Janjušević: Nova vlast na ispitu u vezi sa reformom lokalne samouprave

"Postaje očigledno da ne možemo više imati monotipske modele lokalne vlasti, s obzirom na činjenicu da neke jedinice lokalne samouprave nestaju po broju stanovnika (npr. Šavnik) dok druge postaju sve veće i veće (npr. Podgorica)"

11148 pregleda 22 reakcija 2 komentar(a)
Janjušević, Foto: Svetlana Mandić
Janjušević, Foto: Svetlana Mandić

Lokalne samouprave svedene su na milost i nemilost Vlade zbog čega je važno kako će nova vlast pristupiti reformama u toj oblasti, kojima se bivša u prethodnih 30 godina nikada do kraja nije bavila, smatraju u Centru za političku edukaciju (CPE).

Programski direktor te nevladine organizacije Dragiša Janjušević, rekao je da nivo prezaduženosti lokalnih samouprava u Crnoj Gori, koji je 2015. iznosio 448 miliona eura, najbolje ilustruje činjenicu koliko se stvarno mislilo o decentralizaciji i suštinskoj reformi lokalne samouprave.

Janjušević je ocijenio da su na žalost, lokalne samouprave svedene na milost i nemilost Vlade koja je zahvaljujući Egalizacionom fondu, pretvorenom u međuvremenu, u štap i šargarepu, počela da kontroliše lokalne samouprave, pogotovo one koje nijesu odgovarajućih partijskih boja.

"To je sve napravila prethodna vlast u poslednjih 30 godina i zato je nova na ispitu da to popravi. Zbog toga je od velike važnosti kako će se pristupiti ovoj vrsti reforme", kazao je Janjušević agenciji Mina.

On smatra da pomjeranje te problematike od Ministartsva pravde, Ministartsva unutrašnjih poslova do novog Ministarstva javne uprave, više je ličilo na politički marketing nego na istinsku opredijeljenost da se otvore procese reformi, pokazuje da se bivša vlast nikada do kraja nije bavila suštinski reformom lokalne samouprave.

Janjušević je ocijenio da je osim stepena i oblika decentralizacije koje se mora definisati saglasno trenutnom kontekstu, važno i kako će biti tipizirani modeli lokalnih samouprava.

"Postaje očigledno da ne možemo više imati monotipske modele lokalne vlasti, s obzirom na činjenicu da neke jedinice lokalne samouprave nestaju po broju stanovnika (npr. Šavnik) dok druge postaju sve veće i veće (npr. Podgorica)", istakao je Janjušević.

On je rekao da nerazumijevanje svih subjekata u društvu o značaju ove problematike govori klasično političko trgovanje pojmovima lokane samouprave u formiranju novih opština i potpuno legitimnim zahtjevima pripadnika manjinskih naroda, kao većinskog stanovništva u pojedinim opštinama, ali bez adekvatnih studija izvodljivosti.

Janjušević je kazao da kao dokaz tome i aktuelna komunalna problematiku na relaciji Opština Tuzi-Opština Podgorica.Kao i problemi opštine Petnjica tokom zatvaranja opština u ograničenjima vezanim za epidemiološke mjere.

"Sve aktuelnija priča o otvorenim izbornim listama i izmjenama izbornog zakonodavstva postavlja ova pitanja reformi na dnevni red, jer njih kandiduje elementarna logika prije nego se uđe u intervencije izborne problematike i razdvajanja izbora poslanika od izbora odbornika", ocijenio je Janjušević.

On je dodao da bi Odbor za sveobuhvatnu reformu mogao kvalitetnim rješenjima da otvori procese decentralizacije uprave, ali da je po zahvatu reformi mala vjerovatnoća da može doći do takvih pomjeranja.

Janjušević je kazao da se Crna Gora po reformi lokalne samouprave može ugledati na Sloveniju jer su te dvije države dosta slične kako po teritoriji, veličinama lokalnih samouprava, kao i činjenici da su izašle iz nekadašnjeg zajedničkog državnog okvira.

"Oni su u proces reforme ušli 1993. i taj proces još traje. Što znači da je to živ i dinamičan proces koji sa sobom nosi dosta pozitivnih i negativnih pojava", naveo je Janjušević.

Janjušević je ocijenio da crnogorski sistem karakteriše da su svi strateški i akcioni planovi u poslednjih 30 godina zaobilazili neminovnost suštinskih reformi u pogledu kakav nam tip i oblik lokalne samouprave treba.

On smatra da se to vidi kroz razne timove, komisije, savjete od kojih se nije dobilo ništa osim što se neophodnost reformi koja je trebalo da otpočne još 90-ih godina gurala pod tepih.

"I čitav proces se pretvorio u svoju suprotnost ,jer umjesto proširenja nadležnosti dobili smo sužavanje nadležnosti pa je lokalna samouprava pretv orena u malo razvijeniju mjesnu zajednicu koja brine o komunalnim problemima i lokalnoj infrastrukturi", rekao je Janjušević.

On je kazao da je lokalna samouprava oduvijek imala ulogu škole demokratije, jer se u njoj oslikava onaj "nosilac suvereniteta", to jest građanin, kao direktni učesnik i participant u vlasti i kreiranju politike na lokalnom nivou.

Janjušević je rekao da je zato lokalna samouprava tlo na kome se dokazuje demokratija i da je mogla biti sigurno savršen lakmus poslednjih 30 godina koliko je Crna Gora napredovali u demokratskom smislu kao društvo i država.

"Zato će i reforma uprave biti dobar pokazatelj i lakmus novih vlasti koliko su spremni da otvore ove procese na kojima se pokazuje istinska zrelost i opredijeljenost jednog društva da vlast bude ono što joj pripada po Ustavu i zakonima - "samo" servis građana. Ništa više ni manje od toga", zaključio je Janjušević.

Bonus video: