Na Cetinju se pita Stara garda i SDP

Vlast moguće formirati bez DPS-a, iz SDP-a sinoć poručili da je “vrijeme za slavlje, a da će se sjutra razgovarati o tome”, iz GP URA istakli da se nadaju da neće biti onih koji će izdati opozicione birače

58813 pregleda 52 komentar(a)
Nadam se da neće biti onih koji će izdati: Janković, Foto: Luka Zekovic
Nadam se da neće biti onih koji će izdati: Janković, Foto: Luka Zekovic

Demokratska partija socijalista (DPS) na Cetinju je osvojila 14 mandata, dva manje nego na prošlim izborima, i za formiranje vlasti će morati da traži koalicione partnere.

Da bi formirali novu vlast, potrebna im je podrška najmanje tri odbornika.

Socijaldemokratska partija (SDP) je osvojila osam odborničkih mjesta, Građanski pokret URA četiri, Demokrate i Stara garda Liberalnog saveza po tri, Socijaldemokrate (SD) - Liberalna partija (LP) jedan mandat, dok su Socijalistička narodna partija (SNP) i lista Ekološka Knjaževina Stara Crna Gora ostale bez mandata. SNP je i na prethodnim lokalnim izborima ostao bez mandata.

Nosilac liste “Da vratimo ponos Crnoj Gori! DPS Milo Đukanović”, Miloš Ražnatović, kazao je da je DPS ostao najjača partija na Cetinju i da imaju oko 42,43 odsto glasova, ali da su imali ambiciju da samostalno osvoje vlast.

”Vjerovatno ćemo imati određeni pad u odnosu na ono što su bila naša očekivanja... Očekujemo da će DPS i naredne četiri godine biti okosnica lokalne vlasti kao što je to bio i u prethodne četiri godine. Očekujemo koalicionu vlast sa onim političkim subjektima koji dijele naše zajedničke političke platforme i nadam se da ćemo u naredne četiri godine imati jednu stabilnu vlast na Cetinju”.

Njihov tradicionalni partner su SD i LP koji su osvojili jedan mandat, jedan manje nego na lokalnim izborima 2017.

Najveći porast ostvario je SDP koji je uzeo osam mandata, čak pet više nego na prethodnim lokalnim izborima.

Nosilac liste “SDP i Građani - Svim srcem za Cetinje” Nikola Đurašković kazao je da je na lokalnim izborima ostvarena “velika pobjeda SDP-a i građana Cetinja”.

”SDP je pokazao da mu je interes građana iznad partijskog i da nam je cilj depolitizovana i kvalitetna gradska uprava”, rekao je Đurašković.

Na pitanje sa kime će SDP u koaliciju na Cetinju, Đurašković je kazao da je “sada vrijeme za slavlje, a da će se sjutra razgovarati o tome”.

Građanski pokret URA je osvojio četiri mandata, jedan manje nego na prethodnim izborima. U toj partiji su izuzetno zadovoljni rezultatima:

”Nakon javnog linča i svih mogućih pritisaka koji su trajali godinu i po dana na članstvo i simpatizere, cetinjska URA je pokazala da je sazdana od čvrstog materijala, napravivši podvig kakav niko nije očekivao. Pokazala je da je nesavladiva”.

Funkcioner URA Filip Adžić je rekao da se pokazalo da oni koji nemaju crne kapuljače mogu u prošlost:

”Pokušali su da slome cetinjsku URA ali nisu uspjeli. Ovi ljudi koje gledate su pokazali da su budućnost Crne Gore”.

Nosilac liste GP URA Slavko Šole Janković rekao je da je srećan što predstavlja listu koja je srušila DPS.

”Poslije sve medijske hajke, poslije svih linčeva, poslije svih napada kriminalnih struktura koji su išli kako na nas lično, tako i na cetinjsku URA i URA uopšte na državnom nivou mi noćas možemo da kažemo da smo ponosni, da smo im pokazali da je naša kičma i nesavladivost puno jača nego sve njihove crne kapuljače i sav njihov kriminal. Mi smo spremni da stanemo na branik Crne Gore i to smo dokazali i dokazaćemo u narednom periodu. Cetinje je dokazalo i nadam se da neće biti onih koji će izdati opozicione birače na Cetinju već da ćemo konačno DPS na pravi način poslati u prošlost”, kazao je Janković.

Lider URA Dritan Abazović je rekao da je URA pokazala da je jaka kao Lovćen i da im je želja da prijestonica to zaista bude a ne grad iz kojeg se bježi.

Demokrate su osvojile tri mandata, a na prethodnim lokalnim izborima su imali pet.

Lider Demokrata Aleksa Bečić je kazao da je ta partija na Cetinju zabilježila rast od 50 odsto.

”Cetinje je još jednom pokazalo da je crnogorsko, a svjetsko. Demokrate su i na Cetinju, i pored svih dešavanja i ekstemizacije, zabilježile rast od 50 odsto u odnosu na parlamentarne izbore. Opozicija u Skupštini Prijestonice ostvarila je ubjedljivu pobjedu nad dosadašnjom vlašću DPS-SD”.

Nosilac liste Demokrata na Cetinju Danilo Mrvaljević poručio je da je najvažnije što je DPS, poslije 20 godina, otišao u politički ponor, te da su zadovoljni rezultatima na lokalnim izborima.

O koalicijama će, kako je naveo, narednih dana.

”Svi koji ne žele sa DPS-om, a nadamo se da je to komplet opozicija su na ovoj strani”.

Stara garda LSCG osvojila je tri mandata, što je jedan mandat više nego 2017.

Izborni dan u prijestonici je protekao mirno, bez primjedbi OIK-u i incidenata.

Na Cetinju je biračko pravo imalo 13.753 birača, a, prema podacima koje je objavila RTV Nikšić, ostvarilo ga je 9.238 upisanih birača (67,17 odsto). To je manja izlaznost u odnosu na lokalne izbore 2017.godine, kada je iznosila 72,16 odsto.

Bonus video: