Hmelar: Crna Gora zasluženo nosi titulu regionalnog predvodnika u evropskim integracijama

"Bez obzira na izazovnu i dinamičnu agendu češkog predsjedništva Savjetom EU tokom druge polovine 2022, Zapadni Balkan i politika proširenja EU ostati prioritet Predsjedništva i ukazao na potrebu povećanja vidljivosti Evropske unije u regionu Zapadnog Balkana. Češka će, kao i do sad, nastaviti da podržava proširenje EU na Zapadni Balkan, uključujući i pokretanje debate o vremenskom okviru za proširenje EU", istakao je Hmelar

1063 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Sa sastanka, Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Crna Gora, kao mala država, članica NATO-a, sa potpunom usklađenošću sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i svim otvorenim poglavljima, zasluženo nosi titulu regionalnog predvodnika u evropskim integracijama, kazao je zamjenik ministra vanjskih poslova Češke zadužen za evropske poslove, Aleš Hmelar u razgovoru sa glavnom pregovaračicom, Zorkom Kordić.

To je saopšteno iz Sektora za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i procesu pristupanja Evropskoj uniji Generalnog sekretarijata Vlade.

"Bez obzira na izazovnu i dinamičnu agendu češkog predsjedništva Savjetom EU tokom druge polovine 2022, Zapadni Balkan i politika proširenja EU ostati prioritet Predsjedništva i ukazao na potrebu povećanja vidljivosti Evropske unije u regionu Zapadnog Balkana. Češka će, kao i do sad, nastaviti da podržava proširenje EU na Zapadni Balkan, uključujući i pokretanje debate o vremenskom okviru za proširenje EU", istakao je Hmelar.

On je ocijenio da, osim vladavine prava, fokus u procesu pristupanja treba staviti i na ekonomsku integraciju, uključujući snaženje zajedničkog regionalnog tržišta, imajući u vidu da je na principu jedinstvenog unutrašnjeg tržišta izgrađena i sama Evropska unija.

Kordić je istakla da je raduje što će Zapadni Balkan biti i dalje visoko pozicioniran na agendi Evropske unije, te izrazila očekivanje da će politički dijalog na visokom nivou sa državama članicama biti nastavljen kroz redovne samite EU Zapadni Balkan i političke međuvladine konferencije.

"Ukazala je na potrebu da države regiona, a naročito Crna Gora, iskoriste mogućnosti da tokom češkog predsjedavanja demonstriraju konkretne rezultate u evropskim integracijama, kako u vladavini prava tako i u dijelu napretka po pojedinačnim klasterima, uključujući unutrašnje tržište", navodi se u saopštenju.

Kordić je u susret održavanju predstojeće Međuvladine konferencije sredinom decembra, upoznala sagovornika sa aktivnostima pregovaračke strukture u prethodnom periodu i planovima koji će doprinijeti boljoj ocjeni Crne Gore u narednom izvještaju Evropske komisije.

"Okosnicu rada Vlade čine jasna vanjskopolitička orijentacija, reforme u oblasti vladavine prava, ali i posvećenost ekonomskom oporavku, kroz jasne programe i to će biti sastavni elementi pozicije Crne Gore na predstojećoj međuvladinoj konferenciji s EU", kazala je Kordić.

Bonus video: