Vlada nestabilna, podjele produbljene

"Uvjereni smo da će građanska i proevropska Crna Gora pobijediti", smatraju u Fondaciji “Hajnrih Bel”

5225 pregleda 8 komentar(a)
Nestabilnost Vlade pojačana posljednjih nedjelja: Ilse, Foto: Printscreen/YouTube
Nestabilnost Vlade pojačana posljednjih nedjelja: Ilse, Foto: Printscreen/YouTube

Podjele u crnogorskom društvu se samo produbljuju, a nestabilnost Vlade pojačana je posljednjih nedjelja - ocijenio je direktor kancelarije Fondacije "Hajnrih Bel" u Beogradu Simon Ilse.

"Ipak, uvjereni smo da će građanska i proevropska Crna Gora pobijediti", istakao je Ilse u tekstu uz novogodišnju čestitku.

Govoreći o izboru nove njemačke vlade, on je kazao da će se posebno budno pratiti uloga "Zelenih" u povratku na, kako je naveo, pragmatični pristup kreiranju politike - kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

"U tom smislu, očekujemo da bi Savezno ministarstvo spoljnih poslova moglo da usvoji novi pristup regionu Zapadnog Balkana, mnogo više fokusiran na pitanja povezana s vladavinom prava i ekološkim standardima", podvukao je šef kancelarije Fondacije "Hajnrih Bel".

Ilse se osvrnuo i na prilike u Srbiji, izražavajući zabrinutost u vezi stanja vladavine prava i zaštite životne sredine u toj državi.

"Predloženi rudnik litijuma Rio Tinta u zapadnoj Srbiji izazvao je proteste širom zemlje, koji su rezultirali ustpucima, ali mnoge druge borbe još traju", naveo je on, prenosi Euractiv.rs.

Ilse je komentarisao i mural osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću u centru Beograda, koji je, kako je rekao, ponovo ukazao na uzdržanost srpskih vlasti da se pozabave tim i kazne odgovorne.

Bonus video: