reagovali na navode ministra vanjskih poslova

Kabinet Krivokapića: Radulovićevo saopštenje predstavlja kontinuitet neprofesionalnog odnosa

"Sa druge strane, u vezi puta za Sjevernu Makedoniju, ministar Radulović spominje isključivo one podatke koji njemu odgovaraju, a prenebregava činjenicu da nije informisao premijera o planiranom putu, odnosno da je premijer o istom saznao na sjednici Vlade, kada je ministar Radulović uveliko otputovao"

29223 pregleda 55 reakcija 25 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Današanje reagovanje ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića predstavlja kontinuitet neprofesionalnog odnosa prema poziciji koju obnaša, uzme li se u obzir sklonost iznošenja detalja iz interne komunikacije, i to na poluistinit način, koju je imao sa premijerom povodom nekih važnih diplomatskih poslova o kojima se raspravljalo, saopšteno je iz kabineta premijera Zdravko Krivokapića.

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović kazao je da zabrinjava tendencija premijera Zdravka Krivokapića da je za evidentan pad Vlade kriv neko drugi, te da broj sukoba i svađa sa političkim partijama govori da je uvijek potreban dežurni krivac, "neko drugi, ko radi protiv njega".

Iz Kabineta predsjednika Vlade su kazali da se neće baviti iznošenjem podataka interne prirode, "naročito ne onih koji se odnose na komunikciju sa međunarodnim partnerima i saveznicima", ali da su u obavezi, zbog odgovornosti prema crnogorskoj javnosti, da saopšte nekoliko činjenica.

"Iako je predsjednik Vlade bio upoznat sa platformom i planom putovanja potpredsjednika Abazovića i ministra Radulovića u SAD, što je i konstatovao tokom sinoćnjeg intervjua, ministar Radulović vrlo dobro zna na koji segment tog putovanja je premijer aludirao. Razumije se, mislio je na onaj koji je prećutan, a koji se odnosio na tihu kampanju koju je ministar Radulović vodio protiv premijera lično, što će biti upamćeno kao glavna odlika njegovog ministrovanja", saopšteno je iz Kabineta.

U saopštenju se osvrću i na put ministra Đorđa Radulovića u Sjevernu Makedoniju.

"Sa druge strane, u vezi puta za Sjevernu Makedoniju, ministar Radulović spominje isključivo one podatke koji njemu odgovaraju, a prenebregava činjenicu da nije informisao premijera o planiranom putu, odnosno da je premijer o istom saznao na sjednici Vlade, kada je ministar Radulović uveliko otputovao", navodi se u saopštenju.

U saopšenju su se osvrnuli i na navodni revanšistički odnos.

"Ministrove insinuacije da je neko tražio revanšistički odnos prema kadrovima u crnogorskim ambasadama, te da je postao persona non grata, zato što je „on to spriječio” – degutantne su. Pošto u svom obraćanju sugeriše da je revanšizam tražio neko iz MFSS-a ili MER-a, preporučujemo ministru Raduloviću da se raspita kako su te „revanšističke” metode, koje pripisuje drugima, primijenjene u spomenutim ministarstvima. Ako se zaista raspita, saznaće ne samo da nije bilo revanšističkih metoda, već da je zatečeni kadar u ovim ministarstvima – unaprijeđen", kazali su iz Kabineta premijera.

Reagovali su i na dio saopštenja ministra Radulovića da se navodno "stažistkinja" zaposli u ambasadi jednevažne evropske zemlje.

"Ipak, još jedna neistina u saopštenju ministra Radulovića tiče se zahtjeva da se postavi, navodno „stažista” u ambasadi, za ambasadora u jednoj važnoj evropskoj zemlji. Apsolutno je netačno da se radi o stažisti, već je u pitanju saradnica u ambasadi, koja živi u glavnom gradu te države i koja je iz patriotskih razloga odlučila da donira sopstvenu ekspertizu – besplatno. „Stažistkinja”, kako je etiketira ministar Radulović, diplomirala je na istom fakultetu kao i gospodin Radulović, sa najvećom prosječnom ocjenom i magistrirala je na Univerzitetu Kembridž. Ima višegodišnje radno iskustvo u jednoj od najvažnijih stranih ambasada u Crnoj Gori, i fluentno govori engleski i francuski jezik. Druga osoba, koja je predložena za specijalnu izaslanicu, nije „tek završila fakultet”, već je doktorantkinja na jednom od najprestižnijih evropskih univerziteta, i govori tečno engleski, ruski, portugalski, španski i kineski jezik. Tvrdnja ministra Radulovića da se radi o osobi koja je „tek završila fakultet” bi imala smisla, ukoliko bi neko zlonamjeran njega označio kao „tek svršenog studenta”, ako bi sjutra odbranio svoj magistarski rad".

U kabinetu smatraju da je Radulovićeva izjava o diplomatskom iskustvu "kontradiktorna uzme li se u obzir da su, nakon izbora ove Vlade, za pozicije ambasadora imenovani ili predloženi kandidati bez diplomatskog iskustva, sa čim ministar Radulović tada nije imao problem"

"Na kraju, ministar Radulović ističe sukobe i svađe premijera Krivokapića sa različitim političkim partijama i pojedincima, svjesno potiskujući činjenicu da je upravo on ministar za čiju je interpelaciju glasao najveći broj poslanika u crnogorskom parlamentu. Uprkos činjenici da su njegovi nadređeni, potpredsjednik Abazović i GP URA, upravo interpelaciju ministara naveli kao glavni razlog za podnošenje inicijative o izglasavanju nepovjerenja Vladi, ostaje misterija otkud ministru Raduloviću pravo da mjeri bilo čiji legitimitet i kredibilitet, kada je sopstveni već izgubio i među svojim kolegama u Vladi", zaključuje se u saopštenju.