Krivokapić: Zatekli smo bezakonje, tihu opstrukciju, zarobljeno pravosuđe, dokaze nepotizma, praznu kasu

"Očekujem da će se tužilaštvo i sudstvo okrenuti iz močvare u kojoj se nalaze. Svaka naša sjednica počinje pričom o evropskim integracijama", rekao je Krivokapić

61050 pregleda 147 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.12.2021. 20:14h

Zatekli smo bezakonje, tihu opstrukciji, zarobljeno pravosuđe, na svakom koraku dokaze nepotizma, praznu kasu - saopštio je danas predsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić.

On je to kazao na prezentaciji povodom obilježavanja prve godine rada Vlade, na kojoj se predstavljaju rezultati koje je Vlada postigla.

"Poslije godinu dana, ne znam odakle da krenem... Kad bi pričali o mjerljivim rezultatima, bili bi nam potrebni dani priče. Zatekli smo bezakonje, tihu opstrukciji, zarobljeno pravosuđe, na svakom koraku dokaze nepotizma, praznu kasu... Oni koji nas danas kritikuju, ostavili su nas bez ijednog ugovora za nabavku vakcina. To je, najblaže rečeno, nedopustivo ako brinete o građanima. Tvrdim da će ova Vlada ostati kao jedna od najuspješnijih u istoriji Crne Gore", istakao je Krivokapić.

On je dodao da je zahvalan svima koji ih podržavaju - "Demokratskoj partiji Crne Gore, Građanskom pokretu URA, Pozitivnoj Crnoj Gori i djelovima poslanika koji pripadaju Demokratskom frontu (DF) i Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP)".

"Političkog resetovanja u Crnoj Gori više nema", rekao je premijer.

Od prvog trenutka krenuli smo u rješavanje gorućeg problema - bitke za zdravlje

On je rekapitulirao događaje koji su obilježili godinu.

"Nismo prihvatili frizirani DPS-ov budžet. Povukli smo rizičan potez. Kad smo zadnjeg dana predali budžet, svi su našli neke razloge da to bojkotuju. Taj budžet je omogućio sve ovo o čemu ćemo pričati danas. Drugi prelomni trenutak desio se u martu, kad smo odlučili da uravnotežimo i zdravlje i ekonomiju, iako smo imali vrlo jasne instrukcije Instituta za javno zdravlje (IJZ). Odlučili smo se da kontrolom mjera ne uništimo mikro i mala preduzeća. Od prvog trenutka krenuli smo u rješavanje gorućeg problema - bitke za zdravlje. U nedostatku vakcina, koristili smo svaki trenutak da obezbijedimo vakcine po pravilima, a ne po mjerama dogovora. Do danas smo u posjedu preko 1,3 miliona vakcina", rekao je Krivokapić.

On je kazao da su za devet mjeseci ostvarili 700 miliona eura prihoda, što je kako je dodao, pet puta više nego 2020. godine.

"Opredijeli smo se da Tužilački savjet ima prvo preporuke Venecijanske komisije, pa da onda mijenjamo Zakon o državnom tužilaštvu. Najteži trenutak je trenutak auto-puta, kad morate donijeti odluku da potpišete aneks, u vrlo teškoj situaciji. Tada smo se opredijelili da auto-put bude završen 30. novembra, a da naknadno dođe do poravnanja. On je građevinski završen. Donijeli smo moratorijum za DUP Budve i Bečića, kako ne bi učinili taj grad, gradom betona i kula", rekao je predsjednik Vlade.

Krivokapić je kazao da je ostvarena najveća zapljena kokaina u istoriji Balkana, i da je Vlada imala i objavu "najvećeg i najukorijenjenijeg posla u Crnoj Gori" - šverca cigareta.

"Nije se desilo nijedno ubistvo tokom rada ove Vlade, što se ranije učestalo dešavalo. Prigovaraju nam da smo se stalno bavili crkvom i religijom. Da jesmo, ne bismo imali ovakve rezultate. Zluradi, koji postavljaju te teze, ne misle dobro Crnoj Gori. Da li se moglo više - apsolutno uvijek. Ali s obzirom na okolnosti i kontekst - mislim da niko nije mogao više. Ako u 2020. imate pad ekonomije od 15,3 odsto, a ove godine rast od 12,4 - a mi očekujemo da će biti 13 do 14 odsto - šta ikome više objašnjavati?", poručio je Krivokapić.

Potrebne su nam, kao što je potpredsjednik rekao, budžetske, a ne Lovćenske straže

On je kazao da države posluje sa suficitom.

"To će sve obezbijediti da javni dug bude između 76 i 78 odsto. Potrebne su nam, kao što je potpredsjednik rekao - budžetske, a ne Lovćenske straže. Evropa sad daje mogućnost da osjetimo snagu socijalne pravde. Ova Vlada ne uzima, već daje - znanje, umijeće i žrtvu. Da bi pobijedili, ne nudimo politike - javne da - ali nudimo politike za boljitak Crne Gore. Upozorenje svima - ne dozvolite građani da se igraju s ovim predloženim budžetom. Zato smo predvidjeli da se glasa u paketu. Budžet je napravljen da bude održiv. Zahvaljujem svim ministrima bez izuzetka, državnim sekretarima, svim službenicima, svima koji su podržali Vladu, svima koji su se protivili njoj. Crna Gora se ne može promijeniti pojedincem ili nekim premijerom koga neki ne vole. Zahvaljujem građanima na nesebičnoj podršci, svima onima koji su shvatili da je program moguć. A ovi programi su pravljeni za građane - da ostajete na svojim ognjištima, a da se oni koji su otišli - vrate", rekao je Krivokapić.

On se zahvalio i svojoj porodici.

"Ona je trpjela i trpi i danas. Neka to bude mjera da bi se Crna Gora vratila na pravi put. Očekujem da će se tužilaštvo i sudstvo okrenuti iz močvare u kojoj se nalaze. Svaka naša sjednica počinje pričom o evropskim integracijama", rekao je Krivokapić.

Na prezentaciji je puštena video poruka potpredsjednka Vlade, Dritana Abazovića koji je na službenom putu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

Više o tome OVDJE.

Šta poručuju ministri, glavna pregovaračica i državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava pročitajte OVDJE.

Prenos pratite i na Televiziji Vijesti.