Frontu nedostaje devet potpisa

DPS bi u Skupštini podržao inicijativu za skraćenje mandata, ali je za njeno podnošenje neophodan potpis 25 poslanika koje DF traži u vladajućoj koaliciji

49409 pregleda 66 komentar(a)
Različita viđenja izlaska iz krize: poslanici vladajuće koalicije, Foto: Luka Zekovic
Različita viđenja izlaska iz krize: poslanici vladajuće koalicije, Foto: Luka Zekovic

Demokratski front (DF) zasad nema podršku dovoljnog broja poslanika vladajuće koalicije, kako bi podnio inicijativu za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore, nakon što je opozicija juče odustala od pokušaja smjene kabineta Zdravka Krivokapića pravdajući to upravo najavom Fronta.

Ustavom je propisano da je za podnošenje predloga za skraćenje mandata parlamentu potreban potpis 25 poslanika, odnosno skoro svih iz koalicije “Za budućnost Crne Gore” koja je na parlamentranim izborima osvojila 27 mandata.

Međutim, juče je dio poslanika partija koje su bile dio ovog saveza “Vijestima” kazao da nijesu za izazivanje parlamentarne krize, pa DF-u nedostaje devet potpisa.

Poslanici koalicije ZBCG raspoređeni su u tri poslanička kluba, dok Marko Milačić (Prava) nastupa samostalno.

Poslanički klub DF (NSD, DNP, UCG, RP) ima 16 poslanika i za sada inicijatori iz te baze zasigurno mogu računati vjerovatno na 15 potpisa kolega iz Nove i DNP-a i Maksima Vučinića (Radnička partija). On juče nije odgovorio na pitanje da li bi potpisao predlog, ali je ranije uglavnom bio na pozicijama Fronta.

Kada je u pitanju poslanik UCG Vladimir Dobričanin on je protiv novih izbora, što je i juče potvrdio “Vijestima”.

”Ujedinjena je od početka imala jasan stav: dogovor parlamentarne većine nema alternativu. Mi smatramo da će do tog dogovora i doći u narednom periodu, te neće biti ni potrebe za navedenom inicijativom”, rekao je on. Dodao je i da je jučerašnji debakl parlamentarne opozicije dokaz da mjestu dogovora i dalje ima i da je to njihova politička obaveza.

Drugi klub na čiju podršku DF treba da računa je onaj Pokreta za promjene, iz koga je juče “Vijestima” potvrđeno da oni neće podržati skraćenje mandata. Njihov lider Nebojša Medojević, zvanično je uz Novu i DNP, ali za to nije konsultovao partiju. Zato je vjerovatno izvjesno da bi samo najmlađi poslanik Pokreta za promjene Nikola Bajčetić podržao stav Medojevića, dok bi šef kluba Branko Radulović i troje kolega (među kojima i potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak) vjerovatno odbili da stave potpise na inicijativu.

I na kraju - Marko Milačič. On juče nije rekao ni “da” ni “ne” novom predlogu Fronta, jer nema stav partije. “Vijesti” međum nezvanično saznaju da ni on nije spreman da potpiše papir kojim bi se tražilo skraćenje mandata. Prema nezvaničnim informacijama, Milačić neće podržati taj predlog jer smatra da najprije treba ispuniti obećanje građanima, između ostalog obezbijediti povećanje životnog standarda.

Skupština Crne Gore, zasijedanje Skupštine
foto: Luka Zeković

Time je osigurano samo 16 potpisa iz Fronta, jer su GP URA i Demokrate takođe stava da ne treba ići na prijevremene izbore.

Lider SNP-a Vladimir Joković i juče je za “Vijesti” ponovio da izbori nijesu sada dobro rješenje i da ih nijesu građani zbog toga glasali. “Mi smo za izbor nove vlade, izbori ne bi donijeli ništa novo, isti akteri morali bi ponovo da pregovaraju o formiranju vlasti, pa je onda bolje da to učine sad. Najbolje je tražiti rješenje u okviru ove parlamentarne većine”, rekao je Joković za “Vijesti”.

On nije direktno rekao da neće potpisati inicijativu, ali je kazao da bi novi izbori bili novo gubljenje vremena za rješavanje ključnih ekonomskih, socijalnih i drugih problema, koji tište građane.

Poslanik DF-a Predrag Bulatović je na sjednici Skupštine, rekao je da je DF napravio kompromis i tražio rekonstrukciju, a nakon toga novu Vladu. “Mi smo saopštili parlamentarnoj većini, ne DPS-u, da vratimo mandat građanima i idemo na izbore”, precizirao je.

Ministri u Skupštini čekali glasanje, otišli nakon povlačenja predloga: Vesna Bratić, Milojko Spajić i Olivera Injac
Ministri u Skupštini čekali glasanje, otišli nakon povlačenja predloga: Vesna Bratić, Milojko Spajić i Olivera Injacfoto: Savo Prelević

Objašnjavajući novi predlog DF-a da se ide na izbore, poslanik Slaven Radunović rekao je da bi rezultat bio isti kao i 30. avgusta i isti bi osvojili pobjedu, “samo možda u drugačijem rasporedu”.

“Ako neko ima bolju ideju iz parlamentrane većine, mi smo tu”, kazao je Radunović tokom sjednice Skupštine na kojoj je trebalo da se raspravlja o opozicionoj inicijativi o smjeni Vlade. Opozicija je nakon skoro dvosatnog sastanka, odlučila da povuče inicijativu zbog, kako su objasnili, najave inicijative DF-a.

Prema nezvaničnim informacijama, DPS bi u Skupštini podržao inicijativu DF-a, ali ta koalicija zasada ne planira da u podnošenju predloga traži podršku partije Mila Đukanovića.

Iz GP URA su ranije kazali da im je apsolutno neprihvatljivo da s DF-om dogovaraju vanredne izbore, a Demokrate su poručile da naredni izbori treba da budu održani 2024. godine, odnosno u njihovom redovnom terminu.

Milioni i politilčki kukavičluk

Značajan dio skupštinske rasprave prošao je juče u tome ko je plasirao informacije da je neko iz većine pregovarao o destinama miliona eura, kako bi oborio Vladu sa DPS-om. Vladimir Joković je kazao da bi volio da zna “gdje, kad i ko je pregovarao, ko je nudio desetine miliona i da li je to prijavljeno ANB-u, tužilaštvu i policiji”.

Marko Milačić je kazao da se “bogami pregovaralo”, ali nije htio da kaže ko.

Boris Bodganović (“Mir je naša nacija”) kazao je da se zna da su se “ovdje nudile pare i zna se kome se nudio 21 milion”.

Skupština Crne Gore, Boris Bogdanović
foto: Luka Zeković

Miloš Konatar (“Crno na bijelo”) rekao je da je priča o 21 milionu eura “isprazna priča” i kazao da će smatrati političkim kukavičlukom ako se ne kaže javno ko to pregovara ovih dana spreman da uzme mito.

Opozicija očekuje pregovore o novoj većinu u parlamentu

Opozicija je povukla predlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi na samoj sjednici parlamenta kada je ona trebalo da bude prva tačka dnevnog reda. Objasnili su da treba otpočeti razgovore o formiranju nove skupštinske većine, nakon najave Fronta. “Uvjereni smo da će doći do formiranja nove parlamentarne većine i, na taj način, biti stvorene neophodne pretpostavke za pad Vlade i razrješenje predsjednika Skupštine. Iz tog razloga, povlačimo inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi”, piše u saopštenju opozicije.

Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi je krajem novembra u skupšinsku proceduru predalo 40 poslanika opozicije. Ako Vlada dobije povjerenje u parlamentu, potpisnici predloga ne mogu podnijeti novi prije isteka roka od 90 dana.

Bonus video: