Đukanović: Crna Gora nepokolebljiva na kursu usvajanja evropskih vrijednosti

Predsjednik upozorio na "neprihvatljiv vakuum" u angažmanu EU i NATO u regionu, koji je, kako je kazao, stvorio prostor za snažniji upliv trećih strana. "Izlazak iz nestabilnosti može biti samo ubrzana integracija, a to pretpostavlja podsticajniju EU, ali i djelotvornije reforme u svakoj od zemalja regiona", dodao je

6309 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Di Karlo i Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Di Karlo i Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Milo Đukanović se, drugog dana učešća na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, sastao sa podsekretarkom Ujedinjenih nacija za politička pitanja Rozmari Di Karlo i državnom ministarkom za Evropu i klimu Njemačke Anom Lirman.

Di Karlo je, kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, zadovoljstvo ponovnim susretom s predsjednikom Crne Gore, kazavši da Ujedinjene nacije veoma pomno prate situaciju na Zapadnom Balkanu, uz naglasak da se u UN puno toga čuje o regionu, a da neke informacije zabrinjavaju. "Tu sam da Vam kažem da imate punu podršku i ako nešto možemo na bilo koji način učiniti, mi smo tu da to učinimo", poručila je Di Karlo. "Osjećamo da tlo podrhtava, a nadamo se da će ostati čvrsto i stabilno na Balkanu", zaključila je, kazavši da je Crna Gora dostigla puno i da "želimo da vidimo još više", te da su UN tu i raspoložene da pomognu.

Đukanović je ponovio da Crna Gora bezrezervno podržava sistem UN, da ostvaruje odličnu saradnju sa timom u zemlji i da je kao mala zemlja veoma zainteresovana da iskoristi sve kapacitete UN. Potvrdio je da je obnovljena pažnja koju političko odjeljenje UN posvećuje Zapadnom Balkanu opravdana, i na posebno interesovanje podsekretarke dao "detaljan uvid u stanje regiona, izazove i prostor za izlazak iz nestabilnosti", dodaje se u saopštenju.

Đukanović i Di Karlo
Đukanović i Di Karlofoto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Kazao je da Crna Gora čuva stabilnost i održava šansu da zemlja nastavi strateškim putem NATO i EU. "Crna Gora, uprkos snažnim pritiscima, ostaje stabilno na putu ispunjavanja svojih obaveza prema članstvu u NATO i prihvatanja i primjene evropskih vrijednosti", istakao je Đukanović.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o odnosima, ulozi i saradnji međunarodnih partnera na Zapadnom Balkanu.

Unutrašnja situacija u Crnoj Gori, proces konsolidacije izvršne vlasti i stanje u regionu bili su, kako je saopšteno, u fokusu interesovanja državne ministarke za Evropu i klimu u MVP Njemačke Anu Lirman. "Zapadni Balkan je veoma važan za novu njemačku Vladu i visoko je na njenoj agendi prioriteta", kazala je Lirman. Njemačka ostaje veoma posvećena očuvanju Berlinskog procesa i otvorena za sugestije u pravcu poboljšanja njegove učinkovitosti, dodaje se u saopštenju.

Lirman je naglasila da EU mora učiniti više da očuva kredibilitet politike proširenja uz istovremene reforme zemalja Zapadnog Balkan Posebno se, kako se navodi, interesovala za mogućnost nove izvršne vlasti da ostvari reformske procese koji će voditi nastavku pregovaračkog procesa.

Lirman i Đukanović
Lirman i Đukanovićfoto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Đukanović je zahvalio na pažnji i podršci koju Njemačka pruža Crnoj Gori. "Crna Gora je veoma zadovoljna dostignutim nivoom saradnje i zainteresovana za nastavak frekventnog političkog dijaloga sa novom Vladom".

Predstavio je aktuelni politički trenutak u zemlji, u očekivanju definisanja nove vlade koja će "stvoriti preduslove za brzu deblokadu integracionog procesa". Izrazio je uvjerenje da, dinamizacijom reformi i dinamizacijom pregovaračkog procesa, Crna Gora ima sve šanse da postane sljedeća članica EU. "Crna Gora ostaje nepokolebljiva na kursu usvajanja evropskih vrijednosti", poručio je Đukanović.

Upozorio je na "neprihvatljiv vakuum" u angažmanu EU i NATO u regionu, koji je, kako je kazao, stvorio prostor za snažniji upliv trećih strana. "Izlazak iz nestabilnosti može biti samo ubrzana integracija, a to pretpostavlja podsticajniju EU, ali i djelotvornije reforme u svakoj od zemalja regiona. U tome snažnu ulogu ima Berlinski proces kao vodeća regionalna inicijativa, s jasnim potencijalnom da veže region sa EU u susret članstvu. Prijetnju tome daju nosioci nacionalističkih politika koji pokušavaju da ponude alternativu, koja nije ništa drugo do maska za razigravanje velikodržavnih ambicija. Odgovor na takve prijetnje su Berlinski proces i pregovori o članstvu", zaključio je predsjednik.

Đukanović je na marginama razgovarao sa doskorašnjim predsjednikom Jermenije Armenom Sarkisijanom.

Sarkisijan i Đukanović
Sarkisijan i Đukanovićfoto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

"Bio je to još jedan u nizu njihovih sastanaka koji je potvrdio posvećenost snaženju crnogorsko-jermenskih i odlične lične odnose. Dogovorena je dalja saradnja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: