Nimanbegu: Izborni zakon i garantovani mandati za predstavljanje Albanaca u parlamentu da budu dio ciljeva nove vlade

Predsjednik Force kazao je da toj partiji nisu prioritet funkcije u Vladi. "Iako bi po nekim proračunima, nacionalnim partijama Albanaca pripala tri ministarska mjesta, već je osnova za podršku ostvarivanje naših programskih ciljeva"

14874 pregleda 66 reakcija 55 komentar(a)
Nimanbegu, Foto: Boris Pejović
Nimanbegu, Foto: Boris Pejović

Izborni zakon i garantovani mandati za predstavljanje Albanca u parlamentu treba da budu dio ciljeva nove Vlade. Bez tih principa to će biti jos jedna Vlada koje neće dovoljno uzimati u obzir prava nacionalnih manjina, poručio je predsjednik i poslanik Force Genci Nimanbegu.

Kazao je da toj partiji nisu prioritet funkcije u Vladi. "Iako bi po nekim proračunima, nacionalnim partijama Albanaca pripala tri ministarska mjesta, već je osnova za podršku ostvarivanje naših programskih ciljeva. To smo dokazali u prošlim mandatima, a smo spremni dokazivati u novoj Vladi", naveo je Nimanbegu na Fejsbuku.

"Na osnovu memoranduma o saradnji za vršenje vlasti na državnom nivou, koji je predlog Ure da dobije podršku manjina, za novu manjinsku vladu, Forca je podržava kao inicijativu jer neučešćem nacionalnih manjina u eksperimentalnoj vladi kao 'Vlada eksperata', koja nije dala niti jedan rezultat te bila je u suprotnosti sa međunarodnim zakonima za zaštitu i unapredjenje prava nacionalnih zajednica. Podrška memorandumu koji ima osnov Ustav i zakonodavstvo Crne Gore je potrebna jer je sastavljen (napisan) na evropskim principima i što sam Memorandum svjedoči da je eksperimentalna vlada bila neevropska bez razlike na to da su u njoj bili isti politički akteri samo u drugim ulogama", objavio je lider Force.

Albanci kao autohtona nacionalna manjina, kako je kazao, treba da budu dio tog Memoranduma da bi imali jasne zahtjeve koji su ostvarivi u skladu sa međunarodnim i nacionalnim zakonodavstvom. "Jednaka primjena zakona na cijeloj teritoriji Crne Gore za Morsko dobro, decentralizcija vlasti i prenošenje kompetencija na lokalni nivo sa ciljem unaprjeđenja i predstavljanja prava nacionalnih autohtonih zajednica u obrazovanju, kulturi, planiranju prostora i ekonomskom razvoju", naveo je Nimanbegu.

Bonus video: