Koprivica: Ko razgovara s Abazovićem, razgovara s DPS-om

"U zgradi Predsjednika vođen je međupartijski razgovor. S jedne strane Milo Đukanović, Ivan Vuković i Danijel Živković (DPS), a s druge Dritan Abazović i Zoran Mikić (GP URA). Šta preostaje - da dovrše zloupotrebu državnog resursa tako što će zaključiti koalicioni sporazum u Vili Gorica", istakao je Koprivica

79545 pregleda 440 reakcija 165 komentar(a)
Foto: Nikola Dragaš
Foto: Nikola Dragaš
Ažurirano: 11.02.2022. 15:28h

Poslanik Demokratske Crne Gore, Momo Koprivica, saopštio je danas da su neki subjekti parlamentarne većine dogovorili formiranje manjinske vlade s Demokratskom partijom socijalista (DPS), ali da je taj plan "političke prevare" naišao na probleme u realizaciji.

"Zbog našeg djelovanja, djelovanja nekih drugih partija, ali i protesta. Skandalozno je priznanje da je Građanski pokret (GP) URA i formalno razgovarao s DPS-om. Taj sastanak je bio tajni jer je saopštenje izašlo tek nakon što je informacija o tome procurila preko jednog portala", rekao je Koprivica na pres-konferenciji.

On navodi da se međupartijski razgovor između GP URA i DPS-a vodio u državnoj instituciji - u zgradi Predsjedništva.

"S jedne strane Milo Đukanović, Ivan Vuković i Danijel Živković (DPS), a s druge strane Dritan Abazović i Zoran Mikić (GP URA). Šta preostaje - da dovrše zloupotrebu državnog resursa tako što će zaključiti koalicioni sporazum u Vili Gorica. Abazović juče potvrdio da računa na 30 poslanika DPS-a i da je zaključena koalicija s njima. Ko razgovara s Abazovićem, razgovara s DPS-om. On je most do DPS-a", poručio je Koprivica.

On je pitao da li je Abazović dobio podršku DPS-a za manjinsku vladu bez garancija, te na šta DPS zauzvrat računa.

"DPS ne daje blanko podršku, bez usluge. DPS dobija sve i najviše. Od DPS-a će zavisiti vlada, zakoni, temeljni ugovor, javne politike... Manjinska vlada s DPS-om je avantura koja uvodi nestabilnost. To je aranžman bez cilja i ideje. Vidite kamufliranje Socijalističke narodne partije (SNP) koja kaže da neće biti za vladu koja neće potpisati temljeni ugovor, dok Socijaldemokrate (SD) i Socijaldemokratska partija (SDP) govore suprotno. Ovako se DPS i Đukanović vraćaju u sedlo i pozicije odlučivanja", ocjenjuje on.

Koprivica kaže da će manjinska vlada biti vlada "po diktatu DPS-a".

"Podređena i zavisna DPS-u. DPS će je glasati samo iz dva razloga - osim što je odobrena od njega, ona će da štiti DPS - njihove kadrove po dubini i poslove privilegovanih pojedinaca. To će biti satelitska vlada DPS-a. Ko god pregovara o personalnom ulasku u tu vladu, bolje da na vrijeme promijeni ime u Darko Pajović, Drago Đurović ili Stevan Džaković. Ko uđe u tu vladu, za nas će biti politički korumpiran. Vidjeće se ko je bio spavač u redovima parlamentarne većine".

Koprivica je kazao da se ovih dana želi prebaciti odgovornost na Demokrate, a da "oni koji to žele, hoće da riješe probleme koje GP URA ima s narodnim nezadovoljstvom".

Navodi da je za krizu i probleme odgovoran onaj ko ne želi dati garancije da neće s DPS-om, a da je neodgovoran onaj ko bježi od izbora.

"Svi ostali su pomagači u realizaciji prevarnih planova GP URA i DPS-a. Prije mjesec dana je dogovoreno da GP URA pripadne pet mjesta i pozicija premijera u novoj vladi, SNP-u sedam mjesta, od čega bi četiri pozicije pripale onim subjektima koji pokušavaju da zbune i umire javnost kako bi olakšali predaju vlasti DPS-u. Manjinske partije bi dobile četiri mjesta, preko kojih bi DPS involvirao svoje kadrove po dubini. Nama su htjeli da dodijele dva mjesta. Zato ste juče od Abazovića čuli da to nudi našim funkcionerima (Draganu Krapoviću i Zdenki Popović), koji su to odbili", rekao je Koprivica.

Navodi da je 2. decembra 2020. Abazović rekao da mu je ponuđen 21 milion, a da je zatim zatim 28. decembra iste godine funkcioner GP URA Filip Adžić "izazvao ustavnu krizu da bi odnos snaga u parlamentu bio 40 prema 40".

"To smo osujetili i parlament je izmijenio Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Nakon toga, 7. jula 2021. godine, (lider Demokrata Aleksa) Bečić poziva na parlamentarni dijalog, ali se ne odazivaju predsjednici DPS-a, GP URA i SNP-a. Zašto - jer su pripremali planove za ovo što se dešava. Plan je nastavljen 5. septembra. Imali smo obećanje Đukanoviću da mitropolit Joanilije neće biti ustoličen na Cetinju. Palile su se gume, pucalo u vazduh, prijetilo odbranom iz šume oružjem... Cilj je bio da otkažu državne funkcije i da Vlada bude oborena".

On je optužio Abazovića da je išao kod patrijarha Porfirija da dobije amin za formiranje izvršne vlasti.

"Da li je upao u Patrijaršiju da sebe legitimiše kao novog premijera na temelju prevarnih planova? Da li nezavisni kolumnisti i branitelji GP URA imaju snage da kažu je li odlazak jedinog političara u oborenoj Vladi u Beograd, miješanje Crkve u državne poslove? Tada patrijarh ne smeta, tada je dobrodošao".

Od GP URA nije bilo poziva, protesti će se nastaviti

Koprivica je poručio da će se njihovi protesti protiv formiranja manjinske vlade nastaviti, prvo u Kolašinu i Pljevljima, a da će na red doći i svi ostali crnogorski gradovi.

"Sve ovo može da se zaustavi opštenarodnim protestima, koje ćemo nastaviti u subotu u 19 časova u Kolašinu, a u nedjelju u 18 sati u Pljevljima. Nakon toga, u srijedu u 18 časova u Podgorici. Narod niko ne može da pobijedi".

Ističe da je rješenje političke krize dogovor unutar većine, s garancijom da se neće ići u aranžmane s DPS-om. Ako toga ne bude, rješenje su, kaže, izbori.

"Nadam se da ćemo dobiti podršku građana za raspisivanje lokalnih i vanrednih parlamentarnih izbora. Protesti koji su započeli će se nastaviti. Nema razloga da se prekomponuju. DF je prisustvovao prethodnom protestu. Doći će na red svi gradovi Crne Gore", kazao je Koprivica.

Tvrdi da Demokrate nisu dobilei nikakve formalne pozive od GP URA za razgovore.

"Imate samo spekulacije u medijima. To rade jer znaju šta su naši uslovi. Kad daju garancije da neće s DPS-om, moći će da se razgovara. Sve drugo je fingiranje", rekao je Koprivica.

Govoreći o uslovima za izbore, on je naveo da je birački spisak je "u rukama ministra Sergeja Sekulovića", a to je, kako je dodao, "ministar koji je u Vladi zahvaljujući Abazoviću".

"Ko bježi od izbora, bori se za fotelje. Ništa nije urađeno da se očisti birački spisak. Abazovićev ministar vodi birački spisak, a šef Državne izborne komisije (DIK) je izabran glasovima DPS-a i GP URA. Pa kud će bolje uslove za izbore...", zaključio je Koprivica.

Bonus video: