Mandić Markoviću: Za zlo koje prizivate je dovoljan jedan neuračunljiv čovjek

Jedan od lidera DF Andrija Mandić je kazao da se nisu trajno vratili u Skupštinu
95 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2017. 15:01h

Crnogorska vlast ne vrši nikakav teror nad bilo kim u Crnoj Gori pa ni nad Demokratskim frontom (DF), poručio je danas premijer Duško Marković.

On je to kazao tokom premijerskog sata odgovarajući na pitanje predstavnika poslaničkog kluba Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića.

Mandić je pitao Markovića da li je uradio procjenu rizika po ukupnu bezbjednost zemlje zbog, kako se navodi u pitanju, terora koji crnogorska vlast vrši nad DF-om i sagledao sve posljedice koje mogu nastati zbog "ovakvog vašeg brutalnog odnosa prema najjačem opozicionom subjektu."

„Navodni državni teror koji crnogorska vlast vrši nad DF-om, kako ste vi rekli, nije mogao biti povod za izradu takve bezjednosne procjene. Takvog rizika nije bilo iz razloga što vlast ne vrši nikakav teror, nad bilo kim u ovoj zemlji pa ni nad DF-om“, kazao je Marković.

On je rekao da je jedini teror kome su svi zajedno bili svjedoci je, kako je naveo, teror koji je DF sprovodio više mjeseci nad građanima i javnošću a koji je kulminirao uoči parlamentarnih izbora prije nešto više od godinu.

„Tada je vaš teror ozbiljno prijetio da preraste u terorizam, ali je pravna država Crna Gora reagovala na efikasan način i spriječila haos na našim ulicama“, rekao je Marković.

On je kazao da je zato Mandićev poziv u pitanju upućen premijeru, kao glavnom naredbodavcu u vlasti, da oslobodi „nevino utamničene članove“ bespredmetan.

„Predsjednik vlade nije nikakav naredbodavac u državnoj vlasti, a posebno u sudskoj grani vlasti. Ona je samostalna i nezavisna u svom radu. Sudsku vlast vrše sudovi a ne predsjednik Vlade“, kazao je Marković.

On je ocijenio da pošto Mandić to zna, da je jasno da pitanjem želi da manipuliše javnošču. „Veoma providno. Premijer niti hapsi, niti oslobađa, niti pokreće, niti zaustvavlja tužilačko sudske procese“, kazao je Marković.

On je rekao Mandiću da nijedan podatak koji je poslanik DF prezentovao ne odgovara istini.

„Izmišljate i blatite ljude ne nudeći nijedan argument, na to smo navikli kada vi nastupate i začudilo bi me ili začudilo bi nas, jedino kad bi se desilo nešto suprotno od toga“, kazao je Marković.

On je rekao da je Mandić zabrinut zbog dugotrajnog vladanja jedne stranke i da se sve svodi na vapaj za njihovim dolaskom na vlast, a da ne vidi da su razlozi za dugoručno obavljanje vlasti DPS-a dvostruki.

Marković je kazao da DPS u cijelom periodu nudi najbolja i najrealnija rješenja građanima da joj oni racionalno pollanjaju povjerenja da vrši vlast na državnom nivou.

„Vi i vaše kolege DF i ostali opozicinoih struktura vrtite se dugi niz godina u istom začaranom krugu paušalih i neargumentovanih optužbi na račun DPS-a bez snage znanja i sposobnosti da ponudite građanima bolji program“, kazao je Marković.

On je kazao da mu je drago što vidi poslanike DF vidi u Skupštini na radnom mjestu.

"Nadam se da vam je skoro jednogodišnji odmor prijao i da ćete se sa novim elanom posvetiti obavljanju posla za koji vas plaću građani Crne Gore“, rekao je Marković

Mandić je kazao da je veoma nezadovoljan odgovorom Markovića, koji je dao "kao da je glavni urednik Pinka" i poručio mu da se „ne igra sa stabilnošću Crne Gore."

On je ocijenio da Marković pravi veliku grešku time što, kako je naveo, štiti glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

„Nemojte misliti da bi Katnić mogao biti na toj funkciji poslije one izjave da su jedinice GRU-a bile na Zlatiboru, a to demantuje Vlada Srbije. Vi ga štitite, vi ga branite, a u javnosti se pravi predstava kao da ste dvije suprotstavljene strane“, naveo je Mandić.

On je rekao da nema dileme da u crnogorskom pravosuđu ne postoji autonomnost i nezavisnost.

Prema njegovim riječima, najbolji paravan je upravo priča da Crna Gora ima nezavisne institucije.

„Ovdje ste vi već donijeli presudu u slučaju Kneževića i mene. Podizanje optužnice je najavio vaš ministar, a vi ste obavijestili ruske prankere, misleći da razgovarate sa važnim čovjekom iz Ukrajine, da ćemo mi biti osuđeni“, kazao je Mandić.

On je rekao da nema dileme kako će da se završi taj proces.

„Ali ni vi nemojte da imate dileme da ćemo mi da prihvatimo to što ste vi zacrtali. Mi vam, kao najjači opozicioni subjekt, kažemo - nemojte da se igrate sa stabilnošću Crne Gore“, naveo je Mandić.

On je rekao da je vlast izmislila državni udar, od kojeg je koristi imala samo ona, i sada drži opoziciju podijeljenu „uz pomoć jedne ambasade“.

„Mi koji smo okupljeni u DF-u i koji imamo snagu da možemo da se nosimo sa vama, vrlo odgovorno razmišljamo i imamo obavezu prema građanima Crne Gore. Za zlo je koje vi prizivate sa vašim ponašanjem dovoljan je jedan čovjek“, kazao je Mandić.

On je kazao da nije zadovoljan odgovorom Markovića, jer smatra da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori loša.

Marković je rekao da cijeni snagu DF-a, ali da ne cijeni način političkog djelovanja saveza.

„Jer mislim da to političko djelovanje i stavovi van institucija ne doprinose boljitku države i njenom napretku. Vjerujem da vaša opolitička snaga i potencijal koji imate u političkoj infrastrukturi mogao bi biti od veće koristi kad bi bili ovdje“, kazao je on.

Prema njegovim riječima, Vlada, pa i premijer, nema nikakve nadležnosti nad tužilaštvom. "A sami ste u ovom parlamentu gradili ustavnu poziciju tužilaštva“, naveo je premijer.

Kako je rekao, nije imao potrebe, niti može da utiče na rad tužilaštva.

„U tom smislu, vaši navodi su neistiniti i imaju karakter političke manipulacije koju razumijem i ne ljutim se zbog toga. Nijesam došao ovdje kao građanin, ovdje sam kao premijer i političar i treba da se nosim sa takvom vrstom argumentacije“, kazao je Marković.

Galerija

Bonus video: