Milačić: Recite kako i sa kim planirate sprovođenje "Harasanijevog plana"

"Nismo Vi i ja, gospodine Konatar, dva svijeta, već dvije političke svijesti u okviru jednog istog svijeta Crne Gore: jedna, Vaša, koja manipuliše građanskim konceptom i demokratijom, i, druga, moja, koja želi istinski građanski koncept i istinsku demokratiju, ali bez povlašćenih i privilegovanih političkih, etničkih i vjerskih pojedinaca i grupa", navodi lider Prave

9841 pregleda 9 komentar(a)
Milačić, Foto: Savo Prelević
Milačić, Foto: Savo Prelević

Predsjednik i poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić reagovao je povodom jučerašnje izjave potpredsjednika i poslanika Građanskog pokreta URA Miloša Konatara, koji je kazao da su njih dvojica "dva svijeta" i da nemaju ništa zajedničko.

"Uvaženi kolaga Miloš Konatar kazao je juče da smo on i ja dva svijeta, direktno sugerišući da je njegov svijet građanski i demokratski, a moj fašistički i totalitarni. Opredijelio se, nažalost, za dosadne etikete i isprazne floskule ipak nedostojne jednog poslanika, a ne za čvrste činjenice i jake argumente, pa niti jednom jedinom riječju nije pomenuo suštinu mog stava, a ona je čisto politička, činjenična i argumentovana. Tako, etiketama, ta kvazi-građanska svijest, odgovara na najozbiljnije državne procese. Gospodine Konatar, etikete nisu dovoljne dok govorimo o državi, one su, po pravilu, odraz intelektualne slabosti", saopštio je Milačić.

Kazao je da je govorio o prekrajanju izborne volje i "klasičnom nacionalističkom diskursu" koji je, kako ocjenjuje stigao iz URE. "Govorio o tome da Vaš funkcioner, za albansku javnost govori o benefitima nove Vlade Crne Gore - što podrazumijeva rušenje ove - po Albance. Takođe u tom kontekstu Vaš funkcioner informiše da će novi premijer biti Albanac. Osim što je riječ o gaženju izborne volje građana u Crnoj Gori, ovo je i klasična definicija nacionalizma. Što nije politički sporno, samo onda ne mašite sa građanskom profilacijom Vaše partije. I Vi, potom, mene da učite građanskoj politici i demokratiji", dodaje Milačić.

Lider Prave upitao je kako se zove "to kada neko kandiduje nekoga, nameće nekoga i promoviše nekoga za premijera po etničkom ključu". "Da li je to građanski koncept? Kako se zove to, gospodine Konatar, kada neko u intervjuu najavljuje novu Vladu, za inostranu javnost, mimo dogovora parlamentarne većine? Da li je to demokratski princip poštovanja većinske volje naroda", navodi on.

Kazao je da nikome u Pravoj ne smeta to što su Konatar ili bilo ko drugi član URE. "Naprotiv, poštujemo Vaš doprinos zajedničkoj pobjedi, ali politički smeta – i politički je opasno - kada funkcioneri URE u nacionalnom ushićenju, pred svojom nacionalnom televizijom iznose planove za rušenje Vlade Crne Gore i sugerišu benefite svoje nacionalne zajednice od tog rušenja. Ponavljam, to je muštuluk za tu nacionalnu zajednicu, ali za Crnu Goru to je gaženje izborne volje. I Vi to prodajete za građansku politiku i demokratiju? Neće Vam proći, gospodine Konatar", kazao je Milačić te dodao:

"Kada smo kod fašizma i totalitarizma, koje meni pripisujete, isto je kao sa prethodnim. Jesam li ja, ili Vaša partija, skupa sa SNP-om, potpisali Memorandum sa strateškim partnerima organizovanog kriminala, a organizovani kriminal bivšeg režima je ništa drugo nego direktna posledica totalitarnog vladanja. Da li to znači da Vaš 'građanski koncept' abolira organizovani kriminal? Jesam li ja, ili Vaša partija, skupa sa SNP-om, potpisali Memorandum sa onim političkim strukturama koje, uzmimo najaktuelnije za primjer, ne prihvataju NJegoša, koje mu se opiru, koje ga vrijeđaju, koje ga potiru, koje ga negiraju, a negirati NJegoša potpuno je isto kao i negirati Crnu Goru. I Vi mene da podučavate građanskom konceptu i demokratiji? Neće Vam proći, gospodine Konatar."

Poručio je Konataru da njih dvojica nisu "dva svijeta", već dvije političke svijesti u okviru "jednog istog svijeta Crne Gore": "Jedna, Vaša, koja manipuliše građanskim konceptom i demokratijom, i, druga, moja, koja želi istinski građanski koncept i istinsku demokratiju, ali bez povlašćenih i privilegovanih političkih, etničkih i vjerskih pojedinaca i grupa."

"Konačno i čisto politički, pošto je albanska, za razliku od crnogorske javnosti čula – istina, nakon poteškoća sa prevođenjem – recite crnogorskoj javnosti, bez konspiracija i zakulisnosti, kako i sa kim tačno planirate da sprovedete 'Harasanijev plan' promjene izborne volje građana i ko je taj Albanac kojeg, uhvativši muštuluk u albanskoj javnosti, planirate da instalirate za novog premijera Crne Gore, mimo volje većine iskazane 30. avgusta? Da li je riječ o Dritanu Abazoviću, Fatmiru Đeki, Niku Đeljošaju ili nekom četvrtom", zaključio je Milačić.

Bonus video: