Danilović ponovo izabran za predsjednika Ujedinjene Crne Gore

Danilović je zahvalio na podršci i kazao da je pred partijom izazovan period

23785 pregleda 843 reakcija 52 komentar(a)
Danilović, Foto: Luka Zeković
Danilović, Foto: Luka Zeković

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović jednoglasno je danas na Skupštini partije ponovo izabran za njenog predsjednika.

Danilović je zahvalio na podršci i kazao da je pred partijom izazovan period.

"Radićemo s najboljom namjerom, kao da su nam svi prijatelji jer u ovoj zemlji neko mora da radi", rekao je Danilović.

On je prethodno u uvodnom obraćanju kazao da je zabrinut za posljedice koje će osjetiti Crna Gora zbog sukoba u Ukrajini i koje mogu biti razarajuće ekonomske.

"U UCG nema militarista te vrste da podržava rat. Ali kao političari smo dužni ponekad da razumijemo uzroke rata. Kao neko ko je bio mlad kada su sadašnje savezničke zemlje njih 19 bombardovale moju zemlju, ja im kažem da apsolutno razumijem šta je rat i šta je nevino stradanje. Ali u našem narodu postoji izreka 'kako sijete, tako žanjete'. Za ovo što se dešava u Evropi danas, nismo krivi mi", rekao je Danilović na Skupštini partije.

On je kazao da se UCG neće svrstavati kada su u pitanju zaraćene strane, ali neće nikad nikoga osuditi ako kaže "u pravu je ovaj".

On je kazao da ne želi da mu se, kao slobodnom čovjeku, zreloj ličnosti, pod plaštom borbe sa neprijateljem, ne zabranjuju informacije, ni bilo što drugo kako bi formirao ispravno mišljenje.

"Mi nijesmo po svaku cijenu zainteresovani za vlast. Mi možemo da budemo opozicija koliko god želimo. Ako se od nas traži da budemo vlast po pravilima koja će se za tu vlast izmisliti van Crne Gore, makar i u najbogatijim zemljama EU, ne, hvala. To nije vlast, to nije demokratija. To je vazalstvo i na to nemamo ni istorijsko, ni pravo budućnosti, da na to pristanemo", poručio je Danilović.

Poručio je da ne pristaje da mu bilo ko "drugi, treći sekretar", bilo koje prijateljske ambasade određuje šta je sloboda mišljenja i na koji način treba doći do vlasti.

"Mene interesuje samo jedan način - pošten. Ako može tako, mi smo tu. Ako ne može, izvolite izaberite ove što će da vas slušaju. Što se nas tiče, na prvom mjestu Crna Gora, naš narod u njoj, sloboda tog naroda, međusobna ravnopravnost, borba protiv međusobnog ćeranja - to je naš put", kazao je Danilović.

Rekao je da ne misli da treba da se vodi rat u ime ujedinjene Evrope protiv ruske kulture, istorije, sportiste, običnog ruskog čovjeka, naučnika.

"Ako ove koje sam nabrojao, izbace iz evropske kulture, neće ostati ništa", poručio je Danilović.

Zatražio je od članova podršku za put samostalne političkoj misli.

"Stotinu ljudi je riješeno da promijeni Crnu Goru, ali iskreno riješeni će je promijeniti. Nas je ovdje skoro 400. To je za mene velika vojska samostalnih i slobodnih pojedinaca. Ovo što govorim o samostalnoj političkoj misli ne znači unaprijed da odbijamo svaku komunikaciju sa partnerima, ali ih nećemo birati ako niejsmo dobili mandat. Ponekad je u politici prava sreća kad izgubite mandat, a spasite obraz. Kamo puste sreće da su neki izgubili sve mandate", rekao je Danilović.

On je ranije najavio da će nakon Skupštine, poslanik UCG Vladimir Dobričanin u parlamentu nastupati samostalno. Ujedinjena je do sada bila u Poslaničkom klubu Demokratski front - NSD, DNP, UCG, RP.

Bonus video: