DF i Demokrate prijete ako se preskoči Bulajić

Šefovi poslaničkih klubova u Skupštini Crne Gore nijesu se juče dogovorili oko zakazivanja sjednice na kojoj bi se birao predsjednik parlamenta i vjerovatno nova vlada

22599 pregleda 55 reakcija 55 komentar(a)
Ibrahimović “pokazao da je uvrijeđen” kad su ga pitali da li bi zakazao sjednicu, Foto: Skupština CG
Ibrahimović “pokazao da je uvrijeđen” kad su ga pitali da li bi zakazao sjednicu, Foto: Skupština CG

Šefovi poslaničkih klubova u Skupštini Crne Gore nijesu se juče dogovorili oko zakazivanja sjednice na kojoj bi se birao predsjednik parlamenta i verovatno nova vlada.

Sjednica Kolegijuma predsjednika Skupštine održana je na zahtjev Demokratskog fronta (DF) čiji funkcioner Strahinja Bulajić predsjedava parlamentu. On, poštujući partijsku politiku, odbija da zakaže sjednicu dok se ne postigne dogovor doskorašnje parlamentarne većine, uprkos tome što je jedan od koalicionih partnera Dritan Abazović (GP URA) dobio mandat za sastav vlade uz podršku dosadašnje opozicije.

Potpredsjednica Skupštine, Branka Bošnjak (PzP) prenijela je da je na Kolegijumu apelovala na jedinstvo političkih aktera, ali da nije bilo dogovora. “U ovom momentu, formalno-pravno, samo predsjedavajući Skupštine Strahinja Bulajić može zakazati sjednicu parlamenta. Pošto se spekuliše u vezi sa tim možemo li to uraditi ja i Evrin Ibrahinović - postoji rupa u propisima, ali ne bih preduzela to jer ni u jednom aktu nije propisano. Da li će se neko drznuti da zakaže sjednicu, ja nisam ta adresa”, kazala je Bošnjak.

Šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta Slaven Radunović kazao je da je tražio sjednicu Kolegijuma zbog posljednjih događaja - davanja mandata za sastav vlade Abazoviću i najave da, kako je kazao, nova većina planira “neku vrstu puča u Skupštini”, tako što će Ibrahimović “preuzeti predsjedavanje parlamentom na silu”.

”Predsjedavajući može da bude samo potpredsjednik iz najvećeg poslaničkog kluba. Sazvana je sjednica Kolegijuma da bismo vidjeli da li je Ibrahimović spreman na takve korake, da bismo mi bili spremni na neke druge. Imamo rješenje za sve, pa i za ovaj slučaj. Uvjeren sam da su već krenuli u realizaciju scenarija i da protivno zakonima i Poslovniku Skupštine krenu u tu vrstu puča”, kazao je Radunović.

Radunović
Radunovićfoto: Nikola Dragaš

Kazao je da je Ibrahimović na Kolegijumu “pokazao da je uvrijeđen” što su ga pitali da li je spreman da zakaže sjednicu parlamenta.

I šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović rekao je da je Bulajić jedini koji sada može sazvati sjednicu. “Čuli smo ‘genijalnu’ ideju da može doći do sabiranja poslaničkih klubova... Norme su jasne - kako Poslovnik Skupštine, tako i Ustav. Imaćemo ozbiljan odgovor u odnosu na takvo kršenje Ustava i Poslovnika”, ponovio je Bogdanović.

Šef Kluba Pokreta za promjene Branko Radulović apelovao je na Abazovića “da ponovo razgovara s liderima parlamentarne većine”, kako bi se formirala reformska vlada s podrškom 46 poslanika.

Lekić: Sa Abazovićem mogu samo o popravci puta Bar - Ulcinj

Lider Demosa Miodrag Lekić poručio je da nije zainteresovan sagovornik na temu povratka na vlast, kako je kazao, korumpiranih snaga i aktera afera “Snimak”, “ Koverta”, “Stambena korupcija” i slično. On je to rekao komentarišući najavu mandatara Dritana Abazovića da će se vidjeti sa njim i razgovarati o manjinskoj vladi.

Lekić je “Vijestima” rekao da što se tiče manjinske vlade njegovi stavovi su vrlo jasni i mnogo puta javno ponavljani. “Zalažem se za politički, pravni i demokratski legalitet, što znači da treba poslije teškog i negativnog eksperimenta prethodne vlade sada formirati vladu u okviru parlamentarne većine. Ukoliko to nije moguće onda formirati tehničku vladu nešto šireg obima u parlamentarnom spektru”, kazao je Lekić.

On je dodao da što se tiče najave Abazovića o susretu, mogu razgovarati “o recimo popravci puta Bar-Ulcinj”.

Bonus video: