Tačka bez povratka?

Šanse za rješavanje krize u okviru vladajuće većine svedene na minimum

59177 pregleda 267 reakcija 169 komentar(a)
Novi protest danas u 17 sati, dolazak najavio i dio ministara: Sinoć u Podgorici, Foto: BORIS PEJOVIC
Novi protest danas u 17 sati, dolazak najavio i dio ministara: Sinoć u Podgorici, Foto: BORIS PEJOVIC

Uprkos tome što je Demokratski front (DF) juče s kolegama iz vlasti otpočeo razgovore o rješavanju političke krize u okviru parlamentarne većine, nakon nastavka političkog obračuna između Demokrata i Građanskog pokreta (GP) URA, malo je izgledno da će doći do takvog epiloga.

GP URA odbio je poziv Demokrata na razgovore unutar većine, ocjenjujući da je neprincipijelan i poručujući da će aktuelna Vlada 4. februara biti definitivno “srušena” u parlamentu.

Poslanici će tog dana odlučivati o predlogu premijera Zdravka Krivokapića da se skrati mandat Skupštini - što bi bio put u vanredne izbore - i inicijativi vladajuće koalicije “Crno na bijelo” (čije je GP URA dio) i opozicije o nepovjerenju Vladi.

Taj predlog zasad ima sigurnu podršku najmanje 44 poslanika. Za “pad” Vlade dovoljan je 41 glas.

Demokrate su od kolega iz većine tražile da se pisano obavežu da neće s Demokratskom partijom socijalista (DPS) i njenim bivšim partnerima (isključujući manjine) formirati vlast, da će glasati protiv toga da se na dnevnom redu Skupštine nađe predlog o nepovjerenju Vladi, te protiv dnevnog reda na kom bi se našla pitanja razrješenja vicepremijera Dritana Abazovića (GP URA) i šefa parlamenta Alekse Bečića (Demokrate).

”Zbog činjenice da je GP URA saopštila da je spremna da formira manjinsku vladu koju bi podržao DPS, dok je Socijalistička narodna partija (SNP) jasno rekla da im je ta vlada prihvatljiva, za bilo kakve razgovore unutar parlamentarne većine potrebne su čvrste pisane garancije”, naveli su iz Demokrata.

Iz GP URA su im odgovorili da s njima nemaju o čemu da razgovaraju, dodajući da od svih poslanika očekuju izjašnjenje o modelu manjinske vlasti.

”Poslije podrške vašeg lidera (Bečića) fašističkim povicima i vašeg javnog pozivanja na linč neistomišljenika, na dugo vrijeme ste kompromitovali svoju partiju”, poručili su Demokratama iz GP URA.

Rješavanje krize unutar aktuelne većine tražio je i DF, koji je juče otpočeo razgovore s kolegama iz vlasti.

Jedan od čelnika tog političkog saveza, Andrija Mandić, sastao se s liderom i poslanikom Demosa Miodragom Lekićem, dok će, kako su najavili, narednih dana razgovarati i s predstavnicima ostalih subjekata.

Lekić je “Vijestima” rekao da je na sastanku s Mandićem konstatovao da ne bi bilo dobro da se kriza rješava na način koji bi poraženima na izborima omogućio da preuzmu kormilo upravljanja procesima u državi.

”Odnosno da od njih zavisi da li će podržati ili oboriti Vladu”, ističe on.

Govoreći o manjinskoj vlasti, Lekić kaže da su sve ponude legitmne kao predlog, ali da bi ipak bilo poželjno da se uradi “ono što radi cijeli demokratski svijet” - da parlamentarna većina formira novu vladu.

”Možda nije nemoguće ni sad to uraditi... Druga varijanta je tehnička vlada, šireg obima, ali u ukupnoj parlamentarnoj strukturi, koja bi pripremila vanredne izbore”.

Mandić je u izjavi za Portal RTCG rekao da bi bilo kakvo uključivanje DPS-a u novu vladu - što, kako je naveo, uključuje i manjinsku podršku pojedinim subjektima iz većine - značilo povratak bivšeg režima na vlast.

Iz DF-a su prethodno najavili da će podržati predlog Vlade za razrješenje vicepremijera Abazovića, koji je preksinoć rekao da je spreman da razgovara s tim političkim savezom.

U više crnogorskih gradova i sinoć su održani protesti protiv “rušenja” Vlade i mogućnosti formiranja manjinskog kabineta.

Sa okupljana u Podgorici, kom je prisustvovalo nekoliko stotina građana, poručeno je da Krivokapić, Abazović i Bečić političku krizu treba da riješe dogovorom, te da je neprihvatljivo da se nova vlada pravi s DPS-om.

Protestu je prisustvovalo nekoliko poslanika vlasti.

Novo okupljanje, na koje su pozvani svi poslanici vlasti i nezadovoljni građani iz svih opština, zakazano je za večeras u 17 časova ispred Vlade.

Prisustvo su potvrdili ministri finansija, ekonomskog razvoja i zdravlja, Milojko Spajić, Jakov Milatović i Jelena Borovinić Bojović.

Spajićeva brda i doline, ili poziv manjinama da uđu u Vladu

Poslanik Albanske koalicije “Jednoglasno” i lider Albanske alternative, Fatmir Đeka i Nik Đeljošaj, ponovili su juče da premijer Krivokapić govori neistinu kad kaže da ni s kim nije pregovarao da zamijeni GP URA u Vladi.

Oni tvrde da im je Spajić nakon dešavanja vezanih za septembarsko ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog na Cetinju, obećavao “brda i doline”, jer je, navodno, GP URA nelojalan Krivokapiću.

Spajić je odgovorio da je cilj njegovih razgovora bio da manjine uđu u Vladu, a ne da budu bilo čija zamjena.

Bonus video: