Đukanović: U februaru se očekuje razjašnjenje političke situacije

Pič je poručio da vlada Velike Britanije podržava demokratiju u Crnoj Gori i njene institucije

16923 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Pič i Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Pič i Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

U Crnoj Gori je u toku proces konsolidacije vlasti, a očekuje se da naredni mjesec donese razjašnjenje situacije u pravcu očuvanja multietničkog sklada, stabilnosti i realne perspektive evropske budućnosti, kao i povratka Crne Gore u poziciju stabilnog partnera u promociji evropske i evroatlantske politike, kazao je predsjednik Đukanović tokom sastanka sa Stjuartom Pičom, specijalnim izaslanikom premijera Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan, koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

Đukanović je, kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, uz dobrodošlicu izrazio zadovoljstvo susretom i posjetom specijalnog izaslanika premijera UK za Zapadni Balkan, koju, kako je kazao, Crna Gora razumije kao još jedan pokazatelj posvećenosti Ujedinjenog Kraljevstva stabilnosti i prosperitetu Zapadnog Balkana. To je, dodaje, posebno značajno u uslovima "deficita pažnje Zapada prema ovom regionu". "Radujemo se pažnji koju zvanični London posvećuje ZB koja može biti ohrabrenje i velika pomoć proevropskim snagama u svim zemljama regiona, i još jedna je u seriji potvrda izjava britanskih zvaničnika da bez obzira na status UK u EU nakon bregzita, Velika Britanija ne napušta region", kazao je predsjednik.

Đukanović je, kako se navodi, "visoko ocijenio" kvalitet bilateralnih odnosa dvije države i zahvalio za kontinuiranu podršku koja je bila veoma korisna za Crnu Goru, kako u periodu turbulentnih dešavanja devedesetih godina prošlog vijeka, obnove nezavisnosti, prijema u NATO, tako i danas na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Uz zahvalnost i za visoki nivo političkog dijaloga, pozdravio je saradnju u oblasti odbrane, unutrašnjih poslova, carine i finansija i borbe protiv organizovanog kriminala.

Predsjednik je sa Pičom podijelio i utisak o ozbiljnim izazovima sa kojima se suočavaju zemlje regiona na političkom i bezbjednosnom planu, uz ocjenu da bi odsustvo inicijative prema regionu dodatno otvorilo prostor za treće strane i usporilo integraciju. "Specijalni izaslanik UK je uz ocjenu da mu je čast da se sretne sa Predsjednikom, naglasio da je njegovo imenovanje pokazatelj interesovanja Velike Britanije za ovaj region tokom kojeg će neumorno raditi da pomogne procesima. Podsjetivši da je kroz prethodni rad u odbrambenom sektoru bio neposredni svjedok prijema Crne Gore u NATO tijesno sarađujući sa našim sistemom odbrane, iskazao je zadovoljstvo jako dobrim odnosima. Uz visoke ocjene o profesionalnim kapacitetima crnogorske vojske, istakao je da je njegov dolazak i znak prijateljstva prema Crnoj Gori. Zahvalio je na saradnji u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, i kao oblast daljeg širenja saradnje prepoznao sajber bezbjednost i borbu protiv dezinformacija, što smatra posebno važnim. On je naglasio da je vrijeme da se sa najvišeg nivoa, kao prijatelji u NATO, konačno pozabavimo pitanjima dezinformisanja, koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju i oblikovanjem političkog pejzaža nanose ozbiljnu štetu, što ne smijemo dozvoliti", saopšteno je iz Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore.

Pič je poručio, kako se navodi, da vlada Velike Britanije podržava demokratiju u Crnoj Gori i njene institucije, kao i da poštuje "dužinu odnosa dvije države".

"On je prenio Predsjedniku poruke sa kojima je nedavno upoznao i predstavnike Brisela, da moramo podržati put zemalja ZB u EU, uz saglasnost da su se evropske vrijednosti i evroatlantske ideje srele sa izazovima koji nijesu bili prisustni od 90-ih i da su ti narativi loši, ali privlače pažnju. U tom kontekstu najavio je blisku saradnju sa izaslanicima EU, SAD, i ambasadorima u regionu, kako bi se svaki vakuum pogodan za upliv trećih strana ispunio evropskim i evroatlantskim vrijednostima", saopšteno je iz kabineta predsjednika.

Pič je istakao da se moraju spustiti tenzije "kako bismo dozvolili dijalogu da funkcioniše".

Iz Đukanovićevog kabineta je saopšteno kako je postignut veoma visok stepen saglasnosti o stanju i izazovima na Zapadnom Balkanu, i obostrano iskazana puna otvorenost i spremnost za saradnju u njihovom savladavanju. "Naša vrata su vam otvorena", poručio je specijalni izaslanik Pič.

Bonus video: