Ciceron na Rubikonu

Profesor crnogorskog jezika i književnosti i poslanica DPS-a Aleksandra Vuković o čuvenoj latinskoj izreci "Kocka je bačena"

17785 pregleda 34 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandra Vuković tokom rasprave u Skupštini u vezi povećanja minimalne zarade upotrijebila je u svom izlaganju čuvenu izreku "Kocka je bačena" (Alea iacta est) pripisavši da je izrekao Ciceron.

Međutim, autor izreke "Kocka je bačena" nije čuveni rimski državnik, književnik i besjednik Ciceron, već se ona pripisuje poznatom rimskom vojskovođi, piscu i državniku Gaju Juliju Cezaru.

"Evo kazaću 'Alea iakta est', ali ne ona čuvena kocka koju je bacio Ciceron odlučivši da pređe preko Rubikona ili Rubikon nego ste građani i građanke Crne Gore u ovom trenutku vi kocka i vama i vašom navodnom voljom danas se ovi ljudi kockaju u Skupštini. Kako početi ako ste ozbiljan političar i političarka i ako politiku shvatate kao ozbiljan poziv, jer od nje zavisi životi, zavisi sve u životu građana i građanki Crne Gore, kad je oni koji su njeni glavni subjekti pretvore u farsu sa tendencijom da postane prava pravcata burleska. Bio jednom jedan premijer i imao 12 apostola, živjeli su srećno, radosno i zdravo u Luksemburgu pobjegavši iz spržene zemlje, a da prst nijesu opekli. Bio jednom jedan poslanik, pardon, 41 taster poslanik koji je pretvorio Skupštinu Crne Gore u protočni bojler. Evo prilike da mi koje ste nazivali taster poslancima i to potpuno neosnovano i nazivali ovu Skupštinu kada smo mi vršili vlast protočnim bojlerom pokažemo i dokažemo kako se postaje taster poslanik i kako se prestaje biti poslanik, jer vi više nijeste poslanci. Od ove rasprave danas, koliko god se ljutili na mene, imam legitimno pravo da vam kažem da poslanici više nijeste", kazala je juče, između ostalog, Vuković.

Poslanica DPS-a, koja je profesor crnogorskog jezika i književnosti, 2017. godine je u parlamentu pozvala tadašnjeg ministra prosvjete Damira Šehovića da primijeni iskustva "države Šangaj" kada je u pitanju obrazovni sistem i nagrađivanje nastavnika.

Šangaj je grad u Narodnoj Republici Kini sa statusom pokrajine.

Bonus video: