Đurašković gradonačelnik Cetinja, izbor podržali URA i Demokrate, DPS prije glasanja napustio sjednicu

Đurašković je, između ostalog, kazao da će insistirati na punom poštovanju Zakona o Prijestonici i selidbi svih državnih institucija na Cetinje, definisanih tim zakonskim rješenjem

47902 pregleda 51 reakcija 44 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Privatna arhiva
Sa sjednice, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 28.02.2022. 15:17h

Nosilac liste "SDP i Građani - Svim srcem za Cetinje" Nikola Đurašković izabran je za gradonačelnika Cetinja na današnjoj sjednici Skupštine Prijestonice.

Za izbor Đuraškovića glasalo je 18 odbornika, nije bilo glasova protiv, a jedan odbornik je bio uzdržan.

Odbornici Demokratske partije socijalista (DPS) su prije glasanja napustili sjednicu.

Đuraškovića je za kandidata prethodno predložilo 11 odbornika liste "SDP i Građani" i Stare garde LSCG, a dobio je podršku Građanskog pokreta URA i Demokrata.

Đurašković je u obraćanju po stupanju na dužnost uputio zahvalnost svima koji su ga podržali, ali i onima koji su izlaskom iz sale pokazali "punu konstruktivnost i odnos prema budućem razvoju Prijestonice".

Zahvalio je i prethodnom gradonačelniku Kašćelanu na korektnoj i fer saradnji tokom prethodne četiri godine.

"Cetinje kao simbol Crne Gore, od svog nastanka neraskidivo je vezano za Crnu Goru i od tad dijeli sve njene borbe i odbrane, uspone, zastoje i padove. Đe je i ko više obavezan nego Cetinje i svi Cetinjani da stanu u zaštitu Crne Gore i prava Crnogoraca na očuvanje identiteta. Zato ću se kroz poziciju gradonačelnika snažno zalagati da vlast u Prijestonici uvijek bude u službi crnogorskih nacionalnih interesa i interesa Crne Gore", kazao je on.

Nova gradska uprava će, u skladu sa svojim ovlašćenjima, "odlučno reagovati na svaki pokušaj ugrožavanja Crne Gore i na svako uzurpiranje crnogorske istorije, kulture, baštine i prava", istakao je Đurašković.

"Mnogo više nego što je do sada rađeno, pomagaćemo nacionalne institucije koje su smještene u Prijestonici. Prema mnogima od njih ogriješili su se i grad i država u prethodnom periodu, dok se drugima sipalo 'šakom i kapom', gradili hramovi i pravili biznis aranžmani, crnogorske nacionalne institucije, prije svega Crnogorska pravoslavna crkva, čamile i jedva preživljavale. Zato se i desilo što nam se desilo", kazao je on.

Svima koji žele partijski da zloupotrijebe nečiju ljubav prema Crnoj Gori i Cetinju, a čega je "prilično bilo i u prethodnom periodu", poručio je da "nije Crna Gora nijedna partija, nijedan pojedinac".

"Cetinje će rasti i za sebe i za Crnu Goru", rekao je Đurašković, kazavši da Cetinje mora biti otvoreni, miroljubivi grad i prijestonica koja pripada svim građanima Crne Gore, koja će svojim primjerom ukazati gostoprimstvo svim dobronamjernim posjetiocima.

Đurašković je kazao da će insistirati na punom poštovanju Zakona o Prijestonici i selidbi svih državnih institucija na Cetinje, definisanih tim zakonskim rješenjem. "Cetinje mora da vrati i podiže svoj prijestonički autoritet jačanjem ekonomskih potencijala, stvaranjem uslovima za pristojnu egzistenciju svih", dodao je.

Cetinje može krenuti putem oporavka "jedino ako jedni drugima pružimo ruku i radimo zajedno", poručio je Đurašković.

Gradska uprava će u istinskom smislu biti u službi svih građana - depolitizovana, profesionalna, transparentna, odgovorna i uvijek dostupna svima, istakao je.

"Kvalitetni, stručni i sposobni dobiće šansu bez obzira na partijsku pripadnost", kazao je Đurašković.

Ocijenio je da je stanje u prijestonici toliko loše da ne zna "odakle bi krenuo" i da novu upravu čeka "minimum 38 miliona razloga za zabrinutost".

Najavio je podršku za privredu i poljoprivredne proizvođače i rekao da će dovesti kredibilne investitore, ali i insistirati da Rijeka Crnojevića bude povezana sa Cetinjem modernom saobraćajnicom.

Đurašković je poručio da će učiniti da Cetinje konačno dobije uredno vodosnabdijevanje i unaprijediti infrastrukturu u svim naseljima.

Odbornik Mirko Stanić (SDP) je kazao da je na Đuraškoviću veliki zadatak da volju građana za promjenu upravljanja gradom "kanališe na pravi način i ispuni obećanja koja smo dali". "Ukoliko uspije u svojoj namjeri, Cetinje će opet biti grad u kojoj se dolazi, istinsko sjedište državnosti i kulture", dodao je.

Odbornik Slavko Janković kazao je tokom rasprave da će URA podržati kandidaturu Đuraškovića za gradonačelnika. "Ne iz ljubavi i lične emocije, već zato što iskreno očekujemo promjene", rekao je on.

Podršku Demokrata najavio je tokom sjednice odbornik te stranke Balša Raković.

Skupština Prijestonice prethodno je donijela odluku o prestanku mandata gradonačelniku Aleksandru Kašćelanu. Za predlog odluke glasalo je 18 odbornika, nije bilo glasova protiv, kao ni uzdržanih.

Za članove Odbora za izbor i imenovanja prethodno su izabrani Mirko Stanić, Vido Đakonović, Slavko Janković, Balša Raković, Božidar P. Drecun, Oskar Huter i Dejana Dizdar.

Bonus video: