U Tivtu povećan broj birača

Pravo glasa ima 11.937 građana, što je za 129 više nego na izborima 2020.

8966 pregleda 8 komentar(a)
Sa jednog od biračkih mjesta u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Sa jednog od biračkih mjesta u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Broj birača u biračkom spisku za lokalne izbore u opštini Tivat je 11.937, što je 129 birača više nego na prethodnim izborima, koji su održani zajedno sa parlamentarnim, 30. avgusta 2020. godine.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova juče je saopšteno da je broj birača u biračkom spisku u opštini Tivat po kome su održani prethodni izbori 30. avgusta 2020. godine bio 11.808, a broj birača na dan 12. mart 11.937.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je 12.marta raspisao prijevremene izbore u Skupštini opštine Tivat za 5. jun 2022. godine.

Vlada je na sjednici 10. marta donijela odluku o raspuštanju aktuelnog saziva SO Tivat i imenovanju Odbora povjerenika koji će do izbora i konstituisanja novog saziva lokalnog parlamenta, preuzeti funkciju SO.

SO Tivat je raspušten jer više od pola godine, nije obavljao svoju funkciju zato što su ga, nedolaskom na sjednice i nedavanjem kvoruma za rad, blokirali odbornici opozicionih partija DPS, SDP, SD i HGI.

U Tivtu od lokalnih izbora 30. avgusta 2020. manjinsku vlast vrši koalicija građanskih listi Narod pobjeđuje, Bokeški forum i ”Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat”.

Njima je podršku u parlamentu do septembra prošle godine, davao jedini odbornik SDP, ali je ta partija tada bez jasnijeg obrazloženja, odlučila da uskrati svoju podršku koaliciji građanskih listi.

U birački spisak upisuju se državljani Crne Gore koji imaju biračko pravo, a nakon donošenja odluke o raspisivanju izbora i lica koja biračko pravo stiču najkasnije na dan izbora, prema mjestu prebivališta. Lokalni izbori u Beranama i Ulcinju su 27. marta, a u maju se očekuje takođe glasanje u više opština.

Bonus video: