Konjević: Ne želimo da idemo iz eksperimenta u eksperiment

“Potrebna je stabilna vlada, programski jasno profilisana, a nikako vlada koja bi poslužila da oni koji nisu bili zadovoljni svojom pozicijom u Krivokapićevoj Vladi, sad budu nosioci čega - niko ne zna”, kaže Konjević

38943 pregleda 196 reakcija 34 komentar(a)
Konjević, Foto: Nikola Dragaš
Konjević, Foto: Nikola Dragaš

Lider i poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević, saopštio je večeras da je Crnoj Gori potrebna stabilna vlada s jasnim prioritetima, ciljevima i dometima, a ne novi politički eksperiment, nalik odlazećoj Vladi Zdravka Krivokapića.

On je, nakon konsultacija o novom mandataru s predsjednikom države Milom Đukanovićem, rekao da prioritet prilikom formiranja buduće vlade treba da budu njeni programski principi, a ne kadrovska pitanja.

“Razgovarali smo o tome postoji li većina da formiramo vladu koja bi bila jasno programski orijentisana na principima proevropske vlade i koja bi obezbijedila nekoliko ciljeva - stabilnost u Crnoj Gori, da revitalizuje institucije koje su dobrano uzdrmane u periodu Vlade Zdravka Krivokapića i da može da se nosi s eventualnim refleksijama ukupne bezbjednosne krize koja se dešava. Takođe, ta vlada bi trebalo građanima da obezbijedi potreban nivo reformi, da se one koje su dostignute nastave, ali i neki elementni koje je Krivokapićeva Vlada solidno uradila. U tom segmetnu, ti projekti mogu da budu nastavljeni”, rekao je Konjević novinarima nakon konsultacija.

“Nije jasno da li postoji većina za novu vladu”

On je naveo da je sa Đukanovićem iskazao zabrinutost o tome da nikako ne bi bilo dobro da država uđe u još jedan politički eksperiment.

“Nemojmo zaboraviti - malo je nas bilo koji smo govorili da je ekspertska vlada po modelu GP URA eksperiment. To se i pokazalo. Ne želimo da budemo dio novog eksperimenta, s opravdanjem da je to sad potrebno. Potrebna je stabilna vlada, programski jasno profilisana, s programski jasnim ciljevima, a nikako vlada koja bi poslužila da oni koji nisu bili zadovoljni svojom pozicijom u Krivokapićevoj Vladi, sad budu nosioci čega - niko ne zna. To bi bio novi eksperiment. Mislim da građani ne zaslužuju da iz jednog eksperimenta uđu u drugi. Dosta nam je Vlade Zdravka Krivokapića koja je i pala zbog toga što nije imala program, nego je tumarala od dana do dana...”, naglašava Konjević.

“Vlada za 12 mjeseci ne može napraviti čudo”

Lider SDP-a tvrdi da izgleda da “oni koji pretenduju da vode” buduću vladu, taj proces” ne umiju” da dovedu do kraja.

Raško Konjević, Milo Đukanović
foto: Predsjednik.me

“Bezmalo će proći 30 dana (od pada Vlada), i nije jasno da li postoji većina. Ali koja većina - ne samo u broju, već i u vrijednosnom i programskom sadržaju. Mislimo da je to i smisao neke vlade manjinskog karaktera koja bi trajala 12 mjeseci. I mi u te priče da nakon ovoga iskustva nekome treba da vjerujemo na riječ da samo ako neko bude premijer i bude imao većinu u vladi, da će da poteknu med i mlijeko - mi u to ne vjerujemo i nismo spremni da u te eksperimente ulazimo. Spremni smo da uđemo u nešto što je jasno programskog sadržaja, cilja, prioreteta i dometa. Nismo spremni da mislimo da se za 12 mjeseci može napraviti čudo. Ne, mi u 12 mjeseci treba da se bavimo stabilnošću, da pokušamo neke stvari da uradimo, da građanima pošaljemo poruku da je potrebno da revitalizujemo institucije. Jer ova Vlada je napravila haos od pojedinih institucija. Samo pogledajte sistem obrazovanja - to je raspad... Do toga je dovela Vesna Bratić. Po riječima onih koji su je doveli - ekspert. Ako neko želi da nova vlada funkcioniše po tom principu - srećno bilo ako ima većinu”, naveo je Konjević.

“Nek Joković završi priču s Abazovićem”

On je kazao da je sa šefom države razmijenio i mišljenje o tome da li Crna Gora treba da ima neke nove izazove i prioritete u bezbjednosnom smislu, imajući u vidu dešavanja u Ukrajini.

“Mislimo da - da. Ali ne može se na te izazove odgovoriti tako što pojedini politički subjeki - mislim na Socijalističku narodnu partiju (SNP) i Demokrate - komentarišu to kao da se stvar dešava na Jupeteru a ne u Evropi, bojeći se da spomenu riječ ’Rusija’ i ’agresija na Ukrajinu’. Ne možemo tako otvoriti vladu koja želi da ima bilo koji segment ozbiljnosti, valjda neke stvari treba jasno reći... Kad neko tenkovima uđe u nezavisnu državu - onda je to agresija, i to treba reći. Tako treba i defenisati program te vlade, a ne po principu - kako ćemo, lako ćemo, važno je da nas izaberu. Mislim da je to pogrešan pristup”, ocjenjuje on.

Upitan da li mu je prihvatljivo da lider SNP-a Vladimir Joković bude predsjednik Skupštine ili ministar u novoj vladi, Konjević je odgovorio - “nek Joković tu priču završi sa (liderom GP URA Dritanom) Abazovićem”.

“Da je prije desetak dana izabrana vladu, danas ne bi imala jedinstven stav o Ukrajini”.

Na pitanje da li će SDP biti dio nove vlasti, on je odgovorio da je pogrešno svoditi priču na kadrovska pitanja.

“Prvo treba dogovoriti programski cilj. Zamislite da je prije desetak dana izabrana vlada bez jasnog programskog cilja. Danas ta vlada ne bi mogla da ima jedinstven stav o pitanju koje je danas izazov u cijeloj Evropi. Takve vlade Crnoj Gori danas nisu potrebne. Crnoj Gori je potrebna ozbiljna vlada... Ako su ciljevi da li će Joković biti u vladi ili predsjednik parlamenta, mislim da je važnije šta unosite u tu vladu. Ako u vladu unosite vrijednost da ne možete da saopštite stav o nekom spoljnopolitičkom izazovu, ne znam šta unosite...”, kaže on.

“Ako nema dogovora o mandataru, ide se na izbore”

Govoreći o najavi predsjedavajućeg Skupštine Strahinje Bulajića da neće zakazati sjednicu parlamenta za 3. mart, što su tražili opozicija i koalicija “Crno na bijelo” (GP URA i CIVIS),

Konjević je rekao da nijedan pojedinac ne može da dezavuiše jasne ustavne i poslovničke odrednice.

“Ako neko misli da je iznad Ustava i zakona - a ovom današnjom izjavom Bulajić možda ima ambiciju da je iznad toga - budite sigurni da Ustav i drugi zakoni, ali i Poslovnik, daju dovoljno mogućnosti da se te stvari razrješe ako imamo prethodnu stvar: da se dogovorimo o jasnim programskim ciljevima vlade. Ako nema dogovora, onda je po sili Ustava jasno šta će se desiti - desiće se izbori ako u roku od 30 dana ne postoji većina koja može da podrži nekog mandatara”, zaključio je Konjević.

Bonus video: