Zbog nedostatka kvoruma prekinuta sjednica SO Kolašin

Na dnevnom redu, između ostalog, trebalo je da budu Program uređenja prostora sa programom urbane sanacije za ovu godinu, informacija o postupku izrade i usvajanju izmjena i dopuna Prostorno – urbanističkog plana (PUP) Kolašina, Plan i programa rada i plan finansiranja preduzeća Vodovod i kanlizacija...

4500 pregleda 2 komentar(a)
Sa ranijih sjednica SO Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Sa ranijih sjednica SO Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Sjednica Skupštine opštine (SO) Kolašin danas je prekinuta zbog nedostatka kvoruma.

Na dnevnom redu, između ostalog, trebalo je da budu Program uređenja prostora sa programom urbane sanacije za ovu godinu, informacija o postupku izrade i usvajanju izmjena i dopuna Prostorno – urbanističkog plana (PUP) Kolašina, Plan i programa rada i plan finansiranja preduzeća Vodovod i kanlizacija…

Očekivalo se da odbornici danas usvoje incijativu Vladi, kojem je predloženo da se auto-put nazove po princezi Kseniji.

Kako je "Vijestima" kazao predsjedndik SO Milan Đukić sjednica je prekinuta “jer odbornici Demokrata i SDP-a nisu htjeli da daju kvorum.”

“Na početku sjednice je utvrđen kvorum i bilo je prisutno 19 odbornika vlasti, opozicije i samostalnih odbornika. Neki odbornici opozicije uglavnom ne prisustvuju sjednicama, ranije su najavili odsustvo jedan odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) i jedan Socijaldemokratske partije (SDP). Još jedan odbornik DPS je jutros najavio da ne može prisustvovati sjednici zbog zdravstvenih problema. Međutim, odbornici opozicije su odlučili da napuste sjednicu zbog čega sam je prekinuo. Ovakve situacije se dešavaju u svim lokalnim parlamentima, posebno tokom pandemije korona virusa i pretpostavljam da su razlozi za odsustvo odbornika opravdani”, tvrdi Đukić.

Ukoliko se iza odsustva pojedinih odbornika, kaže on, “ kriju politički razlozi to će se odmah pokazati na nastavku sjednice koja će biti zakazana u roku od osam dana”.

Đukić, međutim, objašnjava da je njegova percepcija da nije usamljen “u neslaganju sa pojedinim postupanjima i da se pojedini odbornici većine ne slažu sa samovoljno predloženim aktima izvršnih organa”.

“Iz kabineta predsjednika Opštine Milosava Bulatovića su mi saopštili da je on uvažio naše prijedloge za Program uređenja prostora za 2022. Kad kažem “nas” mislim na mene i Slobodana Vlahovića koji smo predložili da se uveća iznos za izgradnju terena na Lugu i uređenja sportske zone zasađivanjem drveća i ozelenjavanjem. Nijesam jutros dobio informaciju i da su li prihvaćeni pojedini amandmani odbornika Nikole Lakićevića na ovaj program, a tiču se infrastrukturnog opremanja naselja Polje i Drpe. Koliko sam video, ovi amandmani su smisleni i opravdani i ukoliko ih predsjednik opštine, kao predlagač, ne prihvati nas nekoliko odbornika će glasati za njih”, najavljuje Đukić.

Kako je rekao, za srijedu će zakazati kolegijum predsjednika Skupštine na kom ćemo dogovoriti nastavak sjednice, koja je danas prekinuta.

Odbornica SDP-a Željka Vukasnović rekla je Vijestima da je sjednicu napustila u znak protesta zbog načina na koji iz izvršne vlasti odonose prema odborničkim pitanjima. Ona je, tvrdi, odgovor na svoje pitanje dobila tek na sjednici, nakon što je prozivkom utvrđen kvorum.

“ To je praksa koja se nastavlja. Kako da odbornici opoziije obavljaju kontrolnu ulogu , ako odgovore dobijaju na ovaj način ili ih dobiju tek nakon tri sjednice SO. Odgovor na odborničko pitanje dobila sam na sjednici, nijesam imala vremena ni da ga letimično pogledam, a kamoli da ga pročitam, kako bih mogla da ga komentarišem”, objasnila je ona.

Iz odborničkog kluba Demokrata nijesu željeli da komentarišu razloge napuštanja današnje sjednice SO.

Bonus video: