„Evropa sad”, partija sjutra

Spajić i Milatović koriste pozicije za promociju buduće partije, “Evropa sad” nije autorsko djelo nijednog ministra, ocjenjuje Vladimir Simonović. Funkcije ministara su političke, pa bismo mogli da govorimo da li je eventualno došlo do narušavanja integriteta, ali ne vidim bilo kakvo ograničenje za njihovo postupanje, kaže Mladen Tomović. Iz MFSS-a tvrde da nema zloupotrebe državnih resursa

45517 pregleda 635 reakcija 374 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Najava ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića da bi, u slučaju formiranja nove partije, možda najbolje bilo da se ona zove “Evropa sad”, kao istoimeni Vladin ekonomski program, predstavlja određeni oblik zloupotrebe državnih resursa - tvrdi projekt koordinator Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), Vladimir Simonović.

On je “Vijestima” rekao da zloupotrebu državnih resursa najčešće sprovode partije vlasti u predizbornoj kampanji, dok u ovom slučaju Milatović i ministar finansija Milojko Spajić koriste pozicije da bi promovisali buduću partiju, koju će, kaže, gotovo sigurno konstituisati nakon “pada” Vlade.

Poslanici će sljedećeg petka glasati o nepovjerenju kabinetu premijera Zdravka Krivokapića. Ta inicijativa ima potrebnu podršku poslanika da bi rezultirala “rušenjem” Vlade.

”Da se radi o zloupotrebi državnih resursa, proizilazi iz činjenice da projekat ‘Evropa sad’ nije autorsko djelo nijednog ministra u Vladi - tj. nijedan funkcioner izvršne vlasti nije vlasnik tog projekta. To je set zakona nastalih u državnom organu u periodu radnog vremena, i rezultat je rada koji je u opisu posla funkcionera i službenika koji su učestvovali u izradi tih zakona. Osim toga, ne možemo zaboraviti ulogu poslanika u parlamentu koji su izglasali te zakone. Iz tog razloga, vezivanje funkcionera izvršne vlasti za pojam ‘Evropa sad’, u sebi sadrži veoma jasne elemente institucionalne i finansijske zloupotrebe državnih resursa”, naglašava Simonović.

Program “Evropa sad” čini set zakona koje je parlament usvojio krajem prošle godine, a kojima je prvenstveno omogućeno povećanje minimalne i prosječne zarade.

Spajić je juče na radnom doručku s novinarima saopštio da bi, ako bi ušao u politiku, trebalo da se bavi isključivo ekonomijom, i da nova partija ne bi trebalo da u nazivu ima “religioznu konotaciju”.

Premijer Krivokapić je ranije najavljivao da razmišlja o formiranju demohrišćanske partije.

”Vijesti” su, pozivajući se na više nezvaničnih izbora, prethodno pisale da bi formalni lider demohrišćana mogao da bude Spajić, koji je jedan od najbližih Krivokapićevih saradnika.

Sa Spajićevim ocjenama o nazivu partije saglasio se Milatović, navodeći da bi možda najbolje bilo da se ona zove - “Evropa sad.”

On se juče na Tviteru, istog dana kad je predložio naziv buduće partije, pohvalio rezultatima projekta “Evropa sad”.

Spajić, Milatović i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović ocijenili su na radnom doručku da je taj program najveći uspjeh Vlade, koja je, kako su pojasnili, kroz svoje aktivnosti za samo godinu i nakon teškog perioda kroz koji je prolazila država, uspjela da sačuva i ekonomiju i zdravlje.

”Smanjili smo deficit budžeta na istorijski minimum, od nekih oko dva odsto BDP-a, i konačno napravili prvi korak da građani Crne Gore žive bolje - kroz kreiranje, ubjeđivanje, koordinaciju i implementaciju programa ‘Evropa sad’”, naglasio je Milatović.

Spajić i Milatović učestvovali su prošle sedmice na protestu u Podgorici protiv najave “obaranja” Vlade i formiranja manjinskog kabineta.

Dok se Spajić obraćao novinarima na skupu, nezadovoljni građani skandirali su mu - “osnivajte partiju”.

Ministar finansija je u srijedu bio i na protestu u Pljevljima. Preksinoć su se na novom okupljanju u glavnom gradu, na kom nije bilo ministara, pojavile zastave s natpisom - “Evropa sad”.

Advokat Mladen Tomović ocjenjuje da su Zakonom (o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja) zabranjene aktivnosti kojima se državni resursi stavljaju u partijske svrhe, i da se jedino tu može tražiti prostor za eventualne zloupotrebe - ako za njih postoje dokazi - dok sve ostalo u ovom slučaju predstavlja - političke ocjene.

”Ulaskom u Vladu ministri postaju političari”: Tomović -
”Ulaskom u Vladu ministri postaju političari”: Tomović - foto: Privatna arhiva

”Ministri nisu državni činovnici, i na njih se ne odnose ni Zakon o državnim službenicima i namještenicima, ni Etički kodeks državnih službenika i namještenika. Njihove funkcije su političke, tako da bismo mogli da govorimo da li je ovdje eventualno došlo do narušavanja integriteta, ali ne vidim bilo kakvo ograničenje za ovakvu vrstu njihovog postupanja”, objašnjava on za “Vijesti”.

Tomović, koji je bio službenik Agencije za sprečavanje korupcije, kaže da su poruke i djelovanje ministara usmjereni na podršku programu “Evropa sad”, s ciljem objašnjavanja građanima da taj program može biti osujećen, što su, navodi, političke izjave koje mogu biti legitimne.

Ministar Spajić tvrdi da će “Evropa sad” biti “sabotirana i urušena” ako je bude sprovodila manjinska vlada, zbog toga što bi, kako je pojasnio, izvršnu vlast činili predstavnici koji su osporavali taj program.

Možda se, prema riječim Tomovića, u ovom slučaju samo gubi linija između političkog djelovanja i javne funkcije, pa građani misle da je na sceni više politike.

”Bez obzira na to što su pojedini članovi Vlade promovisani kao eksperti bez prethodnog političkog bekgraunda, nesporna je činjenica da ulaskom u Vladu - koja je rezultat političkog dogovora parlamentarne većine - oni prestaju da budu striktno eksperti i istovremeno postaju političari”, podvlači on.

Premijer Krivokapić je u više navrata indirektno najavljivao formiranje partije.

Prije godinu je kazao - “ako čujete da se formira demohrišćanska stranka, ja ću tu negdje da budem”.

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF), Milan Knežević, saopštio je sredinom juna da će Krivokapić 28. avgusta, za Veliku Gospojinu, oformiti partiju, što se nije desilo, iako je premijer početkom avgusta u Pljevljima to neposredno najavio, ističući da takav potez nije iznenađenje zbog nesuglasja između njega i predstavnika koalicije “Za budućnost Crne Gore”, koju je predvodio na izborima.

Krajem oktobra je ponovo saopštio da razmišlja o stvaranju demohrišćanske partije, koja bi, kako je tada rekao, mogla pomiriti dva jaka ekstremizma. Međutim, nedugo zatim je promijenio mišljenje, tvrdeći da ga novinari nisu razumjeli.

”Nisam rekao ni da ću osnovati tu partiju, nego baš naprotiv - rekao sam da ovakav posao, kao što je premijerski, koji radim najmanje 12-16 sati dnevno, i subotom i nedjeljom, ne daje mogućnost da se posvetim bilo kojoj drugoj aktivnosti. Nisam posvećen ni porodici, ni kumovima, ni prijateljima... Nemam vremena za to. Želim da u Crnoj Gori ostavim trag koji će osjetiti svaki građanin”, rekao je Krivokapić, poručujući da nema namjeru “da u ovom trenutku” ulazi u izazov formiranja partije, ali da ne bi iznevjerio očekivanja građana “ako se nešto desi u političkom smislu”.

GP URA: Zloupotreba državnih resursa; Odović: Zloupotreba rezultata Vlade

Iz Građanskog pokreta (GP) URA juče sa saopštili da najava da bi nova stranka mogla da se zove “Evropa sad”, predstavlja klasičnu zloupotrebu državnih resursa u produženom trajanju.

”Cijela Vlada je izlijepljena brendiranim materijalom ‘Evropa sad’, a pokriće za to predstavlja program ekonomskih reformi koji je GP URA jedini od starta podržavao. Iz ovoga proizilazi da je ovo sve smišljeno ranije. Tačnije, namjera da se s promocijom partije, koja će se defakto formirati, krene s nivoa državne vlasti, od novca svih građana, zloupotrebljavajući resurse i pozornicu Vlade”, navode oni.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja (MFSS), Janko Odović, rekao je da jedino GP URA zloupotrebljava rezultate rada Vlade.

”Samo su oni partija koja je bila i još je u ovoj Vladi, a ‘ruši’ je. Da bi opravdali trčanje u zagrljaj Demokratskoj partiji socijalista i drastičan pad podrške birača - sad manipulišu rezultatima koje su do juče ‘lajkovali’”, napisao je on na Tviteru.

Bonus video: