Inicijativa za nepovjerenje Vladi: Potpisali CnB, SDP, SD i manjine, iz DPS nisu Marković, Gvozdenović, Bošković...

Koalicija "Crno na bijelo" predložila je na pres konferenciji 17. januara model manjinske vlade u kojoj, kako je kazao lider Građanskog pokreta URA i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ne bi bilo mjesta za Demokratski front i Demokratsku partiju socijalista

198774 pregleda 610 reakcija 538 komentar(a)
Sa pres konferencije koalicije "Crno na bijelo" na kojoj je predložen model manjinske vlade, Foto: Boris Pejović
Sa pres konferencije koalicije "Crno na bijelo" na kojoj je predložen model manjinske vlade, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.01.2022. 15:28h

Koalicija "Crno na bijelo" podnijela je danas Skupštini Crne Gore inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

Inicijativu je potpisao 31 poslanik.

Potpisali su je poslanici koalicije "Crno na bijelo", Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD), Bošnjačke stranke (BS), Albanske liste i Albanske koalicije, Liberalne partije (LP) te dio poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

Među poslanicima DPS koji nijesu potpisali inicijativu su Duško Marković, Branimir Gvozdenović, Petar Ivanović, Mevludin Nuhodžić, Predrag Bošković, Predrag Sekulić, Miodrag Vuković, Miomir M. Mugoša, Halil Duković, Dragutin Papović, Bogdan Fatić, Luiđ Škrelja i Ivan Mitrović.

Među potpisnicima nema poslanika Demokratske Crne Gore, Demokratskog fronta (DF), Socijalističke narodne partije (SNP), Demosa, Prave Crne Gore, Ujedinjene Crne Gore (UCG) i Radničke partije (RP).

Koalicija "Crno na bijelo" predložila je na pres konferenciji 17. januara model manjinske vlade u kojoj, kako je kazao lider Građanskog pokreta URA i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ne bi bilo mjesta za Demokratski front i Demokratsku partiju socijalista.

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić je na jučerašnjoj pres konferenciji saopštio da je manjinska vlada prevara.

Iz URE su objasnili da su se odlučili na ovaj potez nakon interpelacije troje ministara i da je to pokazatelj da Vlada nema povjerenje većine poslanika.

Potpisnici inicijative kažu da su razlozi da se glasa za provjeru povjerenja Vladi sadržani u sljedećem:

  • da su na sjednici Parlamenta 29. decembra izglasane interpelacije ministru vanjskih poslova Đorđu Raduloviću, ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandru Stijoviću i ministarki prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesni Bratić čime je postalo jasno da nemaju podršku parlamentarne većine.
  • da je premijer Krivokapić najavio da će odbiti da postupi po interpelacijama čime je pokazao da ne poštuje Ustav i zakone Crne Gore, ali ni osnovne demokratske principe poštovanja Parlamenta kao najvećeg zakonodavnog doma koji je birao 42. Vladu.
  • da je na sjednici Skupštine 17. juna smijenjen ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava (Vladimir Leposavić), a da do danas premijer nije predložio Parlamentu novog ministra čime je direktno ugrozio reforme u poglavljima 23 i 24 koja su najvažnija za napredak ka članstvu u Evropsku uniju (EU).
  • da je Krivokapić svojim djelovanjem više puta u prethodnom periodu ugrozio i otežao saradnjuizmeđu zakonodavne i izvršne vlasti što je direktno proizvelo institucionalnu i političku krizu. Ovakvo stanje je dovelo do blokade Parlamenta, pa čak i do bojkota od strane jednog dijela poslanika parlamentarne većine što je direktno uticalo da se veliki broj zakona ne razmatra. Sve to je dovelo u pitanje efiksan rad Parlamenta čiji je zadatak da služi javnom interesu a ne partikularnim interesima bilo koje političke grupacije ili pojedinca.
  • da su politička kriza, neadekvatna saradnja zakonodavne i izvršne vlasti, neusaglašavanje zakonske regulative sa regulativom EU, kao i neaktivnost pojedinih ministara doveli do usporavanje evropskih integracija, što se odrazilo na ocjenu u Godišnjem izvještaju Evropske komisije.

"Zbog gore navednih činjenica kako i izjave brojnih političkih subjekata u kojima se navodi da 42. Vlada nema većinsku podršku u Parlamentu, smatramo jednim od osnovnih postulata savremene demokratije da se istoj provjeri podrška u Parlamentu", navodi se u inicijativi.

URA: Nećemo simulirati procese, odugovlačiti i mrcvariti većinsku volju građana koji žele stabilnost, reforme i put ka EU

Građanski pokret URA koji je dio koalicije "Crno na bijelo" danas je zvanično saopštio da "neće simulirati procese, odugovlačiti i mrcvariti većinsku volju građana koji žele stabilnost, reforme i put ka EU" i da su "već danas u skupštinsku proceduru uputili inicijativu na osnovu koje će se vidjeti da li aktuelna Vlada ima podršku većine poslanika".

URA
foto: URA

"Ovo je prije svega i test da li koncept manjinske vlade koju smo predložili svim poslanicima ima većinu u parlamentu. Ono što je bilo očekivano jeste da nakon izglasavanja interpelacije trima ministarima i sam premijer pokrene proceduru kojom bi se pokrenulo pitanje povjerenja Vladi, ali pošto se to nije desilo, smatramo da se to pitanje mora riješiti", ističe se u saopštenju URE.

Iz te partije su dodali da se "interpelacijom ministara u stvari i pokazalo da ova Vlada nema podršku poslanika u parlamentu i to ne zbog URE".

"Stoga se ne možemo praviti da se ništa ne događa i da procesi nijesu blokirani. Crna Gora i njen politički život više ne mogu da izdrže status kvo". Ako se utvrdi da ova vlada nema podršku, mi smo ponudili koncept manjinske vlade bez DPS-a i DF-a svim poslanicima i nadamo se da će se velika većina parlamenta prema tome odnijeti odgovorno i podržati takav koncept", zaključuje se u saopštenju GP URA.

Bonus video: