Član stalne Delegacije Skupštine Vladan Raičević učestvovao na sastanku Interparlamentarnog savjeta Ukrajina- NATO

Interparlamentarni savjet Ukrajina - NATO započeo je sastankom u Sjedištu NATO, čiji je moderator potpredsjednik Parlamentarne skupštine NATO, Atila Mesterhazi, iz Mađarske

4264 pregleda 2 komentar(a)
Raičević, Foto: Skupštine Crne Gore
Raičević, Foto: Skupštine Crne Gore

Član stalne Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini NATO Vladan Raičević, u svojstvu člana Komiteta za nauku i tehnologiju, učestvovao je u radu današnjeg sastanka Interparlamentarnog savjeta Ukrajina - NATO (UNIC) u Briselu

Interparlamentarni savjet Ukrajina - NATO započeo je sastankom u Sjedištu NATO, čiji je moderator potpredsjednik Parlamentarne skupštine NATO, Atila Mesterhazi, iz Mađarske.

Na poziciju kopredsjedavajućeg Interparlamentarnog savjeta (UNIC) je potom izabran kandidat Mihal Šerba iz Poljske. U saopštenju se navodi da se delegatima Parlamentarne skupštine NATO obratio Atila Mesterhazi, potpredsjednik Parlamentarne skupštine NATO, koji je predstavio aktuelne programske aktivnosti Interparlamentarnog savjeta Ukrajina - NATO (UNIC), uz osvrt na ostvarene rezultate i projekcije za predstojeći period.

Učesnicima sastanka se obratio i Mirče Goana, zamjenik generalnog sekretara NATO, izlaganjem na temu: „Aktuelni prioriteti NATO za pružanje podrške Ukrajini i unaprjeđenje saradnje“, "te su učesnici sastanka, u kontekstu teme i dijaloga, poseban osvrt učinili na ukrajinsku perspektivu saradnje Ukrajina - NATO", navodi se u saopštenju na sajtu Skupštine.

Učesnicima su se, kako se navodi, obratili i Tomas Gofus, pomoćnik generalnog sekretara NATO za operacije, na temu o „Odbrambenoj saradnji NATO sa Ukrajinom“, i ambasadorka Bajbe Braže, pomoćnica generalnog sekretara NATO, predstavnica Odjeljenja za javnu diplomatiju, na temu: „Saradnja NATO sa Ukrajinom u javnoj diplomatiji i strateškim komunikacijama“.

"Tokom rasprave poseban osvrt je učinjen na pružanje aktuelnih informacija učesnicima sastanka, cjelovitnost informisanja o saradnji na relaciji Ukrajina - NATO, a razmijenjene su i informacije o aktivnostima NATO u kojima Ukrajina ima učešće, postignutim rezultatima te očekivanjima za predstojeći period", poručili su u saopštenju.

Kako navode, završnim dijelom sastanka Interparlamentarnog savjeta Ukrajina - NATO moderirala je Mimi Kodeli iz Albanije, potpredsjednica Parlamentarne skupštine NATO, tokom kojeg je sa Natalijom Galibarenko, ambasadoricom i šeficom Misije Ukrajine pri NATO, realizovana diskusija o „Saradnji NATO i Ukrajine“, u kojoj je, putem video linka, učešće uzeo i Džerald E. Konoli iz Sjedinjenih Američkih Država, Predsjednik Parlamentarne skupštine NATO.

Uslijedila je panel diskusija sa ambasadorima NATO na temu: „Nacionalne perspektive situacije u Ukrajini i saradnja NATO sa Ukrajinom“, a kako navode, tokom diskusije u ovom dijelu skupa, učesnicima su predstavljene aktivnosti koje NATO trenutno primjenjuje u Ukrajini, uz poseban osvrt na ostvarene rezultate u proteklom periodu, a ovom prilikom učesnicima su predstavljeni i planovi za predstojeći period.

"Delegati Parlamentarne skupštine NATO, u ovom dijelu sastanka, dijalog su posvetili i pitanjima aktuelnih izazova saradnje na relaciji Ukrajina - NATO, važnosti blagovremenog prepoznavanja i iznalaženja najdjelotvornijih i zajedničkih rješenja za njihovo prevazilaženje. Sastanak Interparlamentarnog savjeta Ukrajina - NATO (UNIC) imao je za cilj da učesnicima pruži priliku za razvijanje dijaloga u cilju podizanja nivoa transparentnosti primjene Povelje Ukrajina - NATO, kao iskaz interesovanja i uključenosti parlamenta u rezultate ove saradnje. Tokom skupa delegatima Parlamentarne skupštine NATO obezbjeđen je forum za raspravu o brojnim pitanjima iz predmetne oblasti od zajedničkog interesa, ostvarenim rezultatima te postavljenim ciljevima, sa posebnim osvrtom na iznalaženje modaliteta za njeno dalje unaprjeđenje", poručili su u saopštenju.

Poručuju da UNIC sastanke realizuje dva puta tokom godine, i da su otvoreni za članove Podkomiteta o NATO partnerstvima (PCNP).

Bonus video: