Odbor u ponedjeljak o izboru članova Tužilačkog savjeta

“Uvjeren sam da će Crna Gora do kraja decembra dobiti nezavistan i profesionalan Tužilački savjet”, kazao je Bećić na konferenciji za novinare u parlamentu

3705 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu utvrdiće sjutra predlog za izbor četiri člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika.

O njihovom izboru glasaće poslanici crnogorskog parlamenta na tekućoj sjednici koja će, kako je najavljeno, biti završena u srijedu.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić rekao je ranije da je uvjeren da će novi sastav Tužilačkog savjeta biti izabran do kraja decembra.

“Uvjeren sam da će Crna Gora do kraja decembra dobiti nezavistan i profesionalan Tužilački savjet”, kazao je Bećić na konferenciji za novinare u parlamentu.

Predsjednik Odbora Momo Koprivica je kazao na sjednici Skupštine da će na tekućem zasjedanju biti kompletiran sastav Tužilačkog savjeta.

"Sazrelo vrijeme da se posvetimo onom što je očekivanje javnosti od nas, a to je izbor nezavisnog i efikasnog Tužilačkog savjeta", naveo je Koprovicia.

Tužilački savjet ima 11 članova.

Predsjednik Skupština Aleksa Bečić proglasio je 5. avgusta šest njegovih članova.

Konferencija tužilaca izabrala je četiri člana – Tatjanu Begović, Sanju Jovićević, Đurđinu Ivanović i Nikolu Samardžića.

Po funkciji članovi su vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić, kao predsjednik Tužilačkog savjeta, i državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Boris Marić, kao predstavnik tog resora.

Skupština bira pet uglednih pravnika za tu funkciju.

Ranije je, kao predstavnika nevladinih organizacija, Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu predložio Steva Muka.

Njegovim izborom i preostalih četiri člana Tužilački savjet će biti kompletiran.

Bonus video: