Lekić osudio nasilni upad Rusije na ukrajinsku teritoriju

"Sada je važno da se Rusija povuče sa okupiranih teritorija, otvori istinski diplomatski kanal, ovoga puta bez pratećih ratnih huškača"

4549 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Demos
Foto: Demos

Lider Demosa Miodrag Lekić danas je u Parizu na sastanku Društva prijateljstva Crne Gore i Francuske, a svojstvu predsjednika tog društva sa crnogorske strane, svojim kolegama iz francuskog Senata Marti de Sidrak i Visentu Seguinu naglasio da osuđuje nasilni upad Rusije na ukrajinsku teritoriju, saopštili su iz medijskog tima Demosa.

"Time je povrijeđen bazičan međunarodni princip poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta države", istakao je Lekić.

Dodaje se i da "nepoštovanje ovog principa u drugim slučajevima kao i nepoštovanje sa ukrajinske strane sporazuma u Minsku ne mogu opravdati sadašnji ruski čin sa teškim posljedicama po dalje međunarodne odnose."

"Nažalost, nastala kriza sa očigledno eklatantnim posljedicama ne izražava samo ukrajinsku krizu već i duboku krizu odnosa među velikim silama. Sada je važno da se Rusija povuče sa okupiranih teritorija, otvori istinski diplomatski kanal, ovoga puta bez pratećih ratnih huškača. I da se na taj način najprije ublaže posljedice ruske invazije na suverenu zemlju, a zatim dovede do ozbiljnog dijaloga zainteresovanih snaga koji bi vodio - a na čemu u dužem periodu insistira i francuski predsjednik Makron - do pravednog rješenja i stabilnog sigurnosnog sistema u Evropi koji je u ovom trenutku ozbiljno uzdrman", piše na kraju saopštenja.

Bonus video: