Ministarstvo: Mora se održati sjednica SO Tivat; Komnenović: Ispoštovaćemo zakon, niko ne bježi od izbora

U dopisu se ističe da će resorno ministarstvo, ukoliko se sjednica ne održi u predloženom roku, "obavjestiti Vladu Crne Gore o stanju u opštini radi preduzimanja mjera propisanih čl.185 Zakona o lokalnoj samoupravi, odnosno Vlada će raspustiti Skupštinu.

7934 pregleda 7 komentar(a)
Opština Tivat, Foto: Siniša Luković
Opština Tivat, Foto: Siniša Luković

Nakon neodržavanja redovne sjednice Skupštine opštine (SO) Tivat od 30. juna prošle godine, Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, uputilo je SO Tivat preporuke o postupanju, zbog višemjesečnog neodržavanja sjednica lokalnog parlamenta u tom gradu.

Kako je danas potvrđeno iz Službe SO, 10. januara su dobili su akt Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija (MJUDDM) datiran 29. decembra prošle godine.

U tom dokumentu se navodi da je resor kojim rukovodi ministarka Tamara Srzentić, na osnovu podataka dostavljenih od strane SO Tivat u postupku vršenja redovnog upravnog nadzora, konstatovano da je posljednja, 10. sjednica lokalnog parlamenta održana 30. juna prošle godine.

U dopisu Ministarstva se podsjeća da zbog nedostatka kvoruma, nakon toga nisu održane četiri sjednice sazivane, 3. septembra, 13. oktobra, 1. novembra i 17. decembra prošle godine.

Ministarstvo je konstatrovalo da je predsjednik SO Tivat Andrija Petković (Bokeški forum - BF) postupio u skladu sa članom 40, stav 1. Zakona o lokalnoj samoupravi kojim je propisano da sjednicu saziva predsjednik Skupštine po potrebi, a da je dužan da je sazove najmanje jednom u tri mjeseca.

Ipak, zbog nedostatka kvoruma, nijedno zasijedanje nije moglo biti održano.

Rezultat je to činjenice da je početkom septembra, Socijaldemokratka partija (SDP) zvanično povukla podršku koju je do sada u parlamentu jedan njen odbornik davao manjinskoj vlasti koalicije građanskih lista Narod Pobjeđuje (NP), Bokeški Forum i "Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat".

Ta koalicija u 32-članoj SO ima 16 odbornika, pa je bez podrške jednog odbornika SDP koji se odlučio na bojkot, a u čemu mu se odmah pridružilo i 15 njegovih kolega iz opozicionih Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD) i Hrvatske građanske inicijative (HGI), tivatska vlast blokirana i ostavljena bez kvoruma.

Zbog toga, pored ostalog, do kraja prošle godine nije usvojen ni budžet Opštine za 2022. pa je predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović (NP) u međuvremenu morao donijeti odluku o priovremenom finansiranju.

"Imajući u vidu da se sjednice SO Tivat ne održavaju u rokovima propisanim čl. 40, stav 6. Zakona o lokalnoj samoupravi, Direktorat za efikasnu implementaciju dobre javne uprave Minsitarstva javne uprave, digitalnog društva i medija ukazalo je da je SO Tivat dužna da redovno održava sjednice, odnosno da obezbjedi ostvarivanje svoje funkcije i izvršava Ustavom i zakonom utrvrđene obaveze u cilju punog ostvarivanja prava na lokalnu samoupravu građana i građanki opštine Tivat", piše u aktu koji je iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, 10. januara stigao u Opštinu Tivat.

Ministarstvo je dalo preporuku da SO Tivat u roku od 30 dana sazove i održi sjednicu SO.

U dopisu se ističe da će resorno ministarstvo, ukoliko se sjednica ne održi u predloženom roku, "obavjestiti Vladu Crne Gore o stanju u opštini radi preduzimanja mjera propisanih čl.185 Zakona o lokalnoj samoupravi, odnosno Vlada će raspustiti Skupštinu."

Iz Skupštinske službe su juče naveli da će predsjednik SO Andrija Petković u skladu sa preporukama Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija zakazati sjednicu kolegijuma na kojoj će biti utvrđen datum održavanja 11. sjednice SO Tivat.

Komnenović je "Vijestima" danas kazao da će oni u potpunosti ispoštovati zakonsku proceduru, te da će sjednica SO biti održana u zakonskom roku koje je svojim dopisom, ostavilo Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

"Sjednica će dakle, sigurno biti održana najkasnije u prvoj polovini narednog mjeseca", kazao je Komnenović koji nije želio da detaljnije govori o načinu na koji će se riješiti parlamentarna kriza u Tivtu, istakavši samo da "niko ne bježi od izbora".

Prema nezvaničnim informacijama, najizglednije je da se aktuelna parlamentarna kriza u Tivtu riješi na vanrendnim lokalnim izborima koji će najvjerovatnije, biti održani u maju mjesecu kada će se inače, glasati i na više redovnih lokalnih izbora u još nekoliko crnogorskih gradova.

Bonus video: