Vlada raspustila SO Tivat i uvela privremene mjere

Vlada je raspustila SO Tivat jer lokalni parlement već više od pola godine, nije obavljao svoju funkiciju

42047 pregleda 92 reakcija 26 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o raspuštanu aktuelnog saziva Skupštine Opštine Tivat i imenovanju Odbora povjerenika koji će do izbora i konstituisanja novog sazova lokalnog parlamneta, preuzeti funkciju Skupštine Opštine.

Prema saznanjima "Vijesti" u Odbor povjerenika imenovani su advokat Spasoje Ljesar, inženjer pomorstva Goran Sindik i službenica lokalne uprave Milena Kovačević iz Tivta, kao i Marko Vukašinović i Novica Vuković iz Podgorice koji su predstavnici Vlade.

Po Zakonu o lokalnoj samouporavi, predsjednik države je u obavezi da dan nakon stupanja na snagu odluke Vlade o raspuštanju SO, raspiše lokalne izbore u Tivtu, a koji će se, kako se očekuje, održati krajem maja, zajedno sa redovnim lokalnim kizborima koji će tada biti u više drugih crnogorskih gradova.

Vlada je raspustila SO Tivat jer lokalni parlement već više od pola godine, nije obavljao svoju funkciju zato što su ga, nedolaskom na sjednice i nedavanjem kvoruma za rad, blokirali odbornici opozicionih partija DPS, SDP, SD i HGI.

U Tivtu od lokalnih izbora 30. avgusta 2020. manjinsku vlast vrši koalicija građanskih listi Narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i "Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat".

Njima je podršku u parlamentu do septembra prošle godine, davao jedini odbornik SDP, ali je ta partija tada bez jasnijeg obrazloženja, odlučila da uskrati svoju podšku koaliciji građanskih listi.

Bonus video: