Pič: Sarađivaćemo sa svakom vladom koja dijeli naše interese i vrijednosti

Britanski izaslanik kazao kako je uvidio prilike da sa Crnom Gorom zajedno rade na jačanju sigurnosti i stabilnosti

13606 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Britanska ambasada u Podgorici
Foto: Britanska ambasada u Podgorici

Specijalni izaslanik premijera Velike Britanije za Zapadni Balkan, ser Stjuart Pič, na kraju svoje dvodnevne posjete Crnoj Gori je u video poruci naglasio da je njegova uloga da podrži i ojača regionalnu stabilnost, te da je uvidio prilike da dvije države zajedno rade na jačanju sigurnosti i stabilnosti.

“Kao specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan, moja uloga je da podržim i ojačam regionalnu stabilnost. Crna Gora je NATO saveznik i evropski susjed. Važnost NATO-a u Istočnoj Evropi i na Zapadnom Balkanu je nedavno postala veoma jasna. Stojimo uz vas kao NATO saveznici u zaštiti mira i slobode u ovom regionu. Vaša bezbjednost i bezbjednost ovog regiona je u interesu obje naše zemlje", naveo je Pič.

Ocijenio je da je Crna Gora politički dinamična zemlja.

"Ali, uz ovu raznolikost glasova, još je važnije osigurati da se svačiji glasovi mogu čuti – a to se mora dogoditi sigurnim, demokratskim kanalima – bilo da je to na skupštinskim sjednicama, u medijima, glasanjem tokom izbornog procesa ili čak i putem mirnih protesta. Drago mi je što vidim da, iako prolazite kroz vrijeme političke tranzicije, stranke koriste ove demokratske procese, koji će omogućiti građanima Crne Gore i njihovim izabranim predstavnicima da odlučuju o budućnosti zemlje", naveo je Pič.

Poručio je da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti da blisko sarađuje ​​sa svakom vladom koja dijeli njihove interese i vrijednosti, "šta god da se dogodi u narednim mjesecima."

"Iz svog dugogodišnjeg iskustva u regionu znam koliko je važno dozvoliti da se iskažu razlike, da se sve grupe u društvu osjećaju uključenima i da se naprave kompromisi. Juče sam razgovarao sa liderima i predstavnicima većine partija zastupljenih u crnogorskoj Skupštini. Postoji iznenađujuća količina preklapanja u njihovim ambicijama za ovu zemlju. Ujedinjeno Kraljevstvo bi sa zadovoljstvom ponudilo podršku za povećanjem mogućnosti za dijalog među njima i ostavljanjem politike po strani kada ima smisla za međusobnu saradnju za opšte dobro ove ponosne nacije. Uvidio sam toliko prilika da zajedno radimo na jačanju sigurnosti i stabilnosti u ovom regionu. Ova posjeta je samo početak”, zaključio je Pič.

Bonus video: