Milatović: Potvrđena je stoprocentna posvećenost Crne Gore spoljnoj politici EU

Milatović je kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja (MER) predvodio crnogorsku delegaciju na međunarodnoj konferenciji između Crne Gore i EU

5176 pregleda 8 komentar(a)
Milatović, Foto: MER
Milatović, Foto: MER

Potvrđena je stoprocentna posvećenost Crne Gore spoljnoj politici Evropske unije (EU) što je i pohvaljeno od strane Evropske komisije (EK) i svih zemalja članica EU, saopštio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

On je kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja (MER) predvodio crnogorsku delegaciju na međunarodnoj konferenciji između Crne Gore i EU koja je održana juče u Briselu.

"Konferencija je bila dobra prilika za našu zemlju, da kroz jasnu viziju prioriteta za naredni period, potvrdi da je članstvo u Uniji njeno strateško opredjeljenje i ključni vanjskopolitički cilj", ističe se u saopštenju MER.

Iz tog Vladinog resora su rekli da se Milatović "zahvalio Sloveniji, koja predsjedava EU na cjelokupnoj podršci koju je pružila Crnoj Gori na putu EU integracija, kao i Evropskoj komisiji, naročito komesaru Varheljiju na svim smjernicama i podršci koja je do sada pružena našoj zemlji".

"Danas je bila veoma dobra prilika da otvoreno razgovaramo o svemu što je urađeno prethodnih godinu dana otkada je nova Vlada započela mandate, o svim postignućima i opipljivim rezultatima u oblasti vladavine prava, na polju ekonomije kao i oblasti javne uprave. Danas je potvrđena stoprocentna posvećenost Crne Gore spoljnoj politici EU što je i pohvaljeno od strane EK i svih zemalja članica EU. Ovo je, takođe, bila dobra prilika da predstavim Akcioni plan koji je Vlada usvojila prošle nedelje u kojem targetiramo sve prioritete prezentovane u poslednjem izvještaju EK, sa jasnom vizijom kako da se odnosimo prema njima kako bi sledeći izvještaj o napretku, koji će biti objavljen u oktobru sledeće godine, prepoznao progress koji ćemo napraviti", rekao je Milatović.

Iz MER su kazali da je "Milatović na kraju iskazao zadovoljstvo što je od strane EK i zemalja članica prepoznata posvećenost Vlade da ubrza proces pregovora i što su pozvani svi akteri, uključujući i Parlament kao i pravosudni organi, da potpomognu ubrzavanje procesa".

"On se, u ime Vlade Crne Gore, još jednom zahvalio komesaru Varheljiju i Sloveniji kao predsjedavajućoj zemlji i istakao da je uvjeren da će Crna Gora postići još bolje rezultate za vrijeme predsjedavanja Francuske. U delegaciji je i bila i glavna pregovaračica Crne Gore sa EU Zorka Kordić koja je istakla da druga politička međuvladina konferencija zapravo predstavlja jedno odlično zaokruživanje rada Vlade u ovoj godini na polju evropskih integracija", zaključuje se u saopštenju MER.

Bonus video: