Rajnke: Investitori iz SAD-a oklijevaju da ulažu u Crnu Goru jer se plaše određene vrste korupcije

„Zabrinuti su zbog nedostatka transparentnosti javnih nabavki, nepredvidivosti sprovođenja javnih ugovora ili neprimjerenog uticaja konkurencije“, navela je ambasadorka SAD-a

46099 pregleda 40 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici, Džudi Rajzing Rajnke, saopštila je večeras da investitori iz SAD-a oklijevaju da ulažu u Crnu Goru jer se plaše određene vrste korupcije.

Ona je u Podgorici, na gala večeri Američke privredne komore (AmCham), kazala da redovno razgovara s američkim investitorima koji razmatraju ulaganju u Crnu Goru, ali da, kako je pojasnila, često od njih čuje da poslovna klima ovdje čini da oklijevaju da to urade.

„Zabrinuti su zbog nedostatka transparentnosti javnih nabavki, nepredvidivosti sprovođenja javnih ugovora ili neprimjerenog uticaja konkurencije. Kažu mi da se plaše određene vrste korupcije, odnosno da ne vjeruju sistemu. Zato je potreban dodatan napor u borbi protiv korupcije“, istakla je ona.

Rajzing Rajnke je navela da je povjerenje ključna riječ, i da Vlada zna šta je odgovor na to. Moraju se, dodaje, eliminisati politika i nepopisni uticaj prilikom odlučivanja.

Ambasadorka je dalje kazala da će adresiranje novih izazova zahtijevati istinsko partnerstvo između Vlade i privatnog sektora.

Crnogorska biznis zajednica nije, prema njenim riječima, dobra samo za biznis, već i za građane.

Džudi Rajzing Rajnke
foto: Savo Prelević

„Saradnja između Vlade i biznisa rješava probleme, stvara investicije i otvara nova radna mjesta. Vlada treba da privuče visokokvalitetne i trajne investicije, koje će pomoći oporavku države“, poručila je ona.

Rajzing Rajnke kaže da se „ključni korak“ desio u septembru, kad su Crna Gora i SAD otpočele bilateralni ekonomski dijalog.

To je, prema njenoj ocjeni, moćan novi alat koji će podržati rad AmCham-a.

„Ovaj dijalog AmCham treba da vidi kao produžetak partnerstva“, dodala je ambasadorka.

Ona je pozvala Vladu da iskoristi priliku i napravi tranziciju u sektoru energetike. Napominje da čista energija i energetska bezbjednost – idu ruku podruku.

Rajzing Rajnke kaže da je partnerstvo Vlade i privatnih biznisa ključno kako bi se pokrenule ideje za obnovu države.

„Protekla godina bila je teška, ali imali smo uspjehe u domenu društveno-odgovornog poslovanja. Hajde da iskoristimo ovo svečano veče da produbimo odnose i komunikaciju“, zaključila je ona.

Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan (ZB), Gabrijel Eskobar, obratio se prisutnima na gala večeri video-porukom, i rekao da su dio njegove politike na ZB-u upravo promocija ekonomskog razvoja i ekonomske integracije Crne Gore u evropske strukture.

Gabrijel Eskobar
foto: Savo Prelević

„Potrebno nam je da produbimo ekonomske odnose između Crne Gore, SAD-a i Evrope, jer je to način da unaprijedimo životni standard. Želim da AmCham bude naša lokalna snaga. Potrebno je da s nama budete ključna spona u oblikovanju politika kojima institucije odgovaraju na potrebe privatnog sektora. I u narednom periodu želimo da budete zagovornici interesa kompanija koje posluju u Crnoj Gori, kako bismo bili sigurni da će promjene koje očekuju Crnu Goru u narednih nekoliko godina, imati pozitivan uticaj“, rekao je on.

Premijer Zdravko Krivokapić je naveo da je saradnja Crne Gore sa SAD-om veliki izazov za sve, a posebno za Vladu.

Zdravko Krivokapić
foto: Savo Prelević

On je rekao da se Crna Gora nakon nezavisnosti 2006. godine „opredijelila investitorima koji nisu pripadnici prirodne veze i ne dijele evroatlantske vrijednosti“.

„Raduje me što je nakon otpočinjanja ekonomskog dijaloga sa SAD-om iskazan zaključak da se naši odnosi zasnivaju na novim ekonomskim relacijama, koje se baziraju na investitorima koje očekujemo i na konvencionalnim razmjenama koje su neophodne“, kazao je premijer, najavljujući potpisivanje značajnog sporazuma „o jednom investicionom poduhvatu, koji će ostati upisan u istoriji Crne Gore“.

Predsjednica Upravnog odbora AmCham-a, Svetlana Vuksanović, kazala je da samo blagovremen, kvalitetan i kontinuiran dijalog može proizvesti ona rješenja koja vode ka unapređenju poslovnog ambijenta, i koja su održiva i koja se mogu primijeniti u praksi.

Svetlana Vuksanović
foto: Savo Prelević

„Nadamo se da je Vlada prepoznala značaj našeg programa i želju da budemo istinski partner u procesu donosenja odluka, kako bi zajedno kreirali predvidljiv i transparentan poslovni ambijent zasnovan na vladavini prava, osnažili sigurnost kapitala i privukli što više renomiranih investitora iz SAD-a i zapadnoevropskih država“, podvukla je ona.

Na AmCham gala večeri uručene su i zahvalnice za poseban doprinos Programu za bolje poslovno okruženje, kao i donacije iz oblasti društveno-odgovornog poslovanja.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i predsjednik AmCham Komiteta za digitalnu transformaciju Vuka Vukašinović, dobili su zahvalnice za poseban doprinos Programu.

foto: Savo Prelević

Klinici za ORL i MFH u okviru Kliničkog centra Crne Gore uručena je donacija osam instrumenata, mikromakaza za sprovođenje operacije laringomikroskopske hirurgije grkljana i dijagnostiku pacijenata sa sumnjom na maligne bolesti, dok je Domu zdravlja u Bijelom Polju uručena donacija audiometra koji je neophodan za službu Medicine rada.

AmCham sprovodi Program „Partnerstvo za bolje poslovno okruženje“ od aprila 2017, s ciljem podizanja nivoa uzajamnog razumijevanja između privatnog i javnog sektora, kako bi se doprinijelo efikasnijem uklanjanju biznis barijera, kvalitetnijim tekstovima pravnih akata i boljoj primjeni pravnih normi od javne uprave, ali i privatnog sektora.

Bonus video: