Mandić: Vlada da podnese ostavku

Jedan od lidera Demokratskog fronta kazao da nakon izjave evropskog zvaničnika Miroslava Lajčaka, da Vlada nema većinu u Skupštini i da je to veliki problem, "jasno se zaključuje ono što svako zna u Crnoj Gori".

28690 pregleda 189 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Vlada bi trebalo da podnese ostavku jer nema podršku parlamentarne većine kazao je jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić dodajući da snažna podrška poštovanju demokratskih principa stiže i iz Brisela, jer, kako je rekao, niko nema pravo da uzurpira narodnu volju.

Prema riječima Mandića, nakon izjave evropskog zvaničnika Miroslava Lajčaka, da Vlada nema većinu u Skupštini i da je to veliki problem, “jasno se zaključuje ono što svako zna u Crnoj Gori”.

“Pošto neki ovdašnji politički subjekti uvažavaju samo stavove i glas međunarodnih partnera, vjerujemo da su čuli i ovu poruku Brisela”, kazao je Mandić.

On je rekao da su premijer i ministri govorili da Vlada, navodno, ima snažnu i bezrezervnu podršku Evropske unije (EU).

Mandić je ocijenio da je dobro da ih je ta ista adresa obavijestila da za godinu dana nema nikakvog napretka i istovremeno upozorila da je neophodno za sve radnje prvo imati većinsku podršku u vlastitom parlamentu.

“U demokratskim državama, vlade koje nemaju podršku svojih parlamenata odmah podnose ostavku i ne traže od Brisela, ili bilo koga izvan njihove države, da ih podržava. To važi i za države koje su punopravne članice EU”, kazao je Mandić.

Crna Gora, kao država na putu evropskih integracija, dužna je, smatra Mandić, poštovati najmanje dvije stvari.

“Prvo, svoj vlastiti Ustav, koji normira da se ne može priznati vlast koja ne proističe iz volje većine građana. I drugo, da se pažljivo odnosimo prema savjetima koji dolaze od evropskih predstavnika čiji član Crna Gora želi da postane”, naveo je Mandić.

On je ocijenio da je “ovo onaj važni trenutak političkog života” kada Vlada mora konačno pomoći svome narodu.

“Tako što će prihvatiti ove nesporne činjenice koje dolaze, ne samo iz sopstvene većine, već sada i iz Brisela, i da uradi ono što je jedino normalno - podnese ostavku”, ocijenio je Mandić.

Prema njegovim riječima, oko toga postoji ogromna saglasnost u Crnoj Gori.

“Snažna podrška poštovanju demokratskih principa stiže i iz Brisela, jer niko nema pravo da uzurpira narodnu volju i gazi demokratska načela modernog društva i evropske političke kulture”, kazao je Mandić.

Bonus video: