Radulović: Mir u Evropi nema cijenu

NATO za Crnu Goru predstavlja alijansu zajedništva, poručio je ministar

7393 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Radulović, Foto: MVP
Radulović, Foto: MVP

Mir u Evropi nema cijenu, a solidarnost i jedinstvo su suštinski, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, dodajući da za Crnu Goru NATO predstavlja alijansu zajedništva.

Kako je rekao Radulović, “to znači da stojimo jedni uz druge u svim krizama koje se dešavaju na kontinentu“.

On je to kazao povodom najnovijih dešavanja vezanih za razvoj bezbjednosne situacije u Ukrajini, u razgovoru sa savjetnikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, Derekom Šoletom.

Šolet je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova, istakao važnost saradnje, otvorene komunikacije i jedinstva među saveznicima, kao i namjeru da se učini sve u pravcu nastavka dijaloga o ovoj važnoj temi.

“U tom kontekstu on je naglasio da je američka administracija svjesna čvrste pozicije Crne Gore u NATO-u”, kaže se u saopštenju.

Radulović je, uz ponovljenu poruku da je za Crnu Goru, mir suštinski princip, naglasio da država stoji uz saveznika u globalnim naporima zaštite demokratije i ljudskih prava.

Takva pozicija, kako je kazao, najbolji je dokaz da euroatlantski put, na kome je Crna Gora uvijek imala podršku SAD, nema alternativu.

Govoreći o savezništvu dvije države, on je istakao da ono nije vrijednost samo ovog doba, već da su SAD kroz istoriju bile istinski prijatelj koji je uvijek bio uz Crnu Goru.

“Ovaj najvredniji legat, obavezuje nas da njegujemo takav odnos i u budućnosti”, rekao je Radulović i dodao da se nada da će se odlična saradnja u predstojećem periodu dodatno unaprijediti.

Bonus video: