnosti i prosperitetu u regionu".

"Ser Stjuart Pič će preuzeti tu ulogu nakon što je ranije ove godine podnio ostavku na mjesto predsjedavajućeg vojnog komiteta NATO-a, dužnosti koju je obavljao od 2018. On je takođe ranije služio kao načelnik generalštaba Ujedinjenog Kraljevstva", piše u saopštenju.

Iz Britanske ambasade su kazali da će kao specijalni izaslanik Džonsona, Pič sarađivati sa liderima Zapadnog Balkana i drugima širom regiona, kao i sa našim saveznicima u SAD i Evropi na podršci i jačanju regionalne stabilnosti.

"Njegov rad će takođe uključivati promovisanje jakih demokratskih institucija i otvorenih društava, pomaganje u suočavanju sa ozbiljnim i organizovanim kriminalom i drugim zajedničkim bezbjednosnim izazovima, i podsticanje rješavanja naslijeđenih pitanja poput ratnih zločina i nestalih lica. U vezi sa tim, Ujedinjeno Kraljevstvo će takođe nastaviti da predvodi rad na unaprijeđenju rodne ravnopravnosti i implementaciji Inicijative za sprečavanje seksualnog nasilja u sukobima", piše u saopštenju.

Navodi se da će u Bosni i Hercegovini (BiH), aktivnosti Piča "podržati rad međunarodnog visokog predstavnika Kristijana Šmita, koji i dalje ima punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva".

"Što se tiče Srbije i Kosova, on će sa našim partnerima raditi na podršci dijalogu Srbije i Kosova, uz posredništvo Evropske unije. Visoki predstavnik je upozorio da se Bosna i Hercegovina trenutno suočava sa najvećom egzistencijalnom prijetnjom svog posleratnog perioda i da postoji stvarna mogućnost dalje podjele i sukoba", kazali su iz Britanske ambasade.

Iz ambasade navode da "zajedno sa međunarodnim partnerima, Ujedinjeno Kraljevstvo radi na rješavanju svih prijetnji stabilnosti u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom koji je podstakao teško stečeni napredak u Bosni i Hercegovini, tokom posljednjih 26 godina".

"Ujedinjeno Kraljevstvo takođe pomaže u suočavanju sa drugim regionalnim izazovima, uključujući podršku normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova i borbu protiv organizovanih kriminalnih grupa. Ujedinjeno Kraljevstvo će igrati važnu ulogu, blisko sarađujući sa vladama regiona i svojim međunarodnim partnerima", kazali su iz Britanske ambasade.

Britanski premijer Boris Džonson je tom priliko mkazao da je Ujedinjeno Kraljevstvo duboko posvećeno evropskoj bezbjednosti.

"Zapadni Balkan se suočava sa najvećom prijetnjom svojoj stabilnosti i bezbjednosti u posljednje dvije decenije. Imamo dužnost da učinimo sve što možemo da očuvamo napredak postignute mirom i dijalogom – ne smijemo dozvoliti bilo kakav povratak nasilju i podjelama iz prošlosti. Veliko iskustvo i stručnost ser Stjuarta će ojačati međunarodne napore da se zaštiti mir i promovišu evroatlantske integracije u ovom ključnom regionu", rekao je Džonson.

Britanska ministarka vanjskih poslova Liz Tras je izjavila da je imenovanje Piča "jasan pokazatelj posvećenosti Ujedinjenog Kraljevstva Zapadnom Balkanu i odbrani i promociji slobode i demokratije u regionu".

"Radujem se produbljivanju naših ekonomskih i bezbjednosnih veza sa Zapadnim Balkanom i zajedničkom radu na odvraćanju malignih aktera. Ser Stjuart će igrati ključnu ulogu u tom poslu", kazala je Tras

Iz Ambasade Velike Britanije su rekli da je o političkoj situaciji na Zapadnom Balkanu razgovarano na sastanku ministara vanjskih poslova NATO u Rigi, a da će se ova tema naći na dnevnom redu sastanka ministara vanjskih poslova G7 u Liverpulu, koji je najavljen ranije ove sedmice.