Kabinet premijera: Vlada, dok god bude trajala, izvršavaće sve međunarodne obaveze

"Nekadašnji partijski saveznici Jedinstvene Rusije i funkcioneri organizacije čiji je predsjednik aktivni akter posljednje afere „Pandora papiri” ne trebaju da strahuju za međunarodnu reputaciju i kredibilitet Crne Gore"

17283 pregleda 9 komentar(a)
Zgrada Vlade, Foto: Boris Pejović
Zgrada Vlade, Foto: Boris Pejović

Vlada, dok god bude trajala, izvršavaće sve međunarodne obaveze, saopšteno je iz kabineta premijera Zdravka Krivokapića.

Iza kabineta premijera su naveli da su "jasne i prozirne namjere" DPS-a i lidera partije Mila Đukanovića "da trenutni geopolitički kontekst koriste isključivo za sopstvenu političku rehabilitaciju, zloupotrebljavajući nesreću i žrtvu ukrajinskog naroda".

"Nekadašnji partijski saveznici Jedinstvene Rusije i funkcioneri organizacije čiji je predsjednik aktivni akter posljednje afere „Pandora papiri” ne trebaju da strahuju za međunarodnu reputaciju i kredibilitet Crne Gore. Dok su funkcioneri DPS-a imali priliku da „brinu” o Crnoj Gori i njenom međunarodnom ugledu, naša zemlja se u izvještajima međunarodnih organizacija tretirala kao država hibridnog režima, sa zarobljenim institucijama", navodi se u saopštenju kabineta premijera.

Dodaku da je "u svojoj spoljnopolitičkoj i ideološkoj evoluciji, bilo i momenata kada je predsjednik DPS-a slao poruke domaćoj javnosti da Evropska unija „ipak ima alternativu"".

"Možda smo iz tog razloga postali rekorderi u dužini pregovora o pristupanju EU, pa ne čudi da su pogavlja 23 i 24 bila glavni kamen spoticanja DPS-u. Tada je, razumije se, predsjednik DPS-a još uvijek bio u zagrljaju "strateških" investitora, ruskih oligarha (Deripaske i ostalih) koje su posredstvom računa za struju subvencionisali upravo crnogorski građani, isti oni koje je smišljeno - decenijama držao u siromaštvu. Isti ti ruski oligarsi i uložene milijarde, tada nisu predstavljali smetnju ni Đukanoviću, ni Bogdanoviću, ni ostalima. Podsjećanja radi, za vrijeme vladavine DPS-a, uprkos upozorenjima iz Evropske unije, projekat vijeka su nam po nepovoljnim uslovima izgrađivale firme iz Kine, uvodeći nas u rizik od dužničkog ropstva, a sve u režiji današnjih dušebrižnika i "čuvara" međunarodnog ugleda Crne Gore".

Stoga su, poručuju iz kabineta premijera, "veoma jasne i prozirne namjere DPS-a i njegovog predsjednika, da trenutni geopolitički kontekst koriste isključivo za sopstvenu političku rehabilitaciju, zloupotrebljavajući nesreću i žrtvu ukrajinskog naroda".

"Dušebrižnicima iz DPS-a poručujemo da ne brinu o međunarodnom ugledu Crne Gore, jer će ova Vlada, dok god bude trajala, izvršavati sve međunarodne obaveze. Srećom, građani Crne Gore, ali i naši vanjski partneri i saveznici, imali su priliku da sagledaju kako je to kada DPS i njegov predsjednik vode „brigu” o međunarodnom ugledu naše zemlje", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: