Vuksanović: Doživljavali smo gnusne prijetnje da sve Hrvate treba protjerati, službena Podgorica na to nije reagovala

"hrvatska i druge nacionalne zajednice u Crnoj Gori žive u trenucima koji nose određenu tjeskobu koja je došla s promjenom društvenih i političkih prilika posle izbora u avgustu 2020"

24605 pregleda 467 reakcija 146 komentar(a)
Vuksanović, Foto: Boris Pejović
Vuksanović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative (HGI) Crne Gore Adrijan Vuksanović rekao je danas u Osijeku da hrvatska i druge nacionalne zajednice u Crnoj Gori "žive u trenucima koji nose određenu tjeskobu koja je došla s promjenom društvenih i političkih prilika posle izbora u avgustu 2020."

Delegaciju Hrvata Crne Gore danas je primio osječko-baranjski župan Ivan Anušić kome je Adrijan Vuksanović prenio da je po poslednjem popisu stanovništva prije 11 godina, u Crnoj Gori živio 6.021 Hrvat, što je 0,97 odsto ukupnog stanovništva, prenijela je agencija HINA.

Ocijenio je da je tako mali broj Hrvata "baštinik velikog kulturnog i duhovnog blaga" jer, kako je rekao, više od 60 odsto kulturnog blaga na teritoriji današnje Crne Gore "stvorili su, njegovali i očuvali Hrvati i njegovi preci", te da se hrvatskim kulturnim blagom Crna Gora treba ponositi i predstavljati ga svijetu.

Vuksanović je istakao da se Hrvati u Crnoj Gori ne žele svesti samo na folklorna društva, nego žele da se i njihov glas čuje kako bi što bolje afirmisali hrvatski identitet.

Govoreći o stanju poslije prošlogodišnjih izbora u Crnoj Gori, rekao je da su doživljavali "gnusne prijetnje u kojima se kaže da je trebalo sve Hrvate protjerati", i dodao da "službena Podgorica na to nije reagovala" i da još nije našla one koji su uputili te prijetnje.

Vuksanović smatra da "izbornim inženjeringom nisu oštećeni samo Hrvati u Crnoj Gori, koji su ostali bez predstavnika u najvišim državnim institucijama, nego i cijeli suverenistički blok". Podsjetio je da Hrvati u Crnoj Gori, kao najmanja zajednica, imaju izborni prag 0,35 odsto, za razliku od Albanaca i Bošnjaka koji imaju 0,7 odsto, a svi ostali imaju tri posto.

Bonus video: