Bečić: Ostajemo istrajni u bojkotu, za razliku od nekih kolega

On je istakao da bojkot nije ništa novo ni u regionalnim, ni u međunarodnim okvirima i podsjetio da su neki regionalni državnici taj vid političke borbe praktikovali i više godina kako bi ostvarili svoje demokratske ciljeve
96 pregleda 46 komentar(a)
Aleksa Bečić, Doris Pak, Foto: Demokratska Crna Gora
Aleksa Bečić, Doris Pak, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 31.10.2017. 17:38h

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić sastao se u sjedištu Demokrata u Podgorici sa predsjednicom žena Evropske narodne partije i bivšom dugogodišnjom poslanicom Evropskog parlamenta, Doris Pak. Na sastanku, kojem je prisustvovao i generalni sekretar Demokrata, Boris Bogdanović, Bečić je poručio da Demokrate neće odustati od bojkota parlamenta dok se ne ispune već poznati uslovi opozicije.

Bečić je, navode iz Demokrata, upoznao visoku gošću sa situacijom u kojoj se Crna Gora nalazi, ali i sa onim što su Demokrate postigle za kratko vrijeme od osnivanja.

„Učinili smo mnogo, i za napune tri godine postali jedan od najrespektabilnijih, ali i ono za što niko nema dileme, najperspektivniji politički subjekt u zemlji. Danas smo ubjedljivo najjača opoziciona partija i taj rezultat koji je zaslužio priznanje sa mnogih adresa i u međunarodnim okvirima, rezultat je iskrene i principijelne politike koju vodimo, jakog terenskog rada, pomirenja Crne Gore i unutrašnje kohezije kojoj težimo, liderske i kadrovske obnove koju smo ponudili i čiji smo predvodnici na političkoj pozornici Crne Gore, ali i te političke svježine i čistine koju nosimo sa sobom. Jer najveće bogatstvo ovog političkog subjekta smatram to što na današnji dan sa ponosom mogu da kažem da ne zavisimo od bilo kog formalnog ili neformalnog, kriminalnog, finansijskog ili bilo kog drugog centra moći unutar ili van Crne Gore. Imamo tu neophodnu zdravu osnovu da uđemo u narednu fazu koja treba Crnoj Gori – u ozbiljne i sveobuhvatne unutrašnje reforme", kazao je Bečić.

On je istakao da bojkot nije ništa novo ni u regionalnim, ni u međunarodnim okvirima i podsjetio da su neki regionalni državnici taj vid političke borbe praktikovali i više godina kako bi ostvarili svoje demokratske ciljeve. On je takođe poručio da Demokrate neće odustati od bojkota dok se ne ispune uslovi.

„Mi ćemo biti istrajni i mi ćemo biti principijelni za razliku od nekih drugih kolega i sigurno bez ispunjenja ovih demokratskih uslova nećemo prekinuti bojkot. Tako da loptica nije u našem dvorištu, loptica je u dvorištu DPS-a. Rješenja se znaju, problemi se znaju, a o minimumu minimuma nemamo šta da razgovaramo sa onima koji su nas više puta prevarili. Izvolite, sada ste dio problema, a na vama je odgovornost da li ćete biti dio rešenja. Sigurni budite da nećemo odustati od onoga što smo proklamovali u prethodnom periodu, jer je za nas data riječ, obećanje građanima i ostvarenje osnovnih demokratskih principa nešto zbog čega smo osnovani i nešto od čega nećemo odustati“, bio je jasan lider Demokrata.

Pak je, kako su kazali iz Demokrata, istakla da joj je drago što ima priliku da se sastane sa najmlađim liderom jedne opozicione partije, te da je željela da stekne ukupnu sliku situacije u Crnoj Gori, koju, kako kaže, prati ne baš na dnvenom nivou, ali bar svaki drugi dan.

„U tom smislu, nešto me činilo frustriranom, tako da sam snažno željela da dođem ovdje i razmotrim situaciju. Iskreno se nadam da ova partija može procvjetati i pomoći Crnoj Gori da bude ne samo prelijepa zemlja, već da i njeni građani budu u boljem položaju, a morali bi biti. A upravo su ideje Demokrata o kojima sam maloprije čula u pravcu da stvari mijenjaju na bolje – za bolje obazovanje, za bolje zdravstvo, za bolju ekonomiju i, ono što mislim da je veoma važno, za borbu protiv korupcije. Jer to je veliki kancer na cijelom Balkanu, a naročito u Crnoj Gori“, istakla je Pak.

Na kraju, kako navode iz Demokrata, Pak je poželjela uspjeh Demokratama, ali i cijeloj opoziciji, u ostvarenju zahtjeva za slobodne i poštene izbore.

Bonus video: