Profitiraće partije sa širim vidicima

Promijenilo se mnogo odnosa na političkoj sceni, i brzo ćemo vidjeti domete memoranduma - kaže Uljarević

26437 pregleda 29 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Dogovaranje saradnje između dijela vlasti i manjinskih partija može biti zanimljiv most ka deblokadi pravosudnog sistema, ali i prevazilaženju polarizacije koja snažno opterećuje crnogorsko društvo - ocijenila je izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević.

Ona je “Vijestima” kazala da se posljednjih mjeseci promijenilo mnogo odnosa na crnogorskoj političkoj sceni, i da će na dobitku biti oni - “koji sliku gledaju šire”.

”Naravno, brzo ćemo vidjeti svu upotrebnu vrijednost i domete dokumenta koji su potpisali subjekti iz vladajućih i opozicionih struktura”, istakla je Uljarević.

Čelnici Građanskog pokreta (GP) URA, Socijalističke narodne partije (SNP), Saveza građana CIVIS i manjinskih partija - Bošnjačke stranke, Albanske alternative, Force i Demokratske partije, potpisali su prekjuče memorandum o saradnji, koji, kako su saopštili, ima za cilj osnaživanje građanske Crne Gore.

Potpisnici su se, osim toga, obavezali da će sarađivati na pomirenju, snažnom ekonomskom razvoju, evropskoj budućnosti države, izgradnji vladavine prava, unapređenju položaja manjinskih naroda, uspostavljanju ekološke Crne Gore...

Potpredsjednik Vlade i lider GP URA Dritan Abazović, tvrdi da dokument ne predstavlja pakt o formiranju manjinske vlade, i da nema veze s Demokratskom partijom socijalista (DPS), kojoj, kako je rekao, “nema povratka na vlast”.

Međutim, njegove kolege iz vlasti misle da je dokument “memorandumom o kapitulaciji i izdaji”, “pakt za saradnju s DPS-om”, “sporazum koji abolira organizovani kriminal i pravi prekretnicu”...

Uljarević objašnjava da unakrsna glasanja i pozicioniranja u vezi određenih pitanja, neće poništiti suštinske razlike među potpisnicima memoranduma, ali da to predstavlja dio uobičajenog parlamentarnog djelovanja u razvijenim demokratijama.

”U Skupštini se donose odluke od interesa za sve građane, i odgovorni političari se tu moraju određivati prema javnom interesu a ne prema partikularnom, a to nekad uključuje i glasanje s političkim oponentima. Ko to ne razumije, ima problem s razumijevanjem demokratskih principa”, naglašava ona.

Poslanik opozicionog DPS-a Andrija Nikolić, saopštio je juče da su principi memoranduma prihvatljivi za tu stranku.

Napominje da se - ako je rješenje krize vlasti formiranje manjinske vlade - “kuca na otvorena vrata DPS-a”.

”I naići će na podršku DPS-a. Tražimo način da dođemo što prije do smjene nekompetentne i nacionalno neodgovorne Vlade, i vjerujem da ćemo to uraditi s partnerima, sa svim onim strankama koje baštine proevropske i građanske vrijednosti”, rekao je on za TVCG.

Jedan od lidera vladajućeg Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, kazao je da u memorandumu ne vidi ništa što je u suprotnosti s izbornom voljom građana.

On je naglasio da je jedan od potpisnika sporazuma, lider SNP-a Vladimir Joković, pošten i iskren čovjek, koji nikad ne bi “izdao narod i njegovu volju”.

Politička direktorica GP URA Ana Novaković Đurović, saopštila je da potpisivanje sporazuma potvrđuje da postoje politički subjekti koji, bez obzira na programske i ideološke razlike, stavljaju državne i društvene interese iznad partijskih.

”Oni koji upućuju otrovne strijele na osnaživanje saradnje partija vlasti - GP URA, SNP-a i CIVIS-a s manjinskim partijama, ne zaslužuju da vrše vlast. Istovremeno, djelovi opozicije koji pokušavaju da iskoriste memorandum u svrhu plasiranja njihovog viđenja raspleta političke krize, samo izazivaju nove tenzije i uzbunjuju javnost”, konstatovala je ona.

Bonus video: