Korsini: Bojkot ne dovodi u pitanje legitimitet Skupštine

„Bojkot opozicije ne predstavlja ništa drugo nego očajnički pokušaj izazivanja institucionalnog poremećaja sa ciljem da se diskredituje stečeni međunarodni ugled Crne Gore“, kazao je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić
66 pregleda 0 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Skupština Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.11.2017. 08:48h

Italija ne dovodi u pitanje legitimitet Skupštine Crne Gore, a aktuelni bojkot Parlamenta od strane opozicije neće promijeniti stav zvanične Italije u vezi neophodnosti ubrzanja integracije Crne Gore u EU, kazao je zamjenik predsjednika Odbora za spoljne poslove i emigraciju Italije Paolo Korsini, na sastanku delegacije italijanskog Senata sa Odborom za međunarodne odnose i iseljenike crnogorskog Parlamenta

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić upoznao je delegaciju Senata Italije sa funkcionisanjem Skupštine Crne Gore u uslovima parlamentarnog bojkota dijela opozicije, te pokušajima, kako navode iz Skupštine, nanošenja štete onome što je slika i ugled Crne Gore na međunarodnom planu.

„Bojkot opozicije ne predstavlja ništa drugo nego očajnički pokušaj izazivanja institucionalnog poremećaja sa ciljem da se diskredituje stečeni međunarodni ugled Crne Gore“, kazao je Nikolić.

Korsini je naglasio da, cijeneći napore i rezultate koje Crna Gora ostvaruje kao lider na putu integracije u Evropsku uniju, Italija otvoreno i snažno izražava podršku vrjednovanju pojedinačnih dostignuća zemalja Zapadnog Balkana i stoga se zalaže za sprovođenje principa regate.

Korsini je istakao i važnost parlamentarne diplomatije koju sprovode odbori za spoljne poslove, naglašavajući da ona kao manje formalna omogućava direktnije i otvorenije susrete, te otvara novu perspektivu i dodatan prostor saradnji u brojnim oblastima. Korsini je takođe iskazao želju da Italija bude opet lider po broju i iznosu stranih investicija, čemu u narednom periodu, kako kaže, treba posvetiti posebnu pažnju.

Na sastanku dva odbora, navode iz Skupštine, sagovornici su izrazili zadovoljstvo činjenicom da dvije zemlje grade dinamičnu parlamentarnu saradnju, te da intenzitet te saradnje treba nastaviti produbljivanjem odnosa dva spoljnopolitička odbora, posebno definisanjem konkretnih modela saradnje. Pored predsjednika Odbora, sastanku su prisustvovali i članovi Nada Drobnjak, Luiđ Škrelja i Miloš Nikolić.

Sastanku je takođe prisustvovao i ambasador Italije u Crnoj Gori Vinćenco del Monako.

Delegacija Odbora za spoljne poslove i emigraciju Senata Republike Italije, koju čine senatori Paolo Korsini i Vito Petroćeli boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Posjeta delegacije Odbora za spoljne poslove i emigraciju Senata Republike Italije realizuje se na poziv Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore.

Bonus video: