Opštinskim izbornim komisijama nijesu prijavljivane nepravilnosti, najviše "varnica" bilo u Mojkovcu

Pravo glasa na izborima u tri opštine ima ukupno više od 26,8 hiljada građana

96851 pregleda 26 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 05.12.2021. 20:11h
Završeno
20:02h

Birališta na Cetinju u Mojkovcu i Petnjici zatvorena su u 20 časova.

Iz opštinskih izbornih komisija u tim gradovima saopštili su da tokom dana nijesu nijesu imali prijavljenih nepravilnosti na izbornim mjestima.

O nepravilnostima najviše se izvještavalo iz Mojkovca. Demokrate su podnijele krivične porijave protiv pet osoba, dok je policija morala da reaguje pošto je prijavljeno da je Budvanin Nikola Jovanović sa više aktivista Demokratskog fronta došao ispred kuće u kojoj je navodno štab DPS-a, prijetio prisutnima i vrijeđao ih.

Demokratska partija socijalista negirala je optužbe koje je na njihov račun iznosila Demokratska Crna Gora

17:54h

Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je da Demokratska Crna Gora od izbora do izbora, "dižu buku, provocira i izmišljaju incidente".

"Tako i danas u Mojkovcu... oni se bave izmišljotinama i u to uvlače našu partiju. I ne samo to, nego i preuzimaju ulogu policije, tužioca i sudije, pa to djeluje još karikaturalnije. Preporučujemo im... da ostave Mojkovčanke i Mojkovčane da obave svoju građansku dužnost", navodi se između ostalog u saopštenju DPS-a.

16:33h

Demokratska Crna Gora podnijela je Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju krivične prijave protiv četiri osobe iz Kolašina sa prijavljenim prebivalištem u Mojkovcu i jedne osobe iz Bijelog Polja sa prijavljenim prebivalištem u Mojkovcu.

U krivičnoj prijavi koju je podnio v.d. direktora Demokratske Crne Gore Momčilo Leković kazao je da su te osobe nadležnom organu MUP-a podnijele neistinitu prijavu prebivališta na adresama u Mojkovcu, kako bi dovodeći u zabludu nadležni državni organ bili upisani u birački spisak i protivpravno glasali na izborima u Mojkovcu

"Zahtijevamo da Osnovno državno tužilaštvo odmah sprovede potrebne radnje, u skladu sa zakonom utvrdi tačno mjesto prebivališta imenovanih lica, i na osnovu ukupno utvrđenog činjeničnog stanja preduzme mjere na utvrđivanju njihove krivično-pravne odgovornosti zbog počinjenog krivičnog djela iz člana 415 Krivičnog zakonika Crne Gore", naveo je Leković u krivičnoj prijavi.

16:17h

Poslanik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović, pozdravio je intervenciju nadležnih organa. 

"Pozdravljam zakonitu intervenciju nadležnih organa protiv počinilaca izbornih krivičnih djela u Mojkovcu. Svako mora snositi posljedice svojih nedjela. Zatvor za izborni kriminal. Niko ne može izmaći pravnoj državi samo kad postoji volja i riješenost", napisao je Martinović na svom Tviter profilu.

15:59h

Mojkovčani Borko i Goran Stanišić zvani Supa, Nenad Rosić zvani Rus, Igor i Đuza Bulatović privedeni su danas u prostorije Odjeljenja bezbjednosti Mojkovac, zbog sumnje da su kupovali lične karte za potrebe jednih od učesnika lokalnih izbora koji se danas održavaju u toj opštini. To je Vijestima potvrđeno iz više izvora. 

Isti sagovornik rekao je i da su privedeni bliski jednom doskorašnjem visokom funkcioneru Uprave policije.

15:18h

Upravi policije prijavljeno je da je Budvanin Nikola Jovanović sa više aktivista Demokratskog fronta došao ispred kuće u kojoj je navodno štab DPS-a, prijetio prisutnima i vrijeđao ih, nakon čega je policija intervenisala.

Nakon što su akteri tog događaja dovedeni u službene prostorije Odjeljenja bezbjednosti Mojkovac, vlasnik kuće rekao je da neće podnositi krivičnu prijavu.

Nikola Jovanović
foto: Privatna arhiva

O događaju je obaviješten tužilac.

Jovanović je funkcioner Demokratskog fronta i šef kabineta predsjednika Opštine Budva Marka Bata Carevića.

14:47h

Iz DPS Mojkovac su naveli da današnje saopštenje Demokratske Crne Gore u kojem ukazuju na navodne nepravilnosti "još jedna u nizu laži i obmana kojima se ova partija svakodnevno služi".

"Ne pada nam na pamet da se bavimo besmislicama i lažnim navodima, pogotovo sada kada su svi državni organi u rukama parlamentarne većine. Dakle, obratite se onima za koje ste glasali u Skupštini i ne unosite nemir u našu kuću, naš Mojkovac", navodi se u  saopštenju OO DPS Mojkovac.

13:04h

Demokratska Crna Gora tvrdi da su "poznati DPS aktivisti iz Kolašina", koji su neposredno pred lokalne izbore u Mojkovcu upisani u birački spisak, jutros glasajući obavili "svoju nelegitimnu partijsku dužnost".

"Na fotografijama vidimo Šefka i Almira Tokoviće, Milana Drljevića, a glasao je i Mihailo Braunović. To je ta čuvena DPS demokratičnost i 'privrženost interesima države', koja se najbolje ogleda u činjenici da njihovi aktivisti iz drugih opština imaju zadatak da 'odbrane' Mojkovac od izborne volje Mojkovčana", saopštili su iz te partije uz priložene fotografije.

Nosilac liste koalicije koju predvodi DPS, Predrag Smolović, "Vijestima" je rekao da ne može komentarisati tvrdnje Demokrata.

"Ako je neko u biračkom spisku, a do upisa u birački spisak prošao filtere propisa i zakona, kakav kometar možemo imati na to što je glasao", rekao je on.

Izmjena: 14:57h
12:00h

Predsjednik Opštinske izborne komisije Cetinje Marko Brnović "Vijestima" je kazao da za sada nema nepravilnosti.

Izmjena: 12:19h
10:11h

Iz izbornog štaba Socijaldemokratske partije na Cetinju upozoravaju da pojedinci fotografišu izborne listiće, prenosi Cetinjski list. 

Prema saznanjima SDP-a, nekoliko listića proglašeno je nevažećim, piše portal. 

SDP se tim povodom nije zvanično oglašavao.

Izmjena: 12:59h
10:11h

Na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici održavaju se lokalni izbori na kojima, prema podacima opštinskih izbornih komisija, pravo glasa ima više od 26,8 hiljada građana.

Na Cetinju je potvrđeno osam izbornih lista, a glasačko pravo ima 13.753 birača.

U Mojkovcu će učestvovati šest izbornih lista, glasačko pravo ima 6.814 građana.

Sedam izbornih lista učestvovaće na izborima u Petnjici, na kojima pravo glasa ima 6.264 birača.

Biračka mjesta biće otvorena od sedam do 20 sati.

Bonus video: