Krivokapić: Iskoristiti diplomatske mehanizme OEBS-a

Predsjedništvo PES je, nakon debate na temu ruskog napada na Ukrajinu, usvojilo rezoluciju o situaciji u Ukrajini kojom se snažno osuđuje vojni napad Rusije i traži hitno povlačenje ruskih trupa sa teritorije Ukajine

2870 pregleda 19 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Krivokapić, Foto: Boris Pejović

Član Predsjedništva PES-a i počasni predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić, učestvovao je na sastanku Predsjedništva druge najveće političke grupacije u Evropskom Parlamentu, Partije Evropskih Socijalista.

Krivokapić je, u ime SDP-a, u potpunosti podržao Predlog rezolucije Predsjedništva PES-a povodom napada Ruske Federacije na Ukrajinu i osudio agresiju na nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine.

Krivokapić je, kako je saopšteno iz SDP-a, istakao da je u ovoj situaciji važno iskoristiti diplomatske mehanizme OEBS-a, kao važne organizacije koja se bezbjednošću već dugo bavi na granicama obje države.

Podsjetio je da je poslije aneksije Krima upravo pod okriljem ove Parlamentarne Skupštine, čiji je tada bio predsjednik, došlo do prvog zvaničnog sastanka između Rusije i Ukrajine. Uspješnom parlamentarnom diplomatijom došlo je do susreta parlamentaraca Ruske Dume i Ukrajinske Rade.

On je takođe istakao da je za države Zapadnog Balkana ovo poznat scenario - velikodržavnih projekata kojima autokratski lideri, bez kapaciteta da ponude reforme i demokratiju, izvoze rat na teritorije susjednih država.

"Radi se o primjeni strategije komadanja (artichoke/mortadele) teritorije nezavisnih država po konceptu "ruski mir i srpski svet"", naveo je Krivokapić.

Predsjedništvo PES je, nakon debate na temu ruskog napada na Ukrajinu, usvojilo rezoluciju o situaciji u Ukrajini kojom se snažno osuđuje vojni napad Rusije i traži hitno povlačenje ruskih trupa sa teritorije Ukajine.

Bonus video: