LP: Opština Nikšić progoni CPC, neko će morati da odgovara

"Šokantno je da bilo koja vjerska zajednica danas u Crnoj Gori mora da živi i radi u mraku, pod svijećama i uz vatru", ističu iz Liberalne partije

5118 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Episkopski dvor CPC, Foto: CPC
Episkopski dvor CPC, Foto: CPC

Opština Nikšić sa Markom Kovačevićem na čelu, u sadejstvu sa kompanijom CEDIS kojim rukovode Demokrate, već mjesecima sistemski maltretira, progoni i stavlja u nejednak položaj vjernike i sveštena lica jedne vjerske zajednice, Crnogorske pravoslavne crkve, saopštili su iz Liberalne partije.

Episkopski dvor CPC u Nikšiću i dalje je bez struje, iako dugovanja za električnu energiju nemaju.

"Opština Nikšić zagazila je debelo u zonu krivične odgovornosti kršeći i Ustav i zakone, namjernim stavljanjem u nejednak položaj građana isključivo zbog njihove vjerske pripadnosti koja je ostrašćenoj upravi Nikšića očigledno nepoželjna", ocijenili su iz LP.

Vladika CPC Boris, koji boravi u Episkopskom dvoru, saopštio je ranije kako su sva dugovanja odavno izmirena, te da je zahtjev za uključenje upućen CEDIS-u.

"Iz ove državne kompanije poručili su da ne mogu da uključe struju dok Opština Nikšić ne potvrdi Ugovor o priključenju nakon izmirenog dugovanja. Opština Nikšić, očigledno, takvom tehnikalijom mjescima opstruira jednu vjersku zajednicu i otvoreno diskiminišući građane isključivo zbog pripadnosti Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi", dodaju iz LP.

Nazvali su šokantnim da bilo koja vjerska zajednica danas mora da radi u mraku.

"Upozoravamo Opštinu Nikšić i njene čelnike, ali i rukovodstvo CEDIS-a, da ostave za svoju intimu svoje kleronacionalističke, šovinističke i radikalne fetiše i da obuzdaju svoj ekstremizam i mržnju prema svemu drugačijem, naročito prema svemu crnogorskom te da ispune svoju zakonsku obavezu da služe građanima, konstatuju činjenicu da nema prepreke da se objekat u kojem je vladika CPC priključi na struju. Šokantno je da bilo koja vjerska zajednica danas u Crnoj Gori mora da živi i radi u mraku, pod svijećama i uz vatru, a za to će neko morati da odgovara pred zakonom i pravdom", zaključuju iz Liberalne partije.

Bonus video: