Milić: SNP ne može ići s onima koji su doveli Crnu Goru na ove grane

“Ko god se od stranaka koje su dio vladajuće većine odluči da s DPS-om podrži inicijativu o nepovjerenju Vladi, nema što izlaziti ni na koje izbore”, poručuje bivši lider i poslanik SNP-a Srđan Milić

63718 pregleda 44 reakcija 39 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Socijalistička narodna partija (SNP) ne može biti dio procesa u kome će oni koji su doveli Crnu Goru na ove grane, biti dio rješenja problema. S Demokratskom partijom socijalista (DPS) SNP ne može i neće - poručio je bivši lider i poslanik SNP-a, Srđan Milić.

On je to kazao “Vijestima” komentarišući inicijativu o izglasavanju nepovjerenja Vladi, koju su Skupštini Crne Gore juče podnijeli poslanici vladajuće koalicije “Crno na bijelo” (CnB) i opozicija.

“Ovo je situacija koja još nije zabilježena u Crnoj Gori - da dio konstituenata vlasti podnosi inicijativu o nepovjerenju Vladi. Crna Gora je u svemu ovome došla u situaciju da dokaže da je zemlja čuda. Ono što je bitno za sve - s DPS-om i podrškom DPS-a nema promjena i reformi. Ko god se od stranaka koje su dio vladajuće većine odluči da s DPS-om podrži inicijativu o nepovjerenju, nema što izlaziti ni na koje izbore. To je ono što sam rekao prije godinu dana, i iza toga stojim i danas. Ako neko misli da reforme može da ostvari tako što će dobiti podršku DPS-a, taj nije naivan, već je dio korupcije”, istakao je Milić.

Ukupno 31 poslanik liste CnB-a, DPS-a, Socijaldemokrata (SD), Bošnjačke stranke (BS), Socijaldemokratske partije (SDP), Albanske liste i Albanske koalicije “Jednoglasno”, podnio je juče parlamentu inicijativu o izglasavanju nepovjerenja Vladi, koja bi trebalo da otvori put formiranju manjinskog kabineta koji su prekjuče svim poslanicima ponudili čelnici CnB.

Inicijativu nisu podržali poslanici Demokratskog fronta (DF), Demokrata, SNP-a, Demosa, Prave Crne Gore (Prava), Ujedinjene Crne Gore (UCG) i Radničke partije (RP).

Većina tih stranaka je, uprkos nezadovoljstvu radom Vlade, protiv njenog “rušenja” s DPS-om, dok se neki - prvenstveno DF i SNP - nisu još eksplicitno odredili.

Predlog o nepovjerenju Vladi premijera Zdravka Krivokapića ima sigurnu podršku najmanje 44 poslanika. Za “rušenje” Vlade dovoljan je 41 glas.

Prema saznanjima “Vijesti”, sjednica Glavnog odbora na kojoj će SNP donijeti odluku o eventualnoj podršci razrješenju Krivokapićevog kabineta, održaće se najkasnije do kraja sedmice.

Upitan očekuje li da SNP podrži inicijativu o nepovjerenju, Milić odgovara da je ta stranka nikad nije donijela odluku kojom bi ugrozila osnovne principe svoje borbe.

“U Statutu SNP-a postoje odgovori na sva pitanja. Ne može se sarađivati s onima koji su krivi za duboku krizu u kojoj se nalazi Crna Gora. S ovima koji su kazali da će da podrže inicijativu - nema saradnje. SNP ne može biti dio procesa u kome će oni koji su doveli Crnu Goru na ove grane, biti dio rješenja problema. S DPS-om SNP ne može i neće”, poručio je on.

Na pitanje da li to znači da SNP - u slučaju da Vladi bude izglasano nepovjerenje bez njih - ne treba da glasa ni za formiranje manjinske vlade, Milić kaže da da ne postoji nijedan lični razlog, niti jedna funkcija u državi koja je vrijednija “od borbe od 1998. do današnjeg dana, da Crna Gora bude država poštovanja vladavine prava”.

“Ne postoji nijedan partijski interes kojim se može dozvoliti da neko zaboravi sve ljude koji su ispaštali svih ovih godina da bi sloboda došla 30. avgusta 2020. godine. Preko brda se ne može vidjeti ništa; može se samo vidjeti volja naroda od 30. avgusta - a to je ne s DPS-om i onima koji su doveli Crnu Goru na ove grane”, podvlači on.

Upitan da li je u kontaktu sa članstvom SNP-a i kakve su njihove reakcije na posljednja dešavanja, Milić odgovara da je dobijao pozive od ljudi iz organa partije i da im je kazao da je SNP - bez obzira koliko ko imao poslanika - konstanta i da nikad sebi ne smije dozvoliti da zaboravi ko je kriv za stanje u kom se nalazi država.

“Nisu reforme zaustavljene time što ih je zaustavila 42. Vlada Crne Gore; reforme su zaustavljene zato što nije sprovedena vladavina prava i da niko ne smije da bude iznad zakona. To je suština svega. Možda 42. Vlada nije najbolja, ali je naša vlada. To ne smije da zaboravi nijedan član i simpatizer SNP-a”, zaključuje Milić.

Bonus video: