Ambasade Njemačke, Francuske i Italije: Crkva ne treba da se miješa u poslove Vlade

Ambasador Francuske Kristijan Timonije rekao je "Vijestima" da se u njegovoj državi ne komentarišu izjave episkopa jer "režim odvojenosti crkve od države"

27347 pregleda 388 reakcija 68 komentar(a)
Ambasadori na nedavnom sastanku sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem, Foto: Gov.me
Ambasadori na nedavnom sastanku sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem, Foto: Gov.me

Ambasade Njemačke, Francuske i Italije saglasne su sa stavom Delegacije Evropske unije u Podgorici, koja je ranije saopštila da crkva ne treba da se miješa u poslove Vlade jer je Crna Gora sekularna država.

"Ambasada SR Njemačke u potpunosti dijeli stav Delegacije EU u Crnoj Gori po ovom pitanju, i u odnosu na saopštenje Delegacije nema ništa dodatno da saopšti,” navodi se u odgovoru.

"Vijesti" su pitale za komentar ranijeg saopštenja arhijereja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koji su poručili kako očekuju da će političari/pobjednici sa prošlih parlamentarnih izbora naći, zajedničko rješenje za ovu ili neku novu vladu, koja će sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom ubrzo potpisati temeljni ugovor.

Ambasador Francuske Kristijan Timonije rekao je "Vijestima" da se u njegovoj državi ne komentarišu izjave episkopa jer važi "režim odvojenosti crkve od države".

On je naveo da "iz istorijskih razloga nekoliko francuskih departmana pod režimom temeljnog ugovora".

"Vezano za vaša pitanja Delegacija Evropske unije u Podgorici je već iznijela stav zemalja članica,” rekao je Timonije.

U odgovoru ambasade Italije navodi se da je njihov stav u potpunosti usklađen sa stavom koji je Delegacija Evropske unije već iznijela:

"Crna Gora je suverena država. Vjerska pitanja ne treba da se miješaju u funkcije izvršne vlasti. Ovo je osnovno načelo odvojenosti crkve i države u sekularnoj državi, kakva je Crna Gora", piše u odgovoru.

Bonus video: