Civilni sektor: Vlada progoni kritičare dok se zaklinje u EU

"Sad se jasno vidi kako je prevarno zalaganje Vlade za saradnju sa NVO a dnevno u medijima koje pomažu imamo najružnije napade”, smatra Ćetković
145 pregleda 9 komentar(a)
Duško Marković, Milo Đukanović, Foto: Luka Zeković
Duško Marković, Milo Đukanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.06.2018. 05:05h

Predstavnici dijela civilnog sektora optužili su Vladu Crne Gore da sprovodi progon neistomišljenika i pored retoričkog zalaganja za saradnju i transparentnost u radu. Isključivanjem nepoželjnih predstavnika civilnog sektora iz nadzornih institucija, smatraju u civilnom sektoru, Vlada Duška Markovića pokušava od njih da napravi partijska uporišta.

Ističući da su državne institucije većinski okupirane kadrovima Demokratske partije socijalista (DPS) direktor Instituta alternativa Stevo Muk smatra da njihovim čelnicima smetaju ljudi koji drugačije misle i traže odgovore, zbog čega isključivanje kritičara pravdaju “navodnim ometanjem plana rada”.

“A plan rada je ne raditi ništa, osim ako rad nije usmjeren na zamajavanje briselske administracije i progon neistomišljenika u NVO, opoziciji i medijima. Umjesto da se nezavisne nadzorne institucije grade tako da budu prirodna brana zloupotrebi vlasti i prirodan partner civilnog društva, one se grade kao prva linija odbrane naopakih praksi vladanja”, smatra Muk.

On je istakao da nema kontrole vlasti i ograničenja zloupotreba bez oslobađanja RTCG, Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), Državne revizorske institucije (DRI), Agencije za zaštitu ličnih podataka i pristup informacijama i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

ASK je od skupštinskog Administrativnog obora tzražio da raspravlja o navodnom konfliktu interesa izvršne direktorke Mreže za afirmaciju navledinog sektora (MANS) Vanje Ćalović Marković, a ukoliko njihov zahtjev bude usvojen ona bi mogla ostati bez mjesta u Savjetu Agencije.

Na sličan način skupštinski odbor je pripremio teren za smjene rukovodstva Javnog servisa, kada je zbog navodnog konflikta interesa iz Savjeta RTCG isključio Gorana Đurovića i Nikolu Vukčevića, dok je Darko Ivanović isključen iz Savjeta Agencije za elektronske medije (AEM). Nakon toga u savjet RTCG su postavljeni kadrovi bliski vladajućoj koaliciji, koji su ubrzo smjenili generalnu direktoricu Andrijanu Kadiju. Ističući da se Vlada samo deklarativno zalaže za saradnju sa civilnim sektorom, Ćalović Marković je upozorila da se u praksi koriste sve poluge moći da se NVO onemogući da kontrolišu rad vlasti.

“Očigledan primjer je politička instrumentalizacija ASK u cilju eliminacije “nepodobnih”. Ova Vlada je apsolutni rekorder po broju dokumenata koje je proglasila tajnom u odnosu na sve prethodne, dok istovremeno poziva nevladin sektor da aktivno učestvuje u sprovođenju reformi o čijim rezultatima ne daju ni osnovne informacije”, smatra Ćalović Marković.

Dok su predstavnici NVO bili isključivani iz nadzornih institucija, čelnici DPS-a i režimski mediji su dio civilnog sektora optuživali za rad protiv državnih interesa. Dok je premijer nazvao “zlom namjerom” zahtjev pojedinih NVO da se aktivira klauzula balansa zbog manjka reformi, medije i NVO koji su se bavili poslovima njegovog sina predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nazvao je “fašistima”.

Ističući da je proces evropeizacije ogolio brojne probleme u Crnoj Gori, Željka Ćetković iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) smatra da EU mora nastaviti da podržava civilno društvo i insistira da crnogorske vlasti uvaže njihovu ulogu i mjesto.

“Jedino dobro u ovom nikad gorem kontekstu djelovanja civilnog sektora u Crnoj Gori je što sve postaje do kraja ogoljeno i što vjerovatno i EU i drugi međunarodni akteri sada bolje razumiju pritiske kojima su NVO i njihovi lideri sa stavom izloženi. Ono što mi nekad nismo mogli iskomunicirati kroz svoje izvještaje prema EK, u proteklih par mjeseci su vlasti uspjele i sad se jasno vidi kako je prevarno zalaganje Vlade za saradnju sa NVO a dnevno u medijima koje pomažu imamo najružnije napade”, smatra ona.

Ćute dok mediji blate NVO

Ćalović Marković upozorava da vlast ignoriše napade režimskih medija na čelnike NVO, iako iz Brisela zbog toga negoduju.

“Kada bi namjere Vlade bile zaista iskrene, onda bi se obrušili na sve koji pozivaju na linč medija i nevladinog sektora, bar sa onom žestinom sa kojom su prozvali državne službenike koji pred sudovima traže zaštitu svojih prava. Umjesto toga, izostale su suštinske reakcije na govor mržnje Đukanovića, hajke i podmetanja od strane medija koji su pod kontrolom režima. 

Zbog svega toga je jasno da je suštinska uloga Vlade da bude kvazi-demokratski dekor za režim koji u sprezi sa organizovanim kriminalom nastavlja sa enormnim bogaćenjem na račun građana i države”, tvrdi Ćalović Marković.

Bonus video: