Tivat: Vanredni lokalni izbori jedino moguće rješenje?

Saglasili su se o tome gotovo svi učesnici okruglog stola koji je danas u studiju lokalnog javnog servisa Radio Tivat, okupio predstavnike svih tivatskih parlamentarnih partija i građanskih listi

6375 pregleda 10 komentar(a)
Skupština opštine, Foto: Opština Tivat
Skupština opštine, Foto: Opština Tivat

Vanredni lokalni izbori jedino su moguće rješenje višemjesečne političke krize u Tivtu koja traje od početka septembra prošle godine kada je SDP povukla podršku koju je u parlamentu do tada davala manjinskoj vlasti lokalnih građanskih listi Narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i „Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat“.

Saglasili su se o tome gotovo svi učesnici okruglog stola koji je danas u studiju lokalnog javnog servisa Radio Tivat, okupio predstavnike svih tivatskih parlamentarnih partija i građanskih listi.

Međutim, tokom rasprave, iskristalisalo se da opozicija koju u Tivtu čine DPS, SD i HGI, zajedno sa SDP-om koji je od septembra mjeseca praktično na njihovoj strani, neće prihvatiti ni poziv aktuelne manjinske vlasti da se održi sjednica parlemneta na kojoj bi se donijela odluka o skraćenju mandata što je uvod u raspisivanje vanrednih lokalnih izbora, kao i da se odmah nakon toga, izglasa već pripremljena odluka o budžetu Opštine za 2022.

Opozicija je naime, nagovijestila da njima mnogo više odgovara varijanta da se blokada rada SO nastavi i time Vlada dovede u situaciju da po zakonu, mora raspustiti lokalni parlamenta i uvesti tzv.privremene mjere, odnosno tročlani Odbor povjerenika koji bi Tivtom upravljao dio održavanja izbora i konstituisanja novog saziva SO.

„Neminovno će doći do prinudne uprave i uvođenja Odbora povjerenika jer se sjednica SO neće održati. Trebali ste o skraćenju mandata da razmišljate u septembru prošle godine kada ste ostali bez većine u SO. Ovako ste nas drali kao taoce vaše politike dok ste mjesecima bezuspješno pokušavali da pridobijete nekog od odbornika opozicije da dođe na sjednicu SO i da vam obezbijedi kvorum.- kazala je sagovronicima iz aktuelne lokalne vlasti Tivta, predsjednica OO DPS Tivta Dubravka Nikčević.

Dodala je da ta partija ima „pozitivan fidbek od građana“ jer su kako je rekla, Tivćani ostali iznevjereni u svojim očekivanjima od nove vlasti koja je na izborima 30.avgusta 2020. smijenila DPS koja je do tada četvrt vijeka neprekinuto vladala Tivtom.

Nosilac liste GB i aktuelni potpredsjednik Opštine Goran Božović pozvao je sve partije da njihovi odbornici dođu na predstojeću sjednicu SO i izglasaju odluku o skraćenju mandata, ali odmah potom, omoguće i usvajanje odluke o budžetu za 2022. jer će u protivnom, budžet s obzirom na predstojeće izbore. moći biti donešen tek krajem ljeta, a do tada će grad u većoj mjeri biti blokiran i otežano mu normalno funkcionisanje, ko god da bude na njegovom čelu.

Predsjednik OO HGI Ilija Janović je kazao da toj stranci „nije prihvatljiv ovako predloženi budžet“ i da se situacija sa upitnim finansiranjem brojnih njegovih korisnika bez formalnog usvajanja budžeta „može premostiti još ovih nekoliko mjeseci“.

Ministarstvo javne uprave je inače, nedavno uputilo preporuku predsjedniku SO Tivat Andriji Petkoviću (BF) da najkasnije do 10.februara, zakaže i održi sjednicu SO koja inače, nije zasijedala još od kraja juna prošle godine. Rezultat je to činjenice da od kada je SDP uskratila parlamentarnu podršku koju je jedan njen odbornik u SO davao koaliciji NP-BF-GB koja ima 16 odbornika, te je SDP započeo bojkot parlamenta u čemu mu sa odmah pridružilo i 15 odbornika opozicionjih DPS, SD i HGI, Skupština Opštine nije mogla održati nijednu sjednicu zbog nedostatka kvoruma.

Četiri dosadašnja pokušaja Petkovića da sazove i održi sjednicu SO, ostala su bezupješna jer je bojkotom parlamenta od strane SDP i opozicije SO blokirana. Stoga između ostaloga, još nije donešen ni budžet za ovu godinu, već lokalna uprava sada radi na osnovu vrlo restruktivne odluke o privremenom finansiranju.

Ukoliko se sjednica SO ne održi u skorije vrijeme, Tivtu prijeti mogućnost uvođenja privremene uprave i imenovanje Odbora povjerenika, a što je opozicija juče nagovjestila da njoj više odgovara, nego solucija da se sporazumno donese odluka o skraćenju mandata što predlaže koalicija NP-BF-GB, ali i odmah potom usvoji budžet i nekoliko drugih bitnijih odluka za nesmetano funkcionisanje grada.

Andrija Petković (BF) predložio je da se na predstojećoj sjednici SO zajednički izglasa odluka o skraćenju mandata i potom usvoji budžet, te da se opoziciji onda obezbijedi kontrolna uloga i direktan nadzor nad trošenjem budžetskih sredstva u susret vanrednim lokalnim izborima, kako bi se otklonile njihove sumnje da bi lokalna vlast NP-BF-GB budžetska sredstva mogla zloupotrebiti u svoju korist kod birača, ali su opozicionari to odbili.

„Nama je do prvog dana kao opoziciji, apsolutni prioritet da oborimo vlast i što vi sada hoćete od nas. Nije za blokadu grada i neusvajanje budžeta kriva opozicija, već vi iz vlasti.“- kazao je predsjednik OO Socijaldemokrata Tivta Zdravko Mitrović, čija je partija inače, do sada stalno govorila o svojoj prevashodnoj brizi za grad i interese svih građana.

Predsjednik OO SDP i odbornik te partije Aleksandar Đurović koji je u septembru izazvao aktuelnu krizu i započeo bojkot parlamenta, rekao je da ta partija i on lično „imaju rješenje za izlazak iz ove situacije“, ali ni nakon više puta ponovljenih poziva predstavnika NP i BF da ih saopšti, Đurović to nije uradio.

Đurović čija je partija dobila 15 mjesta u upravnim odborima opštinskih preduzeća i savjetima lokalnih javnih ustanova i koji je svojim glasom davao natpolovičnu većinu dosadašnjoj tivatskoj lokalnoj vlasti, kazao je da „SDP nije nikada vršila vlast u Tivtu, već obavljala kontrolnu ulogu“.

„Formiranje vlasti na razlici od samo jednog glasa u broju odbornika je da kažem, legitimno silovanje jednog dobrog dijela naroda.“- prokomentarisao je Đurović svoje i postupanje SDP Tivta od avgusta 2020. do septembra 2021. i kazao da SDP „ima stabilno biračko tijelo“, te da će se na vanrednim lokalnim izborima koji predstoje „desiti demokratija.“

Bonus video: