Manjine će slobodno moći da ističu nacionalne simbole

"Crna Gora je multietnička država, te se u tom kontekstu državnim simbolima predstavlja i izražava pripadnost Crnoj Gori, a nacionalnim simbolima se izražava nacionalni identitet“
79 pregleda 18 komentar(a)
Mehmed Zenka, Foto: Gov.me
Mehmed Zenka, Foto: Gov.me
Ažurirano: 02.11.2017. 17:25h

Vlada je utvrdila Predlog zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola, kojim su, između ostalog, definisane i situacije kada je njihova upotreba zabranjena.

Kako je saopšteno iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, tim zakonom se uređuje pravo na slobodan izbor, upotrebu i javno isticanje nacionalnih simbola pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u Crnoj Gori.

"Vremenska prevaziđenost Zakona o upotrebi nacionalnih simbola, koji datira iz 2000. godine, donošenje novog Ustava Crne Gore, kao i njegove manjkavosti u dijelu izbora nacionalnih simbola, uslovilo je izradu novog zakona", kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da je u Crnoj Gori nosilac suverenosti građanin koji ima crnogorsko državljanstvo i da je, pored toga, Ustav definisao i posebna - manjinska prava.

Kako su naveli, s obzirom na takvo ustavno ustrojstvo, ovim Zakonom pripadnicima manjinskih nroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, odnosno narodima kao kolektivitetima, omogućen je izbor i upotreba svojih nacionalnih simbola.

"Crna Gora je multietnička država, te se u tom kontekstu državnim simbolima predstavlja i izražava pripadnost Crnoj Gori, a nacionalnim simbolima se izražava nacionalni identitet“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Ustavni osnov za donošenje zakona sadržan u odredbi člana 79 stav 1 tačka 2 Ustava Crne Gore, kojim se utvrđuje da se pripadnicima manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica jemče prava i slobode koja mogu koristiti pojedinačno i u zajednici sa drugima - na izbor, upotrebu i javno isticanje nacionalnih simbola i obilježavanje nacionalnih praznika.

"Ovim Zakonom se definiše izbor, upotreba i isticanje nacionalnih simbola, kako javno tako i privatno, a i jasno se definišu situacije kada je upotreba nacionalnih simbola zabranjena", kazali su iz Ministarstva.

Bonus video: