Bečić: Spremni da pregovaramo da se formira vlast bez DPS-a na Cetinju

"Nije DPS vladao četiri godine, nego decenijama i sad je dobio odgovor građana i treba da se to ispoštuje", rekao je Bečić

72701 pregleda 114 komentar(a)
Bečić, Foto: Savo Prelević
Bečić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.12.2021. 12:59h

Demokratska Crna Gora spremna je da pregovara o koaliciji na Cetinju i da se tamo formira vlast bez Demokratske partije socijalista (DPS), kazao je lider Demokrata i predsjednik parlamenta Aleksa Bečić.

"Nije DPS vladao četiri godine, nego decenijama i sad je dobio odgovor građana i treba da se to ispoštuje", rekao je Bečić na pres konferenciji u Skupštini, povodom zvanične posjete predsjednika Parlamenta Estonije Jurija Rataša.

On vjeruje da neće biti problema u konstituisanju vlasti u Mojkovcu, bez obzira na nesuglasice na državnom nivou.

Predsjednik Demokrata kazao je da je "prezadovoljan" rezultatima lokalnih izbora koji su, kako je rekao, potvrdili rast Demokrata i pobjednički niz koalicije na vlasti.

"S druge strane nastavlja se pad naših konkurenata. Tvrdili su da će nas ubjedljivo pobijediti, međutim, građani su očito drugačije odgovorili. Demokrate su ostvarile rast 30 odsto u Mojkovcu, a na Cetinju 50 odsto poslije svih dešavanja", kazao je Bečić.

Podsjetio je da su 18 odborničkih mandata osvojili četri kluba opozicije - Demokrate, GP URA, Stara garda i SDP.

"Tako da je odgovor građana Cetinja i to nakon svih dešavanja bio potpuno jasan. DPS je doživio veliki pad na Cetinju, a ako se svi budu držali toga da je Cetinju potrebna promjena, lako ćemo ispoštovati volju. Građani su dali glas da na CT opozicija trenutna preuzme vlast”, rekao je Bečić

Bečić je naveo da, naravno, još uvijek nijesu počeli pregovori o formiranju vlasti na Cetinju.

“Ali naravno stojimo potpuno spremni da realizujemo izbornu volju građana na Cetinju i da dosadašnja opozicija preuzme vlast na Cetinju”, poručio je Bečić.

Glasaće za budžet, očekuju podršku Vlade

Bečić je kazao da će ta partija podržati budžet za narednu godinu, kao što su i najavili, ali očekuju da i Vlada podrži njihove predloge u vezi sa naknadama majkama, dječjim dodacima...

“Ako šta treba da ujedini poslanike to su upravo ovi zakoni”, rekao je Bečić

On je kazao i da su se mjesecima zalagali za rekonstrukciju Vlade i da su u jednom trenutku imali najveći stepen saglasnosti, i "manji politički subjekat" je to otežao.

"Kako je naš predlog odbijen, a drugi veći subjekt je odustao, prirodno je bilo da saopštimo da oni koji su odbili i odustali od rekonstrukcije, treba da usaglase stavove i nađu rješenje", rekao je Bečić na pres konferenciji.

"Siguran sam da nakon sinoćnjih rezultata nikome neće pasti na pamet da prekraja izbornu volju građana", dodao je lider Demokrata.

On smatra i da su jučerašnji izbori poruka građana da aktuelna većina treba da nastavi zajedno, a da se vlast stabilizuje.

"Crna Gora treba, može i hoće, i biće prva naredna članica EU"

Predsjednik Parlamenta Estonije Jurij Rataš kazao je da Crna Gora uvijek može računati na podršku Estonije u evropskim integracijama.

"Spremni smo da podržimo buduće članstvo Crne Gore u EU", poručio je Rataš.

Na pitanje da li će politička nestabilnost uticati na evropski put Crne Gore, Rataš je odgovorio da država treba da iskoristi visoku podršku građana članstvu u EU.

"Kao što sam čuo oko 80 odsto vašeg stanovništva podržava članstvo u EU i korisno bi bilo iskoristiti ovaj zamajac. Nadam se da će političari shvatiti da je ovo vrlo važna poruka da treba da postanete članica EU, ali to je vaša odluka", kazao je Rataš.

Bečić je zahvalio Estoniji na pomoći Crnoj Gori i naveo da je ta država uvijek bila iskreni podržavalac procesa proširenja EU.

On je kazao da je Rataš rekao da je spreman da zajedno idu širom Evrope i gdje je god potrebno kod partnera iz EU, koji eventualno imaju određenu dozu skepticizma u odnosu na politiku proširenja na Zapadni Balkan, kako bi udruženim snagama, prijateljski sa njima razgovarali i pokazali šta je Crna Gora sve uradila i dokazali da je Crna Gora predvodnik na evropskom putu.

"Crna Gora treba, može i hoće, i biće prva naredna članica EU jer je to u interesu i Crne Gore i Zapadnog Balkana i EU", poručio je Bečić.

Bonus video: